Ползи от пикша: как да избирате, да готвите и да ядете риба.

Тази статия ще обсъди такива риби като пикша, неговите основни характеристики и полезни свойства. И също така, ако пикшакът причинява вреда.

Описание на рибата

Едъкът е един от видовете риби, които живеят в морето. Тя се отнася до семейството Treskovye. Морските води, в които пилчето обикновено живее и се размножава, са в Арктика и Атлантическия океан. В нашия регион тази риба често не се среща, тъй като тя живее в по-солени води. Но по-малко популярни от това не е, тъй като ползите от пикша са оценени от много риба любители.

Егнакът може да достигне до половин метър дължина. Приблизителното тегло на средния човек е три килограма, но не е необичайно да се срещат риби с голямо тегло (до 20 кг) и дължина (повече от 1 метър). Самата риба е плоска, гърбът й е от сивкав цвят с лилав нюанс. В корема има сребърен или бял цвят, а отстрани е хоризонтална линия на тъмно оцветяване. Основната характеристика на тази риба е тъмно петно ​​под най-голямата перка, която се намира на гърба. Горната челюст изпъква леко в сравнение с долната част.

Местообитанието е плитко, на континентите е дълбоко около двеста метра. Те се хранят с пикша, хайвер, мекотели и друга малка плячка. Тази риба е екологична, тъй като тя не натрупва живак.

Халкидите растат от 15 години насам. Височината и дължината на индивидите зависят от условията, при които са живели.

Чем богата пикши?

Използването на пикша се състои в това, че е наситено с такива полезни вещества:

● полиненаситени мастни киселини (включително Омега-3);

● Калций;

● фосфор;

● селен;

● мед;

● бром;

● калий;

● йод;

● желязо;

● магнезий;

● Флуор;

● цинк.

Витамини, които са имали в състава си:

● витамин A (ретинол);

● Витамин В1 (тиамин);

● витамин В2 (рибофлавин);

● витамин PP (ниацин);

● витамин C (аскорбиновая кислота);

● витамин E (токоферол).

Енергийната стойност на продуктите на 100 грама е:

• 17,2 грама протеин;

• 0,2 грама мазнини;

• 0,1 грама въглехидрати.

Калоричното съдържание на пикша на сто грама е 70 kcal.

Подробности за ползите от пикша

Максималната полза, която тялото ще получи, ако ядете риба редовно. Положителните ефекти се улесняват от полезните минерали в пикша и веществата:

1. Селенът нормализира функционалните процеси на щитовидната жлеза, стомашно-чревния тракт, е превантивна мярка срещу рака. Селенът има и подмладяващи свойства, дължащи се на разрушаването на някои частици, които имат разрушителен ефект върху новите клетки.

2. Бромът регулира работата на централната нервна система, щитовидната жлеза, нормализира метаболитните процеси в тялото, както и гонадовите процеси.

3. Йодът допълва йодния дефицит на тялото, подобрява настроението, външния вид, умствената работа и т.н.

4. Флуоридът помага при образуването на зъбни и скелетни тъкани;

5. Желязото има благотворен ефект върху жизнената активност на човешкото тяло и допълва състава на цитоплазмата и ядрото на много клетки, сложни протеини и други компоненти.

6. Медът стабилизира метаболитните процеси, помага за синтезирането на протеините чрез тъканни съединения и образува хемоглобин.

7. Цинкът е добър антиоксидант и участва в образуването на регенерирани тъканни съединения, осигурява активна жизнена активност на клетките.

8. Натрият участва в нормализирането на баланса на водата и солта в организма, укрепва нервната система, както и мускулната маса.

Витамините, които се съдържат в пикша, осигуряват:

● нормални обменни процеси;

● образуване на силни твърди тъкани от зъби и кости;

● нормализиране на кръвообращението;

● здраво сърце;

● превръщане в енергия на мазнини, захар и въглехидрати, които влизат в тялото;

● растеж и регенерация на новообразувани клетки;

● добро възстановяване на тъканните връзки;

● подобряване на способността за съсирване на кръвта;

● обмен на аминокиселинни елементи;

● подмладяващ ефект;

● укрепване на стените на кръвоносните съдове и капилярите;

● укрепване на мускулната тъкан;

● Силен имунитет срещу бактериални и вирусни заболявания;

● захранване с кислород на клетки;

● контрол на нивото на холестерола в тялото;

● Подобряване на работата на органите за зрение и намалява тяхната бърза умора;

● забавя процеса на стареене;

● добър ефект върху стомашно-чревния тракт.

Също така в състава на рибата има елемент от омега-3, необходим за човешкото тяло. Това ценно вещество не се произвежда в нашето тяло, така че можете да получите необходимото количество от тези мастни киселини с консумацията на риба. В допълнение, омега-3 прави стените на съдовете по-еластични и намаляват количеството холестерол в тялото. Също така, този елемент предотвратява такива заболявания като удар, инфаркт и атеросклероза. Има добър ефект върху работата и нервните връзки на мозъка, паметта. Повишава концентрационните способности и реагира на факторите на околната среда.

Тази риба е нискокалоричен продукт, който съдържа много протеини. Следователно, тя може да бъде включена в ежедневната диета на тези хора, които следват диета или искат да загубят допълнително килограми.

Редовното използване на пикша в храната допринася за значително подобряване на външния вид: косата започва да расте по-добре, кожата придобива равномерен, красив цвят, става по-еластична и копринено на пипане.

Може ли да има вреда от пикша?

За да причинят някои значителни щети на пикша не може, тъй като това е чиста риба, която не натрупва тежки метали в тялото си.

Единствените противопоказания за използването на тази риба са алергия към морски дарове. То се причинява от протеини, които се съдържат във всякакъв вид риба. Също така е невъзможно да се яде пикша в присъствието на индивидуална непоносимост към риба.

Изборът на подходящия продукт и готвенето

Това е неправилно съхранение в магазините за хранителни стоки, които могат да бъдат вредни. За да изберете правилно прясна пикша в магазините или супермаркетите и да не се отрови, трябва да следвате някои прости правила:

1. Миризмата. Трябва да присъства характерна морска миризма. Отсъствието или наличието на други миризми показва, че продуктът се е влошил или е бил подложен на неправилно съхранение.

2. Очи. Те започват да развалят първото, така че трябва да обърнат специално внимание. Те трябва да са ясни и ясни. Следите очи говорят за застоялата риба.

3. Хрипове. Твърде трябва да има лека сянка.

4. Филетата от пиперки имат характерен бял цвят. Жълтият цвят означава, че продуктът е остарял.

Малкият тон може да бъде приготвен по много начини, като се използват различни методи за топлинна обработка. Тя може да бъде варена, пържена, пушена, осолена, задушена, задушена, поднесена на маса с различни сосове и подправки, добавена към пайове и кнедли, гарнитури и използвана като основа за котлети.

Но при спазване на медицинска диета (ако има проблеми с стомашно-чревния тракт) е необходимо да се използват по-здравословни и пестящи начини за обработка на рибата, а именно печене, охлаждане, печене на пара или пара.

Share:
Comments