Как да тестваме динята у дома: споделяне на опит.

Динята е гигантска зърна, която децата и възрастните обичат да ядат. В допълнение към вкуса, той също е много полезен, често се използва в диетите и също така помага много добре при почистването на бъбреците и отстраняването на шлаките. За цялата полезност на това зрънце, си струва да бъдете предпазливи от нитратите, които много производители прибавят към дините. Какво да направя в тази ситуация? Как да проверите динята на нитрати у дома?

Нека се опитаме да разберем как да се научим да определим полезно зрънце от вредните и какво да правим, ако вече сте яли динята с нитрати?

Как да проверя динята на нитрати у дома: обща информация

Както вече споменахме по-горе, дините са много вкусен и здравословен продукт, но не всеки, който ги отглежда сам. Работата е, че този плод има изключително неприятна способност - натрупване на нитрати. Така че, в случай на превишаване на нормата, те могат да причинят нарушения на храносмилателната система и отравяне. Ако те влязат в тялото редовно - това е изпълнено с образуването на нитрити, което може да причини по-сериозни здравословни проблеми.

Най-голямата опасност очаква любителите на този десерт с началото на сезона. Причината се крие във факта, че производителите, за да получат ранна реколта възможно най-скоро, почти всички култури са захранвани с нитрати. Ситуацията се влошава от факта, че много от тях, за да получат максимална печалба, не могат да престанат и да надхвърлят допустимата норма на нитрати няколко пъти. Така че, динята, в която толкова много химикали са "пълнени", се превръща от вкусно лечение в опасен продукт, който застрашава вашето здраве, особено храносмилателната система.

Важно! Не купувайте първите ранни плодове и плодове, защото представляват максималната опасност за здравето. По-специално това важи за децата.

Във връзка с възникването на такъв проблем става въпрос спешно: как да се провери динята върху нитратите у дома, за да се предпазят себе си и техните близки от лошите последици?

Разбира се, най-добрата и най-точна възможност за определяне на броя на нитратите в плодовете ще бъде използването на лабораторни техники или специално устройство - нитратен метър. Все пак не всички имат това устройство на свое разположение. Ето защо, когато избирате плода, когато купувате на първо място, трябва внимателно да го проучите и проучите.

Всъщност можете да направите това без лабораторни условия или специални инструменти, има признаци, които ще ви позволят да направите качествена оценка на годността на тези плодове за храна и у дома.

Освен това, трябва да се научите как да избирате правилно зрънце, защото качеството му може лесно да бъде определено дори преди закупуването му. За да направите това, трябва да погледнете самата диня и оборудването на търговското място (често се случва дори плодовете с високо качество да се влошат поради недостатъчните условия за съхранение).

Как да проверите динята на нитрати у дома: как да не направим грешка с избора?

Нитратите имат свойство да се разтварят перфектно във водата, най-често използвани за торене на растения. Не всеки знае, че всеки продукт първоначално съдържа определено количество нитрати. Но техният брой изобщо не е критичен и те не представляват сериозна опасност за човешкото здраве.

Нитратите сами по себе си не представляват сериозна заплаха, но когато навлязат в стомашно-чревния тракт, започва процесът на преобразуване в нитрити, които на свой ред имат силна токсичност за тялото и водят до гладуване на тъканите с кислород.

Нитратите, когато се поглъщат в човешкото тяло, могат да намалят броя на витамините в храните, влизащи в тялото и да нарушат функционирането на щитовидната жлеза. Ако дневната норма на нитратите бъде превишена, човек е изложен на риск от разстроен стомах, синя кожа, силно дишане, диария и други лоши симптоми на отравяне.

И така, как да определите дали ви предлагаме качествена диня, преди да я купите? Погледнете при какви условия се съхраняват плодовете, дали са спретнато съхранени в чисти съдове? Не забравяйте, така че дините да не лежат на пода, и те не получили мръсотия. Не излагайте шансовете си и вземете напукани, счупени или изцапани плодове. Заздравената диня, отглеждана в естествена среда, ще има сух връх и ако я почукате, това ще направи отличителен звън. Не е препоръчително, ако плодовете, при изследване на рязането си, повърхността ще бъде излята с лилав оттенък.

