Любовта засилва вкуса

Учените в Сингапурския университет в поредица от експерименти дойдоха до необичайно заключение: любовта е в състояние да направи десерта, който ядеш, много по-вкусен. Обичайното клише за пряката връзка на любовта и сладостта се оказва, че има буквален смисъл: мислите за романтиката могат да накарат ние да възприемем това, което ядем или пием, по-сладко, отколкото в действителност.

Хората, които взеха участие в експеримента, свързаха емоциите си с различни вкусове - сладки, солени, кисело и остри. После от една група бе поискано да опише лично романтично преживяване, а друго - нещо скучно. След това членовете на групата бяха поканени да преценят вкуса на предлаганата им храна. В резултат на това тези, които пишеха за любовта, храната изглеждаше много по-сладка (дори и обикновена "сладка" вода), отколкото онези, които описваха скучни събития, впечатления или отрицателни емоции, като ревност.

Учените вярват, че тези вкусови характеристики са пряко свързани с работата на нервната система, възприемайки, може би от детството, сладка като награда за всичко. Също така, проучванията показват, че определена област на мозъка, която играе роля при прогнозирането на наградата, се активира при гледане на образа на двойка любители или дегустации на сладкиши.

Share:
Comments