Деформации на краката на valgus при деца - причини и методи

Грижата майка никога няма да пропусне дори и най-малкото неразположение на бебето си.

Понякога тя изведнъж забелязва, че любимото й дете върви необичайно, неправилно поставя крака, се оплаква от болки в долните крайници и от умора, дори и след преминаване на малка част от пътя с дължина няколко десетки метра.

Разбира се, много родители почти веднага започват да алармират. И това не е случайно, защото да пропуснете сериозна болест е много проста, достатъчно е просто да не забележите първите симптоми. В този случай умората и болката в краката, неправилната настройка и изкривяването на краката могат да сигнализират за един много неприятен проблем: деформация на краката на валгус.

Какво представлява валгусната деформация при децата и как да се диагностицира?

За да разберете, че вашето дете има някакво отклонение или патология от страна на ортопедията е съвсем проста. Погледнете краката на бебето: в идеалния случай те трябва да са абсолютно прави, а разстоянието между коленете, глезените и телето мускулите е симетрично. Ако визуално можете да направите права линия през тези три точки, тогава няма какво да се притеснявате. И когато ситуацията е различна - е необходимо да се види лекар-ортопед.

Така че, нека да разгледаме отклоненията от нормата, които трябва да предупредят майките и бащите:

1. Детето ходи, по ваше мнение, неправилно, т.е. краката му приличат на буквата "Х", коленете практически се докосват един друг по време на ходене, а глезените на бебето се разреждат широко в страните,

2. Ако поискате детето да легне на равна повърхност и да намали коленете си, става ясно, че дори ако едно коляно е отгледано за другото, костите на глезените не се затварят,

3. Опитайте се да върнете своя син или дъщеря на вас и да прецените колко са краката. Валгусната деформация се вижда доста добре: с относително равномерни крака, токчетата изглежда "излизат" в противоположни посоки,

4. Обърнете внимание на обувките на вашето дете. С плоска крива на валгус, само половината от единствените бримки,

5. Детето образува ясен плосък крак и местата, където арката на крака трябва да бъде просто "затрупана" вътре и когато се докосва до пода,

6. Чувате постоянни оплаквания на детето за значителна болка в краката, той се изправя или поставя краката си с пръсти вътре.

Чрез тези признаци родителите ще могат да определят дали бебето им има патология на долните крайници, което изисква намесата на лекарите.

На свой ред, ортопедист травматолог при изпита ще внимателно изследване на краката на бебето, измерване на тяхната дължина, ъгъла на отклонение на петата и колянната става. Ако този ъгъл е по-голям от 5 градуса, тогава сте чули алармата по основателна причина и детето определено ще се нуждае от терапия на патологията.

Какво представлява плоската деформация на крака

Плоската деформация на крака в детето предполага, че има извивка на ставите плюс плоски крака, т.е. пълното отсъствие на дъгата. Често такава диагноза може да бъде свързана с деформация на валгус на колянните стави, което е доста забележим дефект: краката в същото време приличат на буквата "Х". Има и друга патология, когато краката на бебето са извити в обратна посока, т.е. те имат опора не на арката, а на външния ръб. В този случай краката в глезените могат да се затварят, а в колянните стави, напротив, те се развеждат и приличат на буквата "О". Такъв проблем се нарича деформация на varus.

Деформацията на Valgus с плоски крака често е вродена патология, а наследствеността е важен фактор. Ако майката или татко имат подобни проблеми, шансовете са, че бебето ще се роди с подобно заболяване.

Обикновено при дете, което едва започва да прави първите стъпки, връзките са доста слаби и мускулно-скелетната система не се развива добре. До тригодишна възраст мама и татко не трябва да се паникьосват: много малки деца могат да се научат да ходят, да бягат и дори да скачат с усукани крака, без да изпитват дискомфорт. Приблизително до 4-5 години положението ще се промени и краката ще се изравнят сами, без намесата на лекарите.

Когато любимото дете е на повече от пет години и проблемът все още е много забележим, или детето чувства тежък дискомфорт при активни движения, патологията неизбежно трябва да се лекува, в противен случай не може да се направи без неприятни последици. Първо, стъпалото е необратимо деформирано, а след това колянната става поради постоянни натоварвания. На второ място, това ще доведе до изкривяване на тазобедрените стави, а впоследствие и на гръбначния стълб. Излишно е да кажа колко тежка е деформацията на прешлените? Не само, че такова неразположение, тъй като сколиозата може да причини болка и дискомфорт, така и да доведе до увреждане в особено тежки случаи.

Освен това се допуска появата на съпътстващи заболявания, например, артроза на колянните и тазобедрените стави, както и дегенерация на палеца.

