Дебелите момчета рискуват да растат безсилни

Юношите, които са със затлъстяване, имат 50% по-малко тестостерон от момчетата на същата възраст с нормално тегло, което значително увеличава риска от импотентност в зряла възраст. Такива мрачни прогнози са направени от учените от Университета в Бъфало след малко педиатрично проучване.

"Ние бяхме изненадани да намерим 50% намаление на нивото на мъжкия хормон при младите, а не при хората с диабет", казва професорът по медицина Пареш Дандън. "Честно казано, последствията от това състояние на нещата са ужасяващи, защото тези хора са потенциално импотентни хора и следователно ще страдат от безплодие в бъдеще".

Учените са изследвали 25 млади мъже със затлъстяване на възраст 14-20 години и 25 тънки млади мъже, разпределени по възраст и ниво на сексуална зрялост. Съдържанието на кръвни тестостерони (общо и свободно) и естрадиолът, женския хормон, се измерва сутрин на празен стомах.

В допълнение към репродуктивните нарушения, ниското ниво на тестостерон или липсата му може също да увеличи склонността да образува коремна мазнина и да доведе до намаляване на мускулната маса, което води до инсулинова резистентност и развитие на захарен диабет.

Тези резултати показват колко огромни са последиците от затлъстяването дори при юношите и че диетата и начинът на живот в детството имат сериозно въздействие върху останалата част от живота.

Сега учените ще проведат ново изследване и ще разберат дали нивата на тестостерона при мъжете ще се възстановят със загуба на тегло поради промени в начина на живот или фармакологична намеса.

Share:
Comments