Спондилит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Спондилит е възпалително хронично заболяване на гръбначния стълб. Най-честата причина за спондилит е туберкулозна инфекция, поради което говоренето за спондилит обикновено се отнася до туберкулозен спондилит. Много по-рядко това заболяване възниква при стафилококова инфекция (хроничен и остър остеомиелит на гръбначния стълб), актиномикоза, ревматоиден артрит и сифилис.

Спондилитът е сравнително рядко заболяване на мускулно-скелетната система и диагнозата му е трудна в ранните етапи поради размити симптоми и ярка клинична картина е свързана с появата на усложнения и разпространението на процеса. Както възрастни, така и деца на различна възраст са засегнати от спондилит. При спондилита се наблюдава унищожаване на гръбначните тела, което води до последваща деформация на гръбнака. Характерна особеност е ъгловата кривина на гръбначния стълб (гърбица). Има постоянни и тежки болки в гръбначния стълб, обкръжаващи мускули, общо неразположение и слабост, загуба на тегло и висока температура.

Спондилит - причини

Най-често спондилитът е резултат от туберкулоза на гръбначния стълб. Хематогенният път на микобактериум прониква в гръбначния стълб. Ако възпалението е от неспецифично естество, тогава причината му е някаква бактерия. Като правило това са стрептококи, Staphylococcus aureus, Escherichia coli и други бактерии.

Често се появява болестта на Бектерев (анкилозиращ спондилит). Това заболяване обикновено засяга мъжете на възраст 20-30 години и се характеризира с имунно увреждане на ставите и лигаментите на гръбначния стълб.

Спондилит - Симптоми

Клиничната картина до голяма степен зависи от причината за заболяването. В основата си това е възпаление на апарата за връзки и увреждане на костната тъкан на гръбнака. Процесът на туберкулоза провокира образуването на фокус на каузна некроза в самото гръбначно тяло. Ако възпалението е неспецифично, тогава има фистули и абсцеси. Анкилозиращият спондилит причинява ставни и ставни връзки на гръбначния стълб. Мобилността на гръбначния стълб намалява и гъвкавостта му намалява.

Основният симптом, който настъпва при всяка форма на спондилит, е силната болка в лезията и намаляването на двигателната активност. Процесът на унищожаване на прешлените причинява компресия на костния мозък и нервите, гнойно възпаление бавно преминава към околните тъкани. Има деформация на гръбначния стълб (изглаждане на физиологичните завои). Постепенно влошава работата на вътрешните органи поради нарушаване на инервацията. Спондилитът е изключително труден и се нуждае от своевременно и активно лечение.

Спондилит - диагностика

Диагнозата се основава на дефиницията на формата и причината за заболяването. Наличието на туберкулоза при пациента показва туберкулозен спондилит. Ако в анамнезата има бактериален ендокардит, това е неспецифичен спондилит. Извършването на рентгеново изследване на гръбначния стълб е задължително. Въпреки това с неговата помощ не винаги е възможно да се определи основната причина. Много по-ефективно е да се използва CT или ЯМР, за да се разграничи диагнозата. За да се изключи туморът и да се определи естеството на инфекцията, на пациентите се предписва биопсия на пункцията.

Спондилит - лечение и диагностика

Лечението на неспецифичен спондилит се извършва с антибактериални лекарства и детоксикационна терапия. Туберкулозният спондилит се лекува изключително с лекарства против туберкулоза (изониазид, рифампицин). При болестта на Бектерев се предписват анестетици с ортопедични корсети. При пренебрегвани случаи, ако лечението с наркотици не доведе до резултати, на пациентите се предписва хирургична операция. Предотвратяването на туберкулозен спондилит обикновено съвпада с предотвратяването на туберкулоза (специфични, социални и санитарни).

Share:
Comments