Ivf след 40 години

За една съвременна жена на 40 години - възраст все още много далеч от старост. Но въпреки, че се грижите за себе си, ви позволява да изглеждате млади и привлекателни, природата не може да се заблуди - най-плодородният период за зачеване и от 20 до 35 години остава зад гърба си. Фертилитетът е значително намален и заедно с неговия спад се появяват и първите здравословни проблеми. Бременността естествено вече не е толкова проста и много бъдещи родители са принудени да прибягват до изкуствено осеменяване. Какви опасности могат да очакват бъдещата майка след ин витро?

 • Хормонална терапия. Намаляването на плодовитостта се придружава от сериозна промяна в хормоналния фон. Нивото на хормоните, отговорни за поддържането на бременността пада. Затова е необходима допълнителна хормонална терапия за запазване на ембриона. За самата процедура на IVF ще бъде необходима шокова доза от хормони - всъщност за извличането на яйцеклетката е необходимо да се стимулира хиперволюцията. Ето защо такава бременност ще бъде различна от естествената концепция - хормоните ще се инжектират изкуствено и нивото им ще даде остър и силен скок. Въпреки, че медицинската статистика потвърждава, че за плода синтетичните хормони не са опасни и последствията от подобна терапия не са, за най-много 40-годишната жена тя може да бъде прехвърлена с усложнения.
 • Опасност от многоплодна бременност. Руските лекари не засаждат голям брой ембриони - обикновено техният брой е само два. Но и два ембриони са в състояние да узреят, като по този начин създават многоплодна бременност. По искане на пациента могат да бъдат отстранени допълнителни ембриони. Такава операция се извършва за период от 9-11 седмици. Носенето на няколко плода може да стане твърде трудно за тест, тялото източва своите ресурси в ущърб на майка, която с възрастта си изпитва дефицит.
 • Риск невынашивания. Множествената бременност значително увеличава риска от спонтанен аборт, тъй като женското тяло е адаптирано към нормалния лагер само на един плод. За съжаление, максималният риск от спонтанен аборт се увеличава за дълги периоди, критичното време за многоплодна бременност е 20-22 седмици и 26-28 седмици.
 • Генетични аномалии.Съставът на яйцата след четиридесет години е изчерпан, все по-често излизат "дефектни" яйца, които носят патологии. Прожекциите са същите като при другите бременни жени:
  • Първи скрининг на 11-13 седмици;
  • Втори скрининг на 15-16 седмици;
  • Третият (и последен) скрининг за 20-22 седмици.

Бременност след четиридесет пъти увеличава шансовете за дете с генетичен дефект, така че е необходима пренатална диагноза.

 • Плацентна недостатъчност. До 40-годишна възраст повечето жени страдат от влошаване на състоянието на матката - предадените инфекциозни и възпалителни заболявания, които преди това са направили аборти, могат да доведат до неправилно фиксиране на плацентата. В допълнение към ниската плаценция (фитално фиксиране в долния сегмент на матката), след 40 години е възможна плацентарна недостатъчност, която е изпълнена с недостиг на кислород от плода и повишен риск от смърт или сериозни вродени патологии. Рискът от преждевременно отделяне на плацентата също се увеличава.
 • Тежък ход на бременността, свързан с обостряне на съществуващи заболявания. 40-45 години е възрастта, когато здравословните проблеми се натрупват и стават осезаеми. По време на бременност се поставя огромна тежест върху жизнените органи, така че заболяванията на сърдечно-съдовата система и бъбреците са много опасни. И ако в нормално състояние жената се справя със самия скок на натиска, след това с такава бременност, хипертонията може да стане постоянен спътник. Високото кръвно налягане, подуването е опасно както за майката, така и за плода, главният риск е рискът от прееклампсия и прееклампсия.

Процедурата за IVF помага да се оплоди яйцеклетката и да се вгради ембриона. Но по-нататъшният успех на бременността зависи само от здравето на бъдещата майка. Ето защо, когато планирате IVF, трябва да направите трезва оценка на състоянието на тялото си.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments