Турски хамам: полза и вреда на източната баня. каква е

Горещата пара има благотворен ефект върху човешкото тяло. През вековете различни култури са развили свой собствен начин на задържане. И ако можете да издържате на истински руски двойки не всеки може, тогава в турски хамам всеки човек ще се чувства удобно.

Какво е хамамът?

Турският хамам е специален вид вана. Основната разлика от руската пара или финландска сауна е по-ниската температура на въздуха в парната баня. Същата влажност, напротив, 100%. Когато сте в стая, където са създадени условията на хамама, има невероятно усещане. Изглежда, че седиш в топъл дъждовен облак и дишаш вода.

Това е мекотата на парата, която прави процедурата по-безопасна от затоплянето на тялото при много висока температура на истинска баня, сауна и дори японски офроуд. Температурата на въздуха в хамама е от 30 ° до 65 ° максимум и е напълно понасяна от тези сеси, които минават преди топлината на националната руска парна баня. Комбинацията от висока влажност и удобна средна температура и обяснява използването на хамам.

Позицията на източните жители към хамам е особена. В старите времена е обичайно да прекарвате в хамам за половин ден. Много хора дойдоха тук сутринта и напуснаха късно вечерта. Комуникацията, отпускащите приятни процедури превърнаха хамама в аналог на модерния СПА-салон и клуб за комуникация. Може да има жени и мъже. И ако съпругът забрани на жена си да изсуши хамам, има основателна причина за развода.

Особенности пара в хамаме

Парна баня в стаята на хамама се сервира по специален начин. и ако тя е истинска турска баня, тогава тя трябва да бъде оборудвана с няколко стаи. Всяка стая има собствена температура. В основната зала се променя от периферията до центъра, така че можете да изберете подходящ сектор и да се установите там. Преминавайки от стаята към стаята, човек загрява равномерно тялото, без да изпитва стрес. Това е най-добрият начин за подобряване на кожата и вътрешните органи. В същото време няма никаква вреда от хамам за здрав човек изобщо.

Благодарение на високата влажност, е приятно и лесно да се вдишва в хамам дори и в стаята, която се нагрява до възможно най-висока температура. Тялото се загрява постепенно, гладко. И това не е просто въздухът. В хамама се използват специални легла, изработени от мрамор. Камъкът се нагрява равномерно и перфектно поддържа същата температура. Когато човек застане на мраморна пейка, цялото тяло се нагрява еднакво и камъкът не изгаря кожата, но дава изключително приятно усещане.

Какво се прави в хамама

Хамамът не е просто полезна процедура, а е специален хилядогодишен ритуал. Той е напълно проверен и не се променя в продължение на хилядолетия:

• Първата стая с топъл въздух позволява на тялото да свикне с температурната промяна от обичайната до умерено повишената. Тук посетителят прекарва около половин час;

• Втората стая всъщност е парна баня. Тук се извършват основните процедури за почистване: изсипване на гореща вода, почистване на светлината на кожата;

• Третата стая е предназначена за специален вид масаж, който се извършва със сапунена пяна;

• След почистване на кожата и пяна масаж, мазна релаксиращ масаж се извършва от опитен масажист. Процедурата ще облекчи напрежението на мускулите, ще подобри вътрешните органи;

• След масаж посетителят отива в първата стая за почивка. Тук на всеки се предлага билков или зелен чай.

Употребата на хамам се подобрява от специален вид сапуни, стерилища, масла, маски за лице и тяло. Естествените компоненти, пара и вода правят всички процедури не само полезни, но и много приятни.

Полезни свойства на хамама

Сходство между парными процедурами разных культур, несомненно, есть. Полезни свойства на хамама можно назвать если не уникальными, то весьма важными для организма. Вот чем полезна турецкая баня:

• облекчава мускулното напрежение;

• облекчава стреса и безсънието, нормализира работата на нервната система;

• леко загрява кожата и вътрешните органи;

• стимулира кръвообращението, води до тонус на сърцето и кръвоносните съдове;

• елиминира стагнацията в тазовите органи и в коремната кухина;

• облекчава ревматичната болка, артрита и солените отлагания;

• помага бързо да се отърве от последиците от значително физическо натоварване чрез отстраняване на млечната киселина от мускулите;

• Ускорява възстановяването от наранявания;

• излечивает застарелый бронхит;

• Дълбоко почиства кожата: ексфолира отровния слой, възстановява нормалната работа на мастните жлези;

• стимулира процесите на разцепване на мазнините, стимулира метаболитните процеси:

• подмладява и удължава живота.

Полезните свойства на хамам е фактът, че само една процедура може да намали теглото с два килограма. Разбира се, само водата ще изчезне, но в същото време процесите на засилено разпадане на мастните клетки ще започнат и ефективността на всяка диета ще се увеличи. В допълнение, заедно с водата, токсините ще се отделят от тялото, отравяйки кръвта и лимфата, нормализирайки работата на червата, което означава, че имунитетът ще се увеличи.

Пречистената кожа получава възможността буквално да диша и да разгражда кислорода от въздуха. След процедурата, кожата започва активно да развива нови клетки, става еластична и нежна, елиминира акне и определени възпалителни явления. При жени, които редовно посещават хамам, бръчките не се появяват до най-вековната възраст.

Ако няма противопоказания, хамамът може да бъде отличен начин да се поддържа красотата и здравето, да се лекуват болестите на духа и тялото.

Кой не трябва да посещава хамама

Директната забрана на турската баня е рядка, но въпреки това трябва да бъдат известни противопоказания. При наличие на хронично заболяване, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да определите дали имате разрешени термични и влажни процедури. Откажете да посетите хамам ще трябва да имат тези, които страдат от следните заболявания:

• астма;

• гъбични заболявания;

• гнойни кожни лезии;

• дерматологични заболявания (псориазис, екзема, дерматоза и др.);

• туберкулоза;

• остра респираторна вирусна инфекция в остър стадий;

• заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;

• тежки психични разстройства.

Изключително нежелателно е да бъдете в влажна, гореща атмосфера в присъствието на кожни заболявания, тъй като курсът му ще се влоши. Затоплянето на тялото е опасно в острия стадий на всеки възпалителен процес, тъй като претоварва сърцето и може да предизвика сърдечна недостатъчност.

Ако човек страда от тежки увреждания на дихателната система, не поемайте рискове и посетете парната баня. Можете да предизвикате астматична атака.

Неповтарящото се увреждане на хамама може да предизвика какъвто и да е период на бременност. Термичните процедури за жена, която се готви да стане майка, са противопоказани, тъй като те могат да предизвикат спонтанен аборт или патология на плода.

Турската баня има много малко противопоказания. Хамам може да навреди само на определено състояние на тялото или в присъствието на хронични заболявания.

Всички останали хора трябва поне веднъж в турска баня. Това е една прекрасна ревитализираща и просто приятна процедура, която дава удоволствие и добро настроение.

Share:
Comments