Този проблем, който вероятно сте забелязали при много възрастни: палецът на крака е силно извит и сякаш "пълзи" под втория пръст. В същото време другите пръсти на крака са по същество извити и костта започва да се изплъзва силно и дори да боли.

Липсата на витамин D и рахит също причинява развитието на валгус деформация на крака.

Методи за лечение на деформация на валгус при деца

Лечението на валгусната деформация на краката трябва да започне с посещение на квалифициран ортопед. Лекарят ще оцени степента на изкривяване, ще се вслуша внимателно в оплакванията и ще направи диагноза.

Обикновено за малки деформации е достатъчно да изпълните следните действия:

• Препоръчва се носенето на специфични ортопедични обувки. Може би един от родителите няма да го хареса поради специфичния си външен вид, но в момента производителите създават обувки за малки деца, които са доста модерни и много сладки. Освен това, тя няма да се наложи да прекарва целия си живот в малък пациент, най-важното е, че твърда гръб и правилно подбрана ортопедична стелка ще свършат работата си: след известно време майка и татко ще оценят колко краката на детето са станали по-меки.

• Без съмнение преминайте през няколко курса за масаж. За тази цел е необходимо да се включи квалифицираният масажист, който ще изпълни с детето някои упражнения, които спомагат за развитието на мускулите на краката. Родителите могат да се научат да правят такъв масаж и сами вкъщи.

• Направете масажни вани за крака с борови екстракти и морска сол. Такива процедури отпускат краката на бебето, отстраняват повишения мускулен тонус и напрежение от сухожилията.

• Посетете плувния басейн.

• Получете индивидуални постелки за масаж или ги направете сами. Разхождайки се на един плосък етаж, ситуацията няма да се промени по-добре, а обратното, може само да я влоши.

• Провеждайте гимнастически сесии и правете ежедневно обучение, за да коригирате разположението на крака на детето. Като опция опитайте да отидете в салона.

Как да направите масажни рогозки за къщата със собствените си ръце?

Матс за бебешки масаж на крака могат да бъдат закупени в специализирани магазини, на същото място, където се продават ортопедични обувки. Но можете също да опитате да шиете мат, за да масажирате краката сами.

Например, вземете дебел плат: филц, дънки или други, които имате вкъщи. Зашийте разнообразни бутони около периметъра на тъканта и след това фиксирайте рогозката на пода с мебелен телбод, така че да не се раздробява и да не се движи, когато малкото стъпало върху нея. Такъв килим е по-добре да се прикрепя към дървения под, защото мебелните скоби не са монтирани към плочката.

Също така можете да вземете като основа на килим меки плочки под формата на пъзел. С помощта на горещо лепило, опитайте да ги лепете гладки морски камъчета, стъклени камъни за аквариуми, боб или големи кафе на зърна. Дори за превантивен килим, меки къдрици, които дамите използват за оформяне по време на нощния сън, ще го направят.

Отлична превенция на валгус деформация на ходилата е ходене по земята, трева и пясък. Ето защо, през лятото винаги отивайте с бебето извън града, в селската къща или организирате почивка на море.

Радикални методи на лечение

За голямото съжаление понякога кривината на краката при децата не може да бъде спечелена с помощта на тренировъчна терапия, ортопедични обувки или масажи. В този случай е необходимо да се прилагат по-радикални начини за лечение на тази патология.

Например, можете да опитате медицинска електрофореза. Тя ще ви помогне да доставяте лекарства през кожата, действайки в дясната област с токов удар. Не се притеснявайте, тази процедура е безболезнена. Всичко, което детето ще усеща, е леко изтръпване, но преобладаващият брой деца не изпитват дискомфорт по време на процедурата.

Друга възможност за премахване на валгусната деформация е магнитотерапията. Физиотерапевтичният ефект по време на тази процедура се осъществява чрез магнитен импулс. Ускорява кръвообращението в определени области, има противовъзпалителен ефект и намалява болката.

Хирургическа операция с деформация на крака на валгус

Рецепцията, която лекарите се опитват да използват в най-крайните случаи - е хирургическа операция. Операциите с деформация на валгус са насочени към елиминиране на дефектите на краката, поставяне на палеца на място и фиксиране на краката в необходимата посока.

Обикновено по време на операцията се използват фиксиращи титанови винтове или проводници, които впоследствие се отстраняват, ако причиняват на пациента значителен дискомфорт. Операцията рядко се извършва при малки пациенти, по-често този метод се използва в по-напреднала възраст, по-близо до 18 години.

Изкривяването на краката при деца е проблем, който може да бъде напълно решен чрез избягване на стандартните методи за лечение. Родителите трябва само да обърнат внимание на времето на ходенето на детето и незабавно да се консултират с лекар, без да стартират заболяване.

Share:
Comments