Кръв по време на бременност

Много често чуваме многобройни оплаквания на бъдещите майки за постоянна доставка на кръв за изследване. Такива смущения могат да бъдат причинени от липса на разбиране за това какво е необходимо на всеки анализ. В крайна сметка, кръв е най-ценното информатор вътрешното състояние на тялото на бременна жена, така че събирането на редовна образец ни позволява да се проследи динамиката на промените, които непрекъснато се случват в "интересна ситуация", а в случай на отклонение - да реагира незабавно и с акушер-гинеколог-гинеколог, за да се намери най-добрият начин за излизане от ситуацията, без да навреди на плода.

Вземането на кръв за преглед (клиничен анализ или от вена) е много проста процедура, която не уврежда здравето на бъдеща майка и бебе, нито изисква скъпо оборудване. Необходимо е да се разбере още един важен нюанс: съответният кръвен тест се извършва строго в определено време, защото съставът на биологичната течност постоянно се променя с хода на бременността. Ето защо, ако лекуващият лекар препоръча един или друг вид анализ да бъде доставен през третата седмица, не е нужно да дърпате котката зад опашката и да забавите времето, за да избегнете големи грешки.

Какие Анализы крови сдавать при беременности?

Първата кръв на бъдещата майка ще трябва да бъде предадена веднага след регистрацията. Така че, първият пакет от тестