Искате да сте щастливи - ядете плодове и зеленчуци всеки ден

За да бъдете щастливи, е достатъчно да ядете седем порции от различни плодове и зеленчуци всеки ден. Щастието и психическото здраве са напълно присъщи на тези, които правят точно това.

Професори от икономиката и изследователи в сферата на общественото здравеопазване в Обединеното кралство проучиха хранителните навици на 80 000 души и установиха, че психическото благоденствие се подобрява с увеличаването на броя на плодовете и зеленчуците, консумирани ежедневно от хората и върховете при седем порции на ден. Една част трябва да се разбира като около 80 грама храна.

Понастоящем в повечето западни страни хората се препоръчват да ядат пет порции плодове и зеленчуци на ден, за да укрепят здравето на сърдечно-съдовата система и да предпазват от рак.

Според това проучване, което е планирано за публикуване в дневника Social Indicators Research, днес във Великобритания 25% от населението добавя към ежедневната си диета само една порция плодове и зеленчуци или дори не ги консумира за храна. И само 10% от британското население в момента консумират магически брой дневни порции - седем или повече.

Проучването не прави разлика между различните видове плодове и зеленчуци.

"Статистиката, показваща такъв силен потенциал за плодове и зеленчуци, е неочаквана", казва съавторът Сара Стюарт-Браун, професор в университета в Уоруик. "Диетата обикновено е била пренебрегвана от изследователите."

Това са статистически пъпеши. Учените все още имат много да научат за причинно-следствените взаимоотношения и ефекта от възможните механизми.

Share:
Comments