Добрите деца са най-популярните и щастливи

Нека по-често изпълняваме актове на добра воля към хората около нас. Ново проучване показва, че децата, които са по-добри, също са по-щастливи и по-популярни. Този факт показва, че простите и малки актове на доброта могат да намалят преследването на дете от съученици, твърдят изследователите.

Първият елемент от списъка с желания на всички родители е, че техните деца са добри, щастливи и възлюбени. По-ранни проучвания показват, че тези цели не само са съвместими, но и взаимно се допълват. Връзката между щастието и просоциалното поведение (т.е. в интерес на някого) изглежда взаимно: щастливите хора правят добро за другите, а просоциалното поведение ги прави още по-проспериращи.

Въз основа на предишни проучвания канадски учени провеждат това, което наричат ​​първия дългогодишен експеримент - изследването на ролята на добротата в ранното юношество. Участниците в проучването са повече от 400 ученици от начално училище на възраст 9-12 години, разделени на две групи.

Студенти от една група бяха поканени да извършат актове на доброта. По принцип самите деца трябваше да решат какво е добро дело.

Всички деца трябваше да докладват колко са щастливи и да посочат съученици, с които биха искали да работят в училищните дейности. Четири седмици по-късно всички деца казаха, че са щастливи, но децата, които са вършили добри дела, се радват на голямо признание от връстниците си, тъй като други деца искат да работят с тях.

Преследването сред юношите става спешен проблем в 4-5 клас. Но ако поискате от децата редовно да правят малки добри дела към другите, учените се надяват, че е възможно да се намалят случаите на тормоз и подигравки в тази възрастова група.

Share:
Comments