Червеи при деца - първите признаци и очевидни симптоми.

Малко любопитен малък човек познава света около него. Той ентусиазирано изгражда пясъчни замъци, опитва се да опознае повече за котките в двора, с удоволствие, пръскайки се в речната вода и наслаждавайки се на ягоди директно от градинския пластир.

За съжаление, любимите класове не само дават удоволствие, но също така носят опасност от инфекция с хелминти. След една година и половина червеите при децата не са толкова редки.

Какви са червеите при децата

Голям брой съществуващи паразити са разделени на отделни групи:

- кръгли или нематоди - аскариди, щифтове, трихинела, изсъхнала глава;

- плоски или пъстърви - джудже от зъбен камък, свински червей, тения, широка тения, ехинокок;

- трематоды или сосальщики.

В зависимост от вида, червеите при децата могат да живеят свободно както в червата, така и в други органи - жлъчния мехур, черния дроб, мускулите, белите дробове и дори в сърцето и мозъка. За да се бори ефективно с неканени гости, си струва да се запознаете с най-често срещаните паразити при кърмачетата.

1. Ascaris при деца

Аскариазата е втората най-разпространена сред младите и предучилищни деца. Възрастните паразити достигат размер 25-30 сантиметра, а женската е способна да депозира до 200 000 яйца. Те навлизат в околната среда с изпражненията от заразени животни и хора, а ларвите, излюпени от тях, тихо живеят без постоянен домакин в продължение на няколко години.

Основният начин за заразяване на децата е чрез мръсни ръце, несмляна зеленчуци и плодове. Яйцата на аскаридите, които са влезли в организма на децата, продължават дълъг път - в червата се появяват ларви и с течението на лимфата или кръвта влизат в белите дробове. Тук те узряват, после бронхиолите се вливат във фаринкса, поглъщат и попадат в местообитанието - тънкото черво.

Аскаридите са изключително опасни за детето, тъй като засягат различни органи на крехък организъм. В допълнение, тези червеи при деца могат да причинят най-силна алергия, а големият размер на червеите може да запуши червата и дори да причини асфиксия.

2. Pinworms при деца

Малки бели паразити, с размери 3-6 милиметра, се установяват в долната част на червата и причиняват много неудобства. Плодните женски плъхове се носят през нощта от ануса и образуват огромно количество яйца - до 15 000 на ден. Малък и лек, те могат лесно да се пренася по въздуха и се покрива повърхността на спално бельо, играчки, килими и дрехи, което води до замърсяване на всички домакинства. Тежка сърбеж, който предизвиква движение на острици, добави болка и раздразнение от постоянното чесане и възпаление на ануса. При момичетата тези симптоми често са съпътствани от симптоми на вулвовагинит - заболявания на лигавичния слой на гениталните органи и вагината. Този вид червеи при деца причиняват постоянна липса на сън и нарушение на нервната система.

3. Ламбли при деца

Микроскопските червеи при деца под названието lamblia, според последните изследвания, са заразени от наличието на организми на повече от 20% от бебетата по целия свят. Те живеят в тънките черва на детето, но те могат да бъдат в жлъчния мехур и в дванадесетопръстника. Тези малки паразити разстройват храносмилателния процес, стават виновни за възпалителните процеси на чревната лигавица, могат да причинят холецистит. Инфекцията възниква от животни, особено от котки, и от хора с гърди. В детските институции децата са заразени чрез обикновени играчки и прибори.

Признаци (симптоми) на червеи при деца

Не всички червеи при децата позволяват да открият присъствието си с явни признаци - някои могат да живеят в тялото на детето години без да се проявяват и най-много се прикриват за различни болести. Въпреки това, наблюдаващата майка ще забележи някои признаци, които показват наличието на всякакъв тип хелминти:

- бебето отказва храна, видимо подтушена, или обратно, всеки ден яде двойна порция и в същото време се разраства;

- чести алергични реакции - уртикария, дерматит, всички видове обриви и дори екзема;

- раздразнителност, умора, раздразнение;

- анемия;

- има нощно шлайфане на зъби;

- Загуба на постоянство и неспособност за концентриране на вниманието;

- може да възникне токсична алергична реакция към ваксинацията;

- диария или запек, гадене, периодична болка в корема;

- намален имунитет и чести настинки;

- главоболие и световъртеж.

В допълнение към общите признаци на червеи, детето може да има специфични симптоми:

- червеи - сърбеж в ануса и възпаление на гребените, сухота в устата, вулвовагинит и енурезис при момичета;

- Асциди - скоро след инфекцията, суха кашлица и кожни обриви. След 2-3 седмици - гадене, неспокоен сън, болка в пъпа или в горния десен квадрант, признаци на интоксикация. Възможно разширяване на лимфните възли, черния дроб, далака. Приблизително три месеца след инфекцията бебето има признаци на лезия на стомашно-чревния тракт - метеоризъм, болки в корема, гадене и повръщане. Често има различни невропсихични разстройства;

- Изсъхнали - няма много симптоми, но на фона на тежка интоксикация, децата могат да изостанат в умственото развитие;

- Токсокароза - алергична кашлица със симптоми на задушаване, кожни обриви, подпухнало лице, разширени лимфни възли, увреждане на очите.

