Детето беше ухапан от кърлеж - колко опасно е и какви

Малко кръвожадно чудовище, което няма да забележите веднага, може да донесе много проблеми на вашето дете - от алергична реакция до ухапване, преди да бъде заразена с опасна вирусна инфекция.

Ето защо, отивайки на лятна разходка, трябва да сте подготвени за нежелана среща. Тази статия ще обсъди какво да направите, ако детето ви е ухапано от кърлеж и как да предпазите детето от инфекции, пренасяни от кърлежи.

Запознайте се с отметката

Мите - не е насекомо, защото много хора смятат, и членестоноги паякообразни животно, което води до по-голямата част от населението на света е отвратена и доста разумен страх. Подхранен с кръв, той може търпеливо да наблюдава жертвата си часове на места, където е напълно невидим - на тревни ножове, стъбла на растения, ниски храсти. След като пада върху мъж, акарата се изкачва по-високо с помощта на нокти и, след като е избрала привлекателно място, се вкопчва в желаната плячка с провокис. Анестезирайки донора си със специална формула за слюнка, животното може да остане незабелязано от дълго време.

Апетитът на артропод е безграничен - той буквално се хвърля в човешкото тяло с главата си и никаква сила не може да го разкъса от вкусна вечеря. Ако на празен стомах размерът му е приблизително сравним с мачовата глава, след обилен празник акарият набъбва до 10 милиметра. Мъжът, който е пълен, може да се оттегли, но жената не иска да напусне гостоприемния домакин, трябва да бъде насилствено отстранена. Първите "активисти" отварят ловния сезон още през април и причиняват неприятности на безгрижни минувачи до студ. Най-опасното време за среща с тях е от началото на пролетта до края на юли.

Това, което е опасно за ухапването на дете от кърлежи

Малко неприятно животно може да понесе много инфекции. Дори ако празникът му не продължи дълго, рискът от инфекция не е напълно изключен. Основните заболявания, предавани от кърлежите:

1 Енцефалит, причинен от кърлежи - едно от най-опасните и сериозни заболявания, засягащи централната нервна система. Инкубационният период трае от 5 до 25 дни. Болестта е много трудна, характеризираща се с тежка интоксикация, увреждане на мозъка и гръбначния мозък. Болестта заплашва със сериозни усложнения, понякога е възможно фатален изход. симптоми:

- тежка топлина и треска, повишена температура;

- мускулна слабост и болка;

- сънливост или, обратно, повишено възбуда;

- фотофобия;

- главоболие, загуба на съзнание е възможно.

2 Отстранете борелиозата - сериозно бактериално заболяване, причинителят, при което кърлежите се прехвърлят от животни на хора. Симптомите на интоксикация, прояви като енцефалит добавят характеристика обрив - на място показва изпълнение кърлеж зачервяване, че в рамките на няколко дни модел пръстеновидна се разширява до диаметър от 10 см. Лекарите наричат ​​този обрив "мигриращ пръстеновиден еритем". В началния стадий болестта е добре лечима, в противен случай тя може да продължи в хронична форма. Тогава болестта засяга ставите, сърцето, нервната система и не удовлетворява утешителната прогноза.

3 Потърсете трескава треска - всички техни типове са придружени от общи клинични прояви:

- инкубационният период е от една до две седмици;

- остра начало на заболяването и цикличен ход;

- папула или се инфилтрира с тъмна кора на мястото на ухапване от кърлежи;

- лимфаденит;

- слабост, главоболие, конюнктивит, интоксикация;

- на третия или четвъртия ден - появата на папило-папуларен обрив по цялото тяло, изобилен, но без сърбеж.

Това е разочароващо, но фактът е - можете да получите заразени от кърлежи, не от една инфекция, но "в комплекса".

Откъде знаеш, че кърлежът ухапва дете?

Особено опасни ненаситни кръвопийци за деца, защото тялото им все още не е силно и не може напълно да се бори с опасни инфекции. Като се има предвид безболезнеността на ухапването, просто не можете да го забележите. Следователно, като се върнете от разходка през гората или парка, трябва внимателно да прегледате детето си. Най-любимите места за кръвосмешение на тялото на детето са главата и мястото зад ушите, врата, гърдите и гърба, ръцете. При по-големи деца акарите могат да бъдат намерени под мишниците.

Внимателните майки ще разберат дори животно, което не е довършило храненето, и е трудно да не забележите подуване на кърлежи от преяждащи кърлежи. Ако паразитът вече не е там, в мястото на имплантацията остава червен петно ​​с диаметър приблизително един сантиметър. Струва си да наблюдавате внимателно бебето - ако петна не изчезва в рамките на 2-3 дни или има признаци на влошаване на благосъстоянието, незабавно трябва да посетите лекар.

