Силните успокоителни предизвикват деменция в напреднала

Пациентите в старческа възраст, които приемат психиатрични лекарства като валий или ксанакс, може да имат повишен риск от развитие на деменция или деменция, според ново проучване на френски учени.

Хората над 65-годишна възраст, които приемали лекарства, известни като бензодиазепини, са имали 50% по-голяма вероятност да развият деменция в рамките на 15 години.

Изследователите отбелязват, че 1000 възрастни хора, живеещи във Франция, които в началото на проучването не страдат от деменция и не приемат бензодиазепини. През следващите пет години 95 участници започнаха да приемат бензодиазепини.

Петнадесет години по-късно са потвърдени 253 случая на деменция - 3,2 случая на 100 души сред тези, които не са приемали бензодиазепини, и 4,8 на 100 души сред тези, които ги приемат.

Бензодиазепините са широко предписвани лекарства, използвани за лечение на симптоми на безпокойство и нарушения на съня.

"Предвид степента, в която са предписани бензодиазепините и броят на потенциалните странични ефекти на този клас лекарства, е необходимо да се внимава срещу тяхната безразборна и широко разпространена употреба", твърдят изследователите.

Ако е възможно, употребата на такива лекарства трябва да бъде ограничена до няколко седмици, твърдят изследователите. В момента, въпреки доказателствата, че лекарствата са ефективни само за кратко време, много хора ги приемат от много години насам.

В бъдеще учените ще проучат ефекта на дозите от този клас лекарства върху вероятността от деменция и как употребата на тези лекарства може да бъде свързана с деменция при младите хора.

Share:
Comments