Начини за лечение на червеи при деца

Ако майка има подозрения за наличието на паразити, незабавно трябва да се свържете с педиатър. Наличието на червеи при деца се потвърждава от специални тестове, главните от които са остъргване на ентеробиоза и изпражнения за яйчни червеи. Не бързайте да се успокоите, ако първите резултати са отрицателни - трябва да вземете тестовете три пъти, в определен интервал, което ще ви позволи да хванете времето за неканените гости да се размножават. Не е лошо да потвърдите диагнозата с допълнителни изследвания - проверете състава на кръвта и присъствието - липса на дисбиоза.

Разнообразието от съвременни подготовки за експулсиране на паразити може надеждно да се справи с проблема, но само специалистът трябва да се бори с червеи при децата. Лекарят взема предвид възрастта на бебето, състоянието му, вида на паразита, наличието на нередности в работата на вътрешните органи, наличието на алергии - и едва след това назначава подходящо лечение. Много ефективни лекарства успешно се справят не само с възрастните, но и засягат яйца и ларви. Лекарят със сигурност ще ви предупреди дали трябва да повторите курса на лечение за две седмици - ако имате някои видове хелминти, това е необходимо.

Има много народни методи, които помагат да се справят с червеите при децата, но те най-добре се използват като спомагателно и превантивно средство. С лекари можете също да се консултирате за употребата на фитопрепарациите, които също доста успешно ви помагат да се справите с паразитите. Но окончателното решение на лекуващия лекар, мама, е да го изслуша. Много е важно, успоредно с хода на лечението, да се проведе цялостна терапия у дома - да се мият и желязо спално бельо, измийте и изсушете на слънце меки и пластмасови играчки, за почистване на апартамент в апартамента.

Профилактика на червеи при деца

Червеите при децата - проблем, който е неприятен и опасен. За да защитите детето си от нахлуването на нежелани посетители, просто трябва да помните превантивните мерки и да се опитате да ги изпълните стриктно:

1. Измивайте ръцете си със сапун - преди хранене, след разходка и посещение на тоалетната, общуване с животни. Най-малката майка ще помогне, но да учи бебето да си спомня това и да изпълнява самостоятелно трябва да е от ранна възраст.

2. Пироните трябва да се държат в перфектно състояние, да се нарязват във времето и да не се намират в устата на томбоя. Горящите нокти са не само вредни, но и опасни навици, както и смучещи моливи, играчки, пръсти.

3. Зеленчуците, плодовете, плодовете и билките, дори от градината или градината, трябва да се измият.

4. Съдържанието на пясъчника - идеално място за инфекция с червеи. Осигуряване на децата ще помогне за ежедневна проверка за наличие на фекалии и разхлабване на пясъка - яйцата на червея не харесват слънчевата светлина.

5. Редовно почистване в къщата, безмилостна борба с мухи, хлебарки, комари.

6. Бельото от деца трябва не само да се измива внимателно, но да се изглажда с горещо желязо. Гащичките трябва да се променят два пъти дневно.

7. Ако в къщата има домашни любимци, червеите при децата не са рядко явление. Кучетата и тюлените трябва да се третират редовно от паразити, а комуникацията на деца с домашни животни трябва да бъде ограничена.

8. Подготовка на вкусна вечеря, майка трябва да помнят - рибата и месото трябва да се обработват топлинно за един час.

9. Питейната вода трябва да бъде почистена или варена.

Червеите при децата - това, което казва д-р Комаровски

Д-р Комаровски вярва, че е невъзможно да се определи по популярен начин дали има червеи при деца. Има само два надеждни начина - да видите паразит в бебешка саксия и, ако има известни признаци, да проведете необходимите тестове и да получите надежден резултат. Той отрича медицинската профилактика на хелминти, както и използването на тиквени семки за предпазване от паразити.

Д-р Комаровски идентифицира три основни вида хелминти по метода на инфекцията:

- тези, които се предават от човек на човек - например, червеи;

- Биохелминтите - в недостатъчно обработено месо или риба;

- geohelminths - яйцата на паразитите падат в земята и с помощта на мръсни ръце се поставят в тялото на бебетата.

Евгени Комаровски рязко критикува масовите изпити на деца в училищата и детските градини, като вярва, че резултатите са ненадеждни. Правилните резултати са възможни само при тройно предаване на тестове, което често не се извършва. Лекарят смята, че тестването за яйца от червеи, ако е извършено три пъти, е най-точният индикатор за това дали има червеи при деца. Отрицателният резултат от това проучване позволява на майката да се отпусне - най-вероятно с детето си, всичко е наред.

Share:
Comments