Дефицит на дефицит на вниманието на децата - описание,

Недостатъчно поведение, лоши оценки в училище, ожесточение и неудържима активност - не бързайте да се карате на детето си и постоянно да го изтласквате.

Може би детето страда от дефицит на вниманието и отчаяно се нуждае от помощта на лекар.

Малко история

Въпреки че в Русия, след американски и европейски изследователи, диагнозата хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието започна едва преди десетилетие, първите такива нарушения на поведението на децата бяха описани през 1845 г. от Хенри Хофман, психиатър от Германия. Оттогава много изследователи са участвали в една и съща симптоматика по целия свят, и едва през 1994 г. най-напред е предложен и фиксиран съвременният термин на болестта.

Какво представлява нарушението на дефицита на вниманието?

Дългосрочните проучвания доказват, че от 5% до 15% от учениците са прекалено активни и изпитват сериозни трудности при обучението. Те не могат да координират вниманието си към обяснението на учителя, за тях е изключително трудно да останат спокойни и да седнат неподвижно по време на урока и в резултат на това получените оценки причиняват доста разбираемото омраза на родителите. Основните признаци на нарушение на дефицита на вниманието са:

- почти пълна липса на внимание, неспособност да се концентрира в точното време;

- безпокойство и хиперактивност, тези деца се считат за проблематични и непокорни;

- импулсивност - твърде бързото реагиране не позволява да се оценят възможните рискове или да се изпълняват адекватно задачите, които са им възложени.

Най-податливи на отклонения в поведението са момчетата - сред тези, които страдат от това заболяване, те са 4-9 пъти по-вероятни от момичетата. Всяко болно дете има свои собствени индивидуални прояви на болестта, но за всички характерни черти е сложността на контролиране на вниманието, активността и въздържанието.

Причини за нарушение на дефицита на вниманието при деца

Въпреки многобройните проучвания, точната причина за заболяването все още не е посочена. Но експертите съвсем разумно вярват, че факторите на началото на болестта са:

1. Генетично предразположение.

2. Пушене и пиене на алкохол по време на бременност.

3. Преждевременно раждане.

4. Инфекциозни заболявания на мозъка и неговата травма в ранното детство.

Доказано е, че заболяването се развива с недостиг на мозъка на допамин и норепинефрин, затова е изключително важно да се постави правилната диагноза и да се премине към необходимия курс на лечение.

Как да разпознаем разстройството на дефицита на вниманието при децата

За съжаление руските лекари не винаги имат правилната диагноза. Често разстройството с дефицит на внимание се нарича умствена изостаналост или детска психопатия и понякога диагнозата на ADHD се поставя дори при пациенти с очевидни признаци на шизофрения. Разбира се, трудно е да се разпознае тази болест, защото почти всички деца на определена възраст са твърде активни и не са много внимателни в уроците. Следователно, за да се установи правилната диагноза, симптомите трябва да бъдат внимателно и задълбочено анализирани.

1. Несъответствие

Дете с нормална интелигентност просто не може да се съсредоточи върху възлагането или обясняването на учителя. Необходимостта от извършване на действие от дълго време причинява скука и загуба на интерес. Изпълнението на задължителните действия се отлага за по-късно, не се изпълняват ежедневните задължения, желанието за изпълнение на няколко случая завършва с пълно фиаско. Почти 90% от децата, страдащи от ADHD, поради трудности при ученето, имат проблеми с асимилацията и оценката. За тях е трудно да разберат значението на речта на събеседника, те често губят нещата си и грешките в контролната работа се извършват поради невнимание. За тези деца е изключително трудно да работят самостоятелно, затова се опитват да избягват домашните си работа по всякакъв начин.

2. Хиперактивност

За тези деца те казват, че "те имат двигател вътре" - те са прекалено общителни и неспокойни, за тях е трудно да седят на едно място, ръцете и краката им са в непрекъснато движение и желанието да се изкачва някъде побеждава здрав смисъл. Често говорещи и неспокойни, децата не могат да се отдадат на спокойни игри, показващи безцелна моторна дейност. С напредването на възрастта тези симптоми постепенно намаляват и изчезват, въпреки че това не означава лек.

3. Импулсивност

Много опасен знак, тъй като често води до инциденти. Децата с ADHD са невнимателни и невнимателни, не могат да слушат указания за извършване на действие. Понякога изглежда, че изобщо не мислят, преди да правят нищо. Не могат да пресметнат негативните последици от действията си, те извършват рискови и обрисувани действия - те могат да скочат на пътя със състезателни автомобили или да се развеселят, за да унищожат нечия собственост, да показват кураж на своите връстници с опасни и рисковани действия.

Отличителна черта на поведението на тези деца в класната стая е желанието да се отговори на въпроса, зададен от учителя, без да го слушате докрай. Отговорът ще съдържа първата мисъл, която дойде на ум. Говорейки с приятели, те непрекъснато прекъсват другите, опитвайки се да изразят своята гледна точка. Децата с нарушение на дефицита на вниманието не са в състояние да изоставят желаното нещо или действие - ако искат нещо, те трябва да го получат незабавно.