Следите за сезоном и не купувайте първите дини, Опитен купувач винаги разбира кога да откаже да закупи. Дините с най-голямо количество нитрати често могат да бъдат закупени през първата половина на юли. Ако купувате плодове, започвайки от втората половина на август и по-късно, вече не можете да се страхувате, че количеството "химия" в тях надвишава допустимата норма, най-често те просто не са там.

Повечето продавачи дават възможност на клиентите си да опитат малък парче непосредствено преди придобиването. В супермаркета с цел да се покаже плодът отвътре, се практикува да се нарязва на две части, след което се затваря в тънък хранителен филм, чрез който лесно можете да видите всеки недостатък. Визуалната проверка обаче не дава възможност да се определи наличието на "химията" в зърната.

Най-точната информация за количеството на ненужните вещества в зърната може да бъде получена чрез специално устройство - нитратен метър. Но, за съжаление, това устройство не е евтино, а не всеки може да си го позволи. Ето защо в този случай е по-добре да се възползвате от знаците на хората.

Как да тествате динята на нитрати у дома: практически съвети

Има няколко възможности за тестване на плода у дома:

1 Динята е напълно потопена в контейнер, напълнен с вода (например в банята). Ако плодовете започват да се движат - в качеството си, не трябва да се съмнявате, ако стигне до дъното - по-добре да откажете да използвате, защото е пълна с нитрати;

2 В чисто плодове на разрез ще бъде неравномерност, зърна. Ако рязането е напълно равномерно и ярко - такъв плод е опасен, особено за деца;

3 наличието на големи вени в пулпа на жълтеникава или белезникава сянка е ярък знак за наличието на химикали;

4 изучете изрязаното в светлината - ако повърхността му е малко преливаща от лилав оттенък - по-добре е да не ядете;

5 вземете парче пулпа, натопи я в чиста вода и оставете за 15-20 минути. Ако водата започне да расте мътна - плодът е качествен, ако започне да бъде боядисан в ярък розов или червеникав цвят - той е пълен с химически торове.

Как да се провери динята на нитрати у дома: как правилно да ядат плодове?

Не забравяйте и най-простите правила за използване на този деликатес:

  • Динята може да се счита за напълно независимо ястие. Яжте я по-добре 1-2 часа преди хранене (не комбинирайте диня с други храни, за да избегнете претоварване на стомаха);
  • преди да консумирате плодовете, не забравяйте да го изплакнете добре под течаща вода;
  • Максималният брой нитрати се съхранява в кожата на зърната, така че не е нужно да ядете до кората.
  • В случай, че все още имате плод с нитрати и сте го изяли, за няколко часа трябва да очаквате такива симптоми:
  • гадене, рядко повръщане;
  • диария;
  • колики, спазми в корема;
  • общо неразположение;
  • болка или замайване;
  • температурата се покачва.

Какво трябва да направя, ако смятате, че сте били отровени с диня:

1•в первую очередь следует сделать промывание желудка максимальным количеством теплой воды с розовым раствором марганцовки;

2•примите энтеросорбенты — препараты, способствующие нейтрализации ядов в кишечники. К ним относятся: уголь активированный, «Энтеросгель», «Смекта» и прочие;

3•употребляйте максимальной количество жидкости — это ускорит вывод ненужных веществ из организма и снизит риски обезвоживания;

4•пейте сладкий чай с лимоном — это позволит прекратить процесс тошноты.

5•не нужно употреблять препараты от болей и диареи — они не исправят ситуацию, а лишь замаскируют настоящее состояние организма.

Както можете да видите, не е толкова трудно да се определи наличието на нитрати в диня. Следвайте прости правила и бъдете бдителни, не използвайте подозрителни дини и не ги давайте на деца. Бъдете здрави!

Share:
Comments