Как да премахнете смученото кърмене от кожата на бебето

Тъй като са намерили отметка не на тържественото тяло на детето, родителите се губят и често паникят. Междувременно е необходимо ясно да знаете какво да направите в този случай, как бързо и точно и надеждно да извадите бебето от опасно животно. План за действие:

1 Прежде всего следует визуально оценить шансы на благополучное извлечение клеща самостоятельно. Если тело кровопийцы выступает на поверхность, можно воспользоваться пинцетом, специальным приспособлением для удаления клещей, ниткой или просто захватить его пальцами. Не нужно пытаться резко выдернуть его - можно оторвать туловище, оставив голову клеща внутри. Такая ситуация способна спровоцировать сильное воспаление и увеличить шансы на попадание в организм малыша вируса.

- Пинцети, скоба или парче превръзка би трябвало бавно да завъртят животното по посока, обратна на часовниковата стрелка, като постепенно го изваждат на повърхността. Трябва да действате предпазливо, без да притискате корема си, в противен случай можете да смачкате кърлежите и да се заразите.

- След като сте завързали конеца със здрав възел около пробокса, двата края на конеца са усукани в една посока, леко издърпайте нагоре.

Ако акарата седи дълбоко в тялото на детето или независимият опит за извличането му е неуспешен, трябва незабавно да се свържете с най-близката медицинска институция за квалифицирана помощ.

2 После того, как клещ вытащен, место его внедрения необходимо промыть водой с мылом и обработать йодом или спиртом. При резкой болезненности и покраснении все-таки потребуется помощь доктора.

3 Клеща нельзя просто выбросить. Опасность подстерегает и при его раздавливании - риск заражения опасной инфекцией возрастает в разы. Лучше всего сжечь его или поместить в баночку с влажной ваткой и отнести на анализ, который определит наличие или отсутствие вируса.

4. Мама по-добре да запишете датата на събитието, за да не пропуснете първите признаци на възможно заболяване. Ако мястото на ухапване стане червено след 1-3 седмици и стане твърдо, температурата ще скочи рязко и главоболието става непоносимо - незабавно до лекар!

Важно! Прилепналите акари не се нуждаят от замърсяване с петрол, нефтен желе или бензин по съвет на "опитни" приятели. Усещайки заплахата от живот, животното ще инжектира цялата слюнка с токсини и вируси в тялото на детето, като по този начин значително ще увеличи заплахата от инфекция.

Изследвайте кръвта на детето за възможността за инфекция, за предпочитане десет дни след ухапване от кърлежи - по-рано анализът може да е ненадежден.

Как да се предпази дете от инфекции, пренасяни от кърлежи

Това е най-надеждният начин за предпазване на неинпозицията чрез специална ваксинация срещу енцефалит, пренасян от кърлежи. Той се извършва на два етапа с интервал от 1-3 месеца и се повтаря на всеки три години. За съжаление, едно бебе до една година не може да бъде защитено по този начин, така че мама трябва внимателно да избере места за разходки. В случай на отметка на трохите, не забравяйте да посетите педиатър, че ще назначи превантивен ход на имуноглобулин или дете anaferon. Срещу кърлежи, претърпели борелиоза, ваксинацията не се прави, но болестта е много лечима на ранен етап. Ето защо, ако е имало атака на кърлеж, е важно внимателно да следите бебето за един месец.

Как да предпазите детето си от ухапване от кърлежи

За да се предпази детето от опасното внасяне на кръвоспиращи животни е възможно, просто трябва да следвате прости правила, когато ходите в гората:

1 Стараться оставлять как можно меньше открытых участков тела - длинные рукава рубашки или кофты, заправленные в носки брючки и панамка помогут свести риск встречи с клещом до минимума;

2 На светлой или белой одежде паразита будет хорошо видно, появится возможность избавиться от его присутствия еще до нападения;

3 Следует избегать кустов и слишком высокой травы, чтобы оградить себя и малыша от опасной встречи;

4. След завръщането си от гората е необходимо внимателно да прегледате детето, неговите и неговите дрехи, чанти и кошници с багаж. Един неканен гост в къщата може да причини проблеми по всяко време.

Всяка година броят на кърлежите се увеличава и площта им се разраства. Областите, които преди са били доста добри, са маркирани от лекарите като рискови области. Разбира се, не всяка ухапване на кърлежи за дете завършва с инфекция. Според статистиката кърлежите, претърпели енцефалит, спадат от 0,5% до 3% от ухапан, а борелиозата - 3-5%. Но когато става дума за беззащитни деца, тези цифри не утежняват - къде е гаранцията, че едно възлюбено дете няма да попадне в тези страшни интереси.

Превантивните мерки, които са на разположение на всички майки, и внимателното наблюдение на децата ще помогнат да се избегнат възможните рискове.

Share:
Comments