Дали е възможно за пъпеш по време на бременност и торакално

Можете да разкажете много за полезните и лечебни свойства на пъпеша. Но е възможно да има пъпеш по време на бременност и кърмене и ако има някакви усложнения, този въпрос често възниква при бременните майки.

Ценни свойства на пъпеша

Съставът на пъпеша по време на бременността е почти съвършен: витамините A, E, C, B9 (фолиевата киселина), минералите желязо, калций, силиций, магнезий, фосфор, както и фибри и диетични фибри за нормално развитие на плода и хода на бременността не носи никаква вреда.

Пъпешът е естествен антидепресант, облекчава стреса, умората, нормализира съня. По време на бременността това е особено важно, защото поради преживяванията жената често променя настроението си, сънят се разстройва, тя бързо се уморява.

Пепелта се отнася за нискокалорични храни: съдържа 39 kcal на 100 g каша. Това е много важно по време на бременност: използването на пъпеш през този период не води до надвишаване на теглото, което ще усложни хода на бременността и процеса на раждане. В този смисъл, динята е създадена за диети.

Витамини и микроелементи

По време на бременност и особено по време на кърмене, жената губи много калций, което отива при детето да изгради мускулно-скелетна система, зъби. Започнете в големи количества, за да изпуснете косата, развалете зъбите си, ексфолирайте и разбийте ноктите си. Витамин А, калций и силиций предпазват косата от падане и ноктите - от повишена крехкост и разслояване. В допълнение, ретинолът (витамин А) насърчава развитието на визуалния апарат в бъдещо дете.

Голям брой мощни антиоксиданти (витамини А, Е, С) и специален ензим супероксид дисмутаза, съдържащ се само в пъпеш, предпазват клетките на телесните тъкани от всякакви повреди.

Пъпешът също така увеличава имунитета, което е особено важно през този период както за майката, така и за бъдещото дете.

Диуретичен ефект

Много жени по време на бременност развиват нефропатия: има силно подуване, слабост, летаргия, инхибиране. Пепелта е 90% вода, има добър диуретичен ефект. Ако в умерени количества се приема няколко седмици, можете да постигнете добър резултат в лечението: подуването ще намалее или ще изчезне напълно. Едновременно с това, така нареченият пясък и най-малките конкрети от бъбреците се отмиват.

Диуретичен ефект дыни очень полезен тем женщинам, у которых в процессе беременности возникает высокое артериальное давление. Включение дыни в рацион поможет сократить дозу антигипертензивных препаратов, а в некоторых случаях и вовсе обойтись без них.

Ефекти върху храносмилането

Често поради хипотония на червата, натиск на плода върху кръговете му, заседнал начин на живот, се появява запек. Поради голямото количество фибри и диетични фибри, изпражненията се нормализират, запекът е изчезнал. Влакното, съдържащо се в пъпеш, премахва токсините от тялото, така че гаденето и повръщането по време на бременността намаляват.

Процесът на храносмилане се нормализира при използване на пъпеш поради съдържащия се в него инулин - естествен пребиотик. Това е компонент, който не се усвоява и не се усвоява в стомаха, но стимулира растежа и жизнената активност на полезната микрофлора на дебелото черво, което го усвоява.

Борба с наднорменото тегло

Пъпешът в изсушената му форма запазва всичките си полезни качества: витамини, микроелементи, аминокиселини, съставляващи неговия състав, не се променят по време на сушенето. Той съдържа тези елементи в по-концентрирана форма и всички рискове, свързани с използването на прясна пъпеша, са сведени до минимум. Но в същото време калоричното му съдържание се повишава: от ниско се превръща в много високо:

• свежият пъпеш съдържа 39 kcal на 100 g продукт;

• Сушени - 139 калории на 100 грама пъпеш.

Когато бременността е важна във връзка с възможното събиране на наднормено тегло и последващи усложнения. Ето защо, сушената пъпеша е полезна и можете да я използвате, но помнете високото съдържание на калории и яжте само няколко парчета.

Характеристики на метаболизма на въглехидратите

Във връзка с проблема с наднорменото тегло, което често се случва по време на бременност, трябва да знаете, че пъпешът съдържа около 20% въглехидрати. Цифрата зависи от вида пъпеш и се колебае в двете посоки. В състава си те се разделят на глюкоза, захароза и фруктоза. От всички въглехидратни пъпеши, 40% са фруктоза.

От една страна, това е добро, тъй като натоварването на панкреаса намалява: фруктозата не стимулира производството на инсулин. В същото време тя се обработва с висока скорост и освобождава много енергия по време на окислителните реакции, които нямат време да се консумират с ограничени физически натоварвания в това положение и се съхраняват като мазнини. Окисляването на фруктозата (и глюкозата) се случва толкова бързо, че в кратък период от време има остра чувство на глад, повишен апетит.

