Шапката на пастир - лекарствени свойства и приложение в

Шепърдската чанта - общо описание

Опашката на Шепърд (Capsélla, Handbag) е тревисто растение от семейство Зеле. Торбата Paastushia може да бъде едно- или двугодишно растение, с единичен изправен стъбло, прост или разклонен. Листовки под формата на розетки, от цялото от корена до закръглено разделени с триъгълни денички към средата, в върховите стволови стволови клетки.

Цветът е плитко, събран в прави, продълговати вертикални четки, бели или бели-жълти на цвят. Плодът е под формата на оребляв кант, обратно триъгълна, сърцевидна форма. Периодът на цъфтеж е от ранната пролет, зреенето на плодовете е май и цялото лято. Растението може след като плодът отново е разцъфнал през есента, това е разликата от другите растения.

Опашката на Шепърд - виды и места произрастания

За 20 вида от това растение се използват различни имена: чанта, обикновена чанта, сърцевина, мъх, треска, гръцки, елда, лъжица врабче, баба, ангелфиш, сърца, чанта, чанта на овчарка, лебед и др.

Опашката на Шепърд обыкновенная - это и привычное название, и распространенный вид растения, встречающийся по всей территории СНГ, кроме Крайнего Севера и пустынь Средней Азии. Она растет везде — в парках, во дворах, в поле, по обочинам. Она любит пустыри и пастбища, огороды, молоды сады и лесопосадки. Опашката на Шепърд растет и в озимых культурах и имеет свои озимые формы.

Опашката на Шепърд - лечебные свойства

Проучвам тази билка, беше установено, че хемостатичната й активност е подобна на широко разпространения канадски хидрат. Способността на растението да "кара кръв" бе забелязана от Диоскоридес.

На първо място, медицината използва чанта на овчарка поради отличния си хемостатичен ефект, използва се за гинекологично кървене и травма. Това свойство се притежава само от лечебните форми на растението.

Опашката на Шепърд используется также при атеросклерозе и пониженном давлении, во время климакса. Она может снимать головокружение и очищает кровь. При цистите и пиелонефрите используется как кровоочистительное средство, также она нейтрализует токсины при онкологическом лечении.

Опашката на Шепърд - лекарственные формы

Торбата на овчарката се събира, като се използва само земната част: по време на цъфтежа се събират тревата на чантата и цветята на овчарника, плодовете се събират в зелено. На тавана, в открито пространство или на сянка, изсушете тревата, разстилайки тънък слой. Тревата се съхранява в продължение на три години, в кутии или платнени торби. Прилагайте го като компонент на лекарствените такси, а сместа се продава в аптеките, които са обществено достояние.

Растението съдържа голям брой калиеви органични киселини и холин, витамин С. Витамин К ускорява кръвосъсирването, семената съдържат мастни и алил-синапени масла, фитонциди, киселини, танини.

Опашката на Шепърд - рецепты

Гинекологията използва билка в колекцията за регулиране на менструалния цикъл, нормализиране на матката след раждане, възпаление и тумори на женските полови органи. За тази цел се приготвя алкохолна тинктура от чантата на пастира: трева и 70% алкохол се приемат в съотношение 1:10, като се настояват 2 седмици. "0-30 капки се разреждат в лъжица вода. Пийте преди да ядете.

Използването на чанта е външно - под формата на отвара: се прилага под формата на лосиони за рани и язви.

При фрактури (след 5-6 дни след травмата) с цел ускоряване на процеса на изцеление на фрактури силна водка тинктура от пастир на торбичка овчарка на 30 капки. Тинктурата се приготвя 1:20.

Опашката на Шепърд - противопоказания

Тревата на ръката на овчаря е противопоказана при бременност. Не можете да го използвате за хора, които имат висока кръвосъсирваемост и болни хемороиди.

Share:
Comments