Ако погледнете признаците на заболяване в различни възрастови групи, можете да забележите, че:

- децата от предучилищна възраст са неспокойни, неспокойни и непокорни;

- учениците са забравителни, са в непрекъснато движение, не са агресивни;

- подрастващите изпитват чувство на депресия и тревожност, преувеличават трудностите в живота и не могат да се борят с тях, са склонни да предприемат действия, за да принудят роднини или приятели.

В някои случаи разстройството с дефицит на вниманието се съпровожда от враждебност, преднамерено неподчинение, бунт или раздразнение, липса на желание за общуване с връстници. Понякога кърлежи може да придружава заболяването - потрепване на главата или мускулите на лицето, подуване или неочаквани писъци. Това плаши децата около тях и детето може да остане без да общува с връстниците си.

Диагнозата на ADHD се поставя, какво следва?

Ако се откажете от диагностиката на лекаря и отхвърлите лечението с надеждата да "израснеш", можеш да унижиш детето си в не съвсем успешно бъдеще. Проявите на заболяването стават по-малко ясни с течение на времето, но ADHD в независим възрастен живот ще предизвика лоша памет, невъзможност да планират действията си и ниска степен на професионална активност. Освен това пациентите с диагноза разстройство с дефицит на вниманието са склонни към различни видове зависимост и тежки форми на депресия.

Най-добрият вариант за лечение на ADHD е цялостна - психологическа корекция в комбинация с лекарства. Понякога непоносимото поведение на собственото им възлюбено дете кара мама да се чувства виновен за неправилно възпитание. Важно е обаче да се разбере, че вината е виновна болест, която може и трябва да бъде победена. Ефективното лечение ще донесе мир на семейството и ще осигури на детето нормален пълноценен живот.

Разстройството на дефицита на вниманието на детето - как да се държим към родителите

Понякога родителите са възмутени от диагнозата, без да разбират сложността на проблема. Предвид липсата на осведоменост можете да посъветвате тези майки да говорят със специалисти, да прочетат литературата, за да разберат по-добре причините и последиците от това заболяване. Да се ​​победи е възможно само заедно, координирайки действията на лекарите и родителите.

От действията на майки и татковци зависи много, толкова близо до бебето е да слушате съветите на опитни професионалисти:

1. Болезнена реакция на критиките към децата, които са диагностицирани с нарушение на дефицита на вниманието, усложнява твърде много живота им. Не непрекъснато критикувайте бебето за грешни действия и неадекватно поведение. Много по-полезно е да предложите вашата помощ при почистване на неща или подготовка за училище, да се хвалите за проявената ревност и преодоляване на трудностите. Много е важно да се подчертае всяко постижение, макар и малко, и да се даде на детето увереност в собствените си способности.

2. Похвала на родителите е много важен фактор за постигане на взаимно разбирателство и спокойствие. Похвалете детето си по каквато и да е причина - измийте чашата си, почистете играчките, внимателно я напишете в бележника или помогнете на майка ви да я покрие на масата. Не пренебрегвайте думите на подкрепа, дори в случай на неуспех, защото възрастните често правят грешки и незначителни нарушения.

3. Спокойна музика, игри на борда, топла баня са в състояние да премахнат раздразнението или недоволството.

4. Сглобяване на ежедневието ще помогне на детето да намери мир и увереност, че е важно за него да разбере своите задължения и техния ред. Полезно е да привикате ученик към съставяне на списък с предстоящи случаи, като се има предвид тяхното значение. За да не се отложи началото на дейността, родителите ще се нуждаят и от ненатрапчива помощ.

5. Комуникацията е важен компонент на нормалните отношения в семейството и нормализирането на поведението на томбой. Като слушате историята на деня, не бива да правите остри бележки за неприятни събития. Отговорете положително на училищните новини, като внимателно предложите по-правилно решение на всякакви спорни въпроси. Много е важно детето да усеща вниманието на близките до неговите проблеми и дела, да се чувства любов и подкрепа.

6. Лошите дела, без които, уви, не може да се направи, трябва да получат подходяща оценка. Въпреки това, не е необходимо да се обобщава и да се порицава за последователно лошо поведение. По-добре е да знаем, че конкретното действие е осъдено и да се опитаме да обясним причината за родителското недоволство. Ако се налага наказание - не забравяйте, че трябва да бъде възможно най-справедливо и да съответства на степента на тежест на извършеното нарушение.

7. Ако има усещане за безполезност и безсилие, не забравяйте, че имате надежден и надежден съюзник. Лекарят по всяко време е готов да коригира действията, да предложи правилно и безпроблемно решение на възникналия проблем.

Образованието на дете с нарушение на дефицита на вниманието не е лесно, но не забравяйте, че тази диагноза не е присъда. Това е просто болест, която е лечима и със сигурност ще бъде победена. Успех и търпение!

Share:
Comments