Правилното използване на пъпеша

Диети за пъпеш за отслабване имат свои собствени характеристики: те са кратки по продължителност - не повече от 3-5 дни, а когато се яде пъпеш се препоръчва да се яде парче хляб.

В този случай няма резки спадове на нивата на кръвната захар - това се случва постепенно и няма непреодолимо желание да се яде нещо отново. Дори при здрава жена без съпътстваща патология отвъд бременността, при ежедневна диета, съдържаща 90 грама фруктоза, може да се развие затлъстяване и редовното продължително използване на тази съставка ще доведе до захарен диабет.

По време на бременност, трябва да имате предвид такъв състав на въглехидратите в пъпеш и характеристиките на техния метаболизъм и да регулирате количеството на храната. Можете, например, да намалите или да се въздържате от тези дни да приемате други обичайни ястия, съдържащи въглехидрати (картофи, капиши).

Пъпеш в различни видове

Ако няма противопоказания, пъпешът може да се консумира в замразена форма на бременна жена. Той също така не губи ценните си свойства, ако е правилно подбран и замразен. Но е възможно такъв пъпеш да се съхранява, дори ако са изпълнени всички необходими условия, не повече от 3 месеца. Ето защо, ако се купи пъпеш през сезона - през август или септември, тъй като трябва да бъде направено правилно, то преди Нова година не може да се съхранява.

Конфитюр, конфитюри, мускус от пъпеши са добре комбинирани с калории и също са разрешени по време на бременност.

Когато пъпешът не може да се яде

Преди да опитате пъпеш за първи път по време на бременност, трябва да сте сигурни, че няма алергия към него. Освен това е необходимо да се консултирате с лекар и да разберете дали може да бъде даден пъпеш по време на бременност и кърмене. Всичко това е индивидуално, защото има някои противопоказания за приемането на пъпеша:

• бременност, която настъпва при тежка токсикоза в различно време;

• Захарен диабет тип 2 с високо съдържание на захар в кръвта;

• заболявания на храносмилателния тракт, особено пептична язва, гастрит, колит;

• чревни инфекции.

Категорично не се препоръчва да се комбинира пъпеш с алкохол, мляко и млечна киселина. Това може да влоши състоянието. За да получите максимално количество полезни елементи, пъпешът не може да се измие дори с вода.

Не можете да комбинирате пъпеш с основни ястия - процесът на ферментация в стомаха и червата ще се засили.

В същото време е невъзможно да се използва на празен стомах - влакната ще дразнят лигавицата на стомаха, процесът на ферментация с гадене и повръщане ще започне. При участие в този процес на червата може да се появи изразен флатуленция, пароксизмална коремна болка, диария.

Най-доброто време за пъпеш е първата половина на деня и се препоръчва да го ядете след малка закуска.

Мога ли да имам пъпеш по време на бременност и кърмене?

Имайки предвид всички полезни качества на пъпеша, можете да използвате пъпеш по време на бременност. Необходимо е да го изберете правилно и внимателно. Трябва да е зрял, без да нарушава целостта на кората: плодове с пукнатини, драскотини, депресии, петна не трябва да се купуват. Зрелият пъпеш има силен вкус, ако не е - пъпешът е незрял.

Не се препоръчва да се яде и да се уцели пъпешът. За да купите пъпеш е необходимо само в сезон: август - септември. По това време вероятността да се съдържат нитрати и други химикали в него е малка. По време на бременност това е особено важно, тъй като отравянето на пъпеши, съдържащи нитрати, е много трудно и със сериозни усложнения за здравето на майката и детето.

Възможно ли е да дадете пъпеш на кърмачка?

Възможно ли е да дадете пъпеш на кърмачка? — ответ на этот вопрос неоднозначный. Как правило, дыня не рекомендуется по нескольким причинам:

1. • Пъпешът води до развитие на ферментация, придружена от метеоризъм при бременна жена. В този случай, ще страдат и бебета: той ще има оток и коремна болка, повръщане и диария.

2. • Пъпешът е силен алерген, неговата употреба може да причини диатеза на детето.

3. Отравяне на пъпеши, съдържащи нитрати, е много трудно не само за майката, но и за бебето, представлява заплаха за здравето и дори живота на майката и бебето.

Напоследък забраната върху пъпешите по време на кърменето не е толкова твърда и категорична, колкото преди. Предвид полезните качества на пъпеша за кърмещата майка и следователно за детето, отношението към употребата му по време на кърменето се е променило. Смята се, че при липса на противопоказания за майката и детето и с правилния избор и съхранение на пъпеш е възможно да се яде кърмачка. Но трябва да се придържате към златното правило - не преяждайте. Само в този случай въпросът дали даден пъпеш може да се подава на кърмачка - отговорът ще бъде положителен, както и резултатът от използването на този фин продукт.

Share:
Comments