Главоболие при деца

Главоболие при деца под формата на неприятни усещания, възникващи в региона от веждите до тила, днес феноменът не е рядък. Родителите, които в този случай дават на детето си хапче от главата и се успокояват, правят голяма грешка, защото такива болезнени усещания се намират в списъка на симптомите на повече от 50 заболявания. И въпреки че в повечето случаи те не са проява на сериозно заболяване, родителите трябва да обърнат внимание на тях, а в случай на повторно повторение - задължително детето да бъде показано на лекаря.

Класификацията на главоболието е много широка. Децата най-често страдат от напрежение и мигренозно главоболие, което може да бъде както епизодично, така и хронично, с продължителност от половин месец или повече в продължение на няколко месеца.

Сортове главоболие при деца

В най-малкото, това състояние води до плач, повишено вълнение, нарушения на съня, повръщане, течаща плюене. Започвайки от една година и половина, децата вече могат да покажат мястото, което е огнище на болка, се оплакват от умора и лошо здраве.

Клиниката на мигрена е доста специфична при децата, която се проявява в коремна болка, гадене, повръщане; едностранна локализация на болката и нейния пулсиращ характер; значително подобряване на доброто състояние след кратък период на сън и други симптоми.

Методи за лечение на главоболие при деца

Лечението се определя от характера и честотата на пристъпите, както и причините за тях. Ефективността на лечението зависи преди всичко от правилността на диагнозата. Когато детето има симптоми на главоболие, родителите трябва да търсят квалифицирана медицинска помощ. Лекарят ще определи нейния тип, след като е изучил медицинската история и симптоми и е поставил необходимите въпроси за по-точна диагноза. Ако има съмнение за структурни нарушения на централната нервна система, по-сериозна диагноза може да бъде предписана, например, под формата на магнитно резонансно изображение.

Родителите трябва да се опитат да облекчат състоянието на детето, като използват анестетици за деца. Прилагането на "възрастни" наркотици не се препоръчва, особено за малки деца. Родителите трябва да помнят, че е абсолютно неприемливо да се използва аспирин за тези цели за деца под 15-годишна възраст, тъй като това може да причини синдрома на Рейе - рядко, но смъртоносно заболяване при кърмачета.

Ако болезненото състояние е причинено от депресия или стрес, можете да опитате да помогнете на детето ви с eleutherococcus, магнолия, която се добавя към сутрешния чай. Трябва да се каже, че е желателно да се включи чай с лимон по-често в храната на бебе, страдащо от болка в главата. Мигрена също така изискват изключването на шоколад, ядки, сирене и други продукти, които могат да предизвикат главоболие. За облекчаване на напрежението главоболия, е полезно да се ядат храни с високо съдържание на калций.

По време на лечението е препоръчително да се съхраняват данни за провокиращите болка (лош сън, отказ за ядене в определени моменти, хранене на определени храни и добавки, фактори на околната среда или стресови ситуации), за да се научи впоследствие да ги избягва и да ускори лечението.

Share:
Comments