Кефир гъбички е подарък на тибет за целия свят или нещо

Кефир гъбички са били култивирани от човека в продължение на много години. За първи път тибетските монаси се занимават с развъждане и използване на гъбички от кефир, които забелязват, че използването на кефир влияе благоприятно на здравето на хората.

От Тибет гъбичката дойде в Индия, а след това до Европа, където беше оценена.

Kefir гъбички е ...

Малки натрупвания на млечно-бели, желатинови зърна. Всяко зърно е симбиотична група от бактерии от рода Zoogloea и дрожди гъби. Заедно те се аглутинират в грудката, образувайки динамична, жива екосистема, задържана от матрица от протеини, липиди и полизахариди. Когато се третира с мляко, гъбата образува продукт (кефир) в рамките на 24 часа. Същевременно захарта, която се съдържа в млякото, се превръща в млечна киселина. Това кисело мляко е много по-полезно от закупеното в магазина или ферментирано от обичайния квас.

Кефирът е пробиотична храна, съдържаща млечнокисели бактерии. Такива жизнеспособни храни съдържат живи микроорганизми, които могат да оцелеят в храносмилателния тракт, където те са от полза за здравето на гостоприемника.

Култивиране на кефир гъбички

Обикновено културата се купува "на ръка" или се предава от приятели, но е възможно да се поръчва чрез интернет. В този случай трябва да прочетете отзивите за продавача и да се уверите, че той продава точно това, от което се нуждаете. Здравословната гъба от кефир е много подобна на прясно извара, има млечен бял цвят. Кафявата гъба е лишена от полезните си свойства.

След закупуването (обикновено се продава малък брой зърна), гъбичките (1 супена лъжица) се поставят в чаша (200-250 ml) мляко. Можете да използвате различен капацитет. Но е много желателно материалът да е стъкло. При стайна температура млякото изсъхва един ден. След това гъбата се отстранява и се измива под течаща хладка (не гореща вода). Полученият продукт се излива в буркан. И гъбата се спуска в нова част от млякото. Тя се разраства бързо, така че скоро собственикът ще може да се справи с повече мляко или да прехвърли част от семейството или съседите си.

Не забравяйте, че гъбата на кефира е живо същество и трябва да се подхожда към него. Тя трябва да диша, да живее при стайна температура и да яде прясно мляко. Важно е млякото да е естествено, а не от мляко на прах. Съдържание на мазнини 2,5-3,2%, неварени.

В случай, че гъбичката трябва да остане без надзор в продължение на 2-3 дни, тя може да бъде поставена в трилитров буркан с мляко и вода (50:50). Полученият кефир може да се използва за козметични цели: маски за лице и коса.

Състав на кефира

В допълнение към полезните живи организми - бактерии и дрожди, кисело мляко е богат на минерали и незаменими аминокиселини, които помагат на човешкото тяло да се поддържа жизнеспособността. Протеините, съдържащи се в кефира, се абсорбират по-лесно от организма. Tritofan, една от основните аминокиселини, се съдържа в значително количество в кефир. Tritofan е известен със своя релаксиращ ефект върху нервната система. Тъй като кисело мляко съдържа изобилие от калций и магнезий, които също са важни минерали за здрава нервна система, е в храната може да има особено дълбок ефект върху успокояващ нерви. Кефир фосфор има достатъчен резерв, вторият минерална размера на телата ни, използва въглехидрати, мазнини и протеини за растеж и поддържане на енергия на клетките. Кефир е богат на витамини В1, В12 и витамин К. многобройни предимства поддържат нормален прием на витамин В, като се започне от регулиране на бъбреците, черния дроб и нервна система, заболявания на кожата, за да се улесни и да увеличи нивата на енергия. Кефирът лесно се смила, почиства червата, доставя полезни бактерии и дрожди, протеини, витамини и минерали.

Основната полза от кефир гъбички

Основният принос на пробиотичните продукти е облекчаване на симптомите на заболявания, свързани с човешката храносмилателна и имунна система. Според историческите наблюдения на учените, тибетската гъбичка има редица специфични, медицински качества. Неговият терапевтичен ефект вече е описан преди стотици години. Според историческите данни "тибетската гъбичка от кефир ви позволява бързо и безболезнено да лекувате алергиите, дори да надхвърляте резултатите от доказани методи".

Беше отбелязано, че употребата на кефир и пробиотични продукти много ефективно намалява симптомите на хранителна алергия и понижава нивото на захарта, както и нивото на липидите в кръвта. Намалява високото кръвно налягане. Също така, кефирът показва значителен редуциращ ефект върху нивата на холестерола.

Тъй като кефирът е толкова балансирана и питателна храна, консумацията му може да укрепи имунната система. Пробиотиците, открити в кефира, имат стимулиращ ефект върху имунната система чрез укрепване на фагоцитите. Кефирът се използва за подпомагане на пациенти, страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес и рак. Успокояващият ефект на кефира върху нервната система е от полза за много хора, които страдат от нарушения на съня, депресия и ADHD.

Антиоксидантите, като глутатион, контролират свободните радикали, които причиняват рак. Натрупването на свободни радикали при мъжете играе роля в развитието на рак на простатата. Кефирът, от своя страна, има антимутагенни ефекти (намаляване на глюкуронидазата), което може да намали риска от рак на дебелото черво и да играе роля в превенцията на заболяването.

Редовното използване на кефир може да помогне да се премахнат всички нарушения на червата, да се насърчи нормалната му работа, да се намали метеоризма и да се създаде здравословна храносмилателна система. Освен това нейният пречистващ ефект върху цялото тяло спомага за създаването на балансирана вътрешна екосистема за оптимално здраве и дълголетие. Кефирът също може да помогне да се отървете от нездравословни желания за храна. А неговата хранителна способност гарантира лечебни и здравни ползи за хората при всякакви условия.

Противопоказания и вреда от кефира

За цялата полезност консумацията на кефир, получена у дома с гъби от кефир, може да е нежелателна за някои хора. На първо място, тези, които страдат от непоносимост към млечни протеини, бременни жени, както и деца на възраст под 3 години попадат в тази категория.

На ваш риск и риск, трябва да ядете кефир на хора, които имат проблеми с казеин и мая. По принцип, теоретично, добрата мая, която се съдържа в кефира, може да влезе в конфликт с патогени, които са в човешкото тяло. В този случай е по-добре да проведете експеримент и да видите как кефирът ще засегне един човек.

По време на началото на консумацията, кефирът може да причини някои нарушения на храносмилателната система, загуба на изпражнения, запек или спазми в корема.

В заключение, трябва да се каже, че кефир гъбички е уникално създание, което не е по-малко уникален продукт на базата на конвенционално краве или козе мляко. Редовното използване на кефира може да укрепи имунната и нервната система, да подобри червата, да възстанови микрофлората, да понижи кръвната захар и да отстрани токсините от тялото. Яжте умерено кефира и останете здрави!

Share:
Comments