Бронхиална астма при деца

Бронхиална астма - алергично възпаление на дихателните пътища, което води до развитие на остър бронхоспазъм и повишена секреция на слуз. Тези промени водят до нарушаване на проходимостта на бронхите и бронхиалната обструкция. Във форма бронхиалната астма е алергична (атопична) и неалергична (неатопична).

Атопичната форма се характеризира с атаки на задушаване, при които различни алергени действат като провокиращ фактор: домашен прах и неговите компоненти, прах от библиотеката, прашец на дървета и треви, алергени от козина, хранителни алергени. Децата са по-склонни към атопична форма, а не атопична се причинява само от свръхчувствителност към инфекциозни алергени.

Чрез честотата и тежестта на пристъпите на бронхиална обструкция, ходът на заболяването може да бъде лек, умерен и тежък. В зависимост от това лекарят решава да назначи определени антиастматици.

Причините за развитието на бронхиална астма като алергично заболяване до голяма степен зависят от наличието на генетични фактори. Медицинската статистика показва, че приблизително 60% от болните деца имат роднини, страдащи от алергични заболявания. Обикновено обаче образуването на това заболяване започва с комбинация от претеглена наследственост с въздействието на неблагоприятни фактори на околната среда.

Приема се да се разграничат три основни групи фактори, които допринасят за развитието на бронхиална астма:

- фактори, които могат да утежнят или стимулират възпалението в бронхите или развитието на остър бронхоспазъм (тук става дума за: - алергични реакции, алергени, вирусни и бактериални инфекции, студен въздух, тютюнев дим, емоционален стрес, физически стрес, метеорологични фактори и др.).

Симптоми на бронхиална астма при деца

Бронхиална астма се характеризира с повтарящи се епизоди на задух или недостиг на въздух бронхоспазъм, предизвикан свръхотделяне на мукус и оток на бронхиалната лигавица. Като правило, основните симптоми на астматичен пристъп включват задух, чувство за остър недостиг на въздух, свистене дъх, пароксизмална кашлица, придружена от ясен, твърд изходящ храчки, подуване на гърдите, в най-тежките случаи - издихание. Често това заболяване при деца се придружава от алергичен ринит (сезонен и целогодишен), и атопичен дерматит.

Лечение на бронхиална астма при деца

Лечението трябва да осигури на детето възможност да живее в нормален активен живот, да посещава училище, да играе спорт. За това родителите трябва да разполагат с достатъчно познания за лечението на бронхиална астма, дразнители, ефекти от лекарства и др.

Лечението на малки деца се извършва от същите групи лекарства, както при юноши и възрастни. Ключова роля в това отношение принадлежи на инхалаторните глюкокортикостероидни препарати. Децата под 4-годишна възраст трябва да приемат тези лекарства в по-малки дози чрез специално устройство - пулверизатор или маска за инхалиране на наркотици. При по-големи деца и юноши е препоръчително да се използват специални инхалатори с разделител (това устройство е тръба, предназначена да подобри доставянето на аерозол в дихателните пътища).

Дозите на лекарства и методи за лечение на това заболяване трябва винаги да се предписват само от лекар. Като се има предвид, че алергията играе важна роля в нейното развитие, е много важно да се намали алергичният товар, включително и медикаментите. За това дихателните упражнения и психотерапията се използват широко при лечението на бронхиална астма при деца.

Share:
Comments