Диария при деца - причините, симптомите, методите на лечение

Когато на кожата на детето се появят бебешки овални розови петна, човек не трябва да се ужасява, но човек трябва да бъде нащрек.

По-добре е да се свържете с детски лекар от детска възраст, тъй като обривите могат да показват отнемане. Най-често подобно увреждане на кожата се дължи на гъбички или вируси.

Само след провеждане на задълбочена диагноза можем да наречем определен тип лишеи, от който ще зависи системата за лечение.

Группа риска

Лишай обикновено се появява при деца, често в екипа (училище, лагер, детска градина). Инфекцията възниква в процеса на контакт с заразени хора, домашни любимци (котки, кучета, морски свинчета и др.).

Факторите, които оказват влияние върху инфекцията, са:

- отслабен имунитет - има нарушение на функцията за защита от въздействието на патогени;

- генетично предразположение;

- повишено изпотяване - влагата на тялото е просто рай за гъбичките; благодарение на това те активно се размножават и свободно проникват в кожата чрез разширените кръвни канали;

- Честото носене на дрехи и дрехи от синтетични влакна, които слабо преминават влагата;

- драскотини или драскотини, улесняващи проникването на спори и инфекции;

- болести от ендокринната система - например захарен диабет, който заедно с пот освобождава захар, който е идеална хранителна среда за гъбички;

- летни и есенни сезони, особено в периода на топло, влажно време, идеално подходящи за възпроизводство на бактерии и гъби.

Видове и симптоми на лишаване от деца

Според етиологията, лишеите са разделени на няколко основни типа (форми).

1 херпес зостер (херпес зостер) - вирусното заболяване се проявява като повишаване на температурата, почти веднага има невралгични болки. Този ефект може да придружава гадене и повръщане, главоболия, физическа слабост. Малко по-късно по тялото, по-рядко върху лигавиците на устата, се оформят червеникави петна.

След известно време (няколко часа) се появяват везикули със серумна течност върху засегнатите области. Тяхното покритие за 2-3 дни започва да се бръчки, с образуването на кори от жълто-кафяв цвят или ерозия на червен нюанс. Щом се образува първата коричка, се появяват нови петна и мехурчета. Това представлява непрекъсната лента с увредена кожа, подобна на колана.

Лечението може да продължи 4-5 седмици. Гангренозният и генерализиран (по целия организъм) сорт може да бъде първият "гълъб" на много сериозни заболявания, така че появата им е важна причина за всеобхватно изследване на детето от специалисти.

2 Балонни лишеи при деца (херпес симплекс) също се провокира от вирус. Най-често страдат от крилете на носа, червената граница на устните, ъглите на устата. Заболяването започва с осезаемо, неприятно изтръпване и сърбеж, по-рядко болка. Успоредно с тези признаци или няколко дни има малко подути червени петна. Те по-късно образуват мехурчета с малък грах, в който е чиста течност.

Постепенно, в рамките на 4 дни, серумно-гнойни корита изсъхват върху тях. При някои деца се увеличават лимфните възли, температурата се повишава до 39 ° С. Болестта продължава около 2 седмици, може да доведе до рецидиви.

3 Скитащи лишеи при деца (микроспория) е често срещан тип кожни заболявания. Това се дължи на високата степен на инфекциозна инфекция.

Микроспория се причинява от спори на гъбичките. Детето може да бъде заразено от носители - болен човек, домашни любимци (кучета, морски свинчета, котки). Прехвърлянето на спора е възможно и чрез домакински средства - чрез продукти за лична хигиена (кърпи, гребени и др.).

Инкубационният период може да отнеме до 3 месеца. Засегнатата област е скалпа, гладка кожа и понякога нокти. На гърба, корема, бедрата, симптомите на болестта се проявяват като петна на възпаление, малки възли, мехурчета с корички и люспи.

Косматичната част на главата е покрита от областите, където се наблюдава плешивост. Изглежда, че косата им е подрязана на дължина до 8 мм. Това е с този визуален ефект, свързан с лишаването на името - "срязване". Друга форма - трихофитозата - е причинена от друг тип гъбички, има симптоми, подобни на микроспория.

4 Многоцветен лишей (лишей) е гъбична болест. Характеристиката му е липсата на възпалителен процес и ниска скорост на разпространение.

Спорите проникват само в горния слой на епидермиса. На първо място, изглеждат достатъчно малки петна, имащи разнообразие от кафяви нюанси. Постепенно се увеличават, обединяват се в големи огньове. Поради факта, че гъбата разхлабва кожния слой на кожата, пилингът започва върху повърхността на клъстерите. Продължителността на заболяването трае няколко години.

5 Розови лишеи Тя е инфекциозно-алергична природа, определена от масовия вид на розови малки петна. Първо се появява на гладка кожа с единично кръгло или овално петно ​​с размерите на монета с пет копейки. След седмица гърдите и гърбовете са покрити с много бебета - розово-жълто или розово. В центъра на такива плаки има пилинг. Болестта продължава до 9 седмици.

6 Червен плосък лишей няма ясно определена причина. Има теории за вирусна, неврогенна, инфекциозно-алергична етиология. Изглежда червени овални или кръгли папули, които имат гладка повърхност с лек гланц. Често се появява на лигавиците и се придружава от сърбеж.

Диагностика на косопада при деца

Родителите не трябва самостоятелно да определят вида на заболяването и да се ангажират със самолечение. При първите признаци на кожни лезии от вируси или гъби, човек трябва да се обърне към специалисти - детски, дерматолог, инфекционист или миколог. Често външните прояви могат да съвпадат със симптомите на други заболявания, така че визуалната проверка не е достатъчна, за да се определи диагнозата.

За тази цел се извършват допълнителни процедури:

- изследване на засегнатите участъци от кожата под дървената лампа - всяка форма на лишеите показва характерна флуоресценция;

изстъргване на зоната за пилинг за изследване под светлинен микроскоп;

- изследване на бактериозните отравяния върху микрофлора;

- Провежда се биопсия на кожата, както и изследване на клетъчната морфология за диагностициране на плоски (червени) лишеи;

- ELISA (ензимен имуноанализ) може да се приложи, ако има съмнения за херпес зостер.

Лечение, лишаващо децата

Лечение, лишаващо децата должен в обязательном порядке назначать врач. Самолечение в отдельных случаях может обернуться достаточно тяжелыми последствиями. Все назначения детского дерматолога должны выполняться безукоснительно. Формы лишая с высокой степенью заразности лечатся при полной изоляции больного ребенка.

Гъбичните кожни заболявания се третират по следните методи и средства:

- обръснете косата с лезия на скалпа;

- измиване на главата по време на инфекцията се извършва с фунгицидно-съдържащи терапевтични шампоани;

- пациентът приема антимикотици;

- кожата се третира с противогъбичен мехлем;

- предписват имуномодулатори и укрепващи агенти;

- За да облекчите сърбежа, използвайте кортикостероидни мехлеми, антихистамини.

Лечението се преустановява едва след като три пъти се получават отрицателни резултати от гъбични тестове.

Лечението на херпес зостер и блистерни форми на лишеите при деца включва:

- вземане на антивирусни лекарства (общи, местни действия);

- прием анальгетиков;

- приложение на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);

- дезинфекция на огнища със зеленина за предотвратяване на сушене;

- за отстраняване на силна болка, блокиране на новокаин (при липса на алергични реакции към агента);

- извършване на физиотерапевтични процедури: електрофореза, ултразвук, ултравиолетово лъчение и др.

Lishay при деца: инструкции за млади майки

Важно е младите майки да знаят как да предотвратят възможна инфекция и какво да правят по време на лечението.

1 Профилактика заболевания:

- поддържане на имунитета на детето;

- ранно навлизане в умения за самообслужване;

- забрана на контактите с бездомни котки, кучета;

- редовни посещения на ветеринарен лекар с домашни любимци;

- закупуване на детски дрехи предимно от естествени, "дишащи" тъкани;

- спазването на правилата за здравословен начин на живот, постепенното втвърдяване на тялото.

2 Общие правила лечения лишаев

- ограничаване на контактите на болно дете със здрави деца;

- чести смени на спално бельо, дрехи на детето;

- цялостно измиване на дрехите (отделно от другите неща) и изпарението с гладене;

- редовна дезинфекция на лични вещи, играчки (няколко пъти на ден);

- ежедневно мокро почистване в стаята, където е пациентът, с добавяне на дезинфектанти във водата;

- Носете памучни дрехи и спално бельо;

- контрол на движенията на ръцете, предотвратяване на пенирането на петна и по-нататъшното разпространение на болестта;

- временна забрана за къпане в банята (по-добре е да затворите петна и да изтриете тялото на бебето с влажна гъба);

- Хипоалергичен живот и храна.

3 Помните: необходимо категорически отказаться от самолечения и использования народных средств без консультации с профессионалом.

Share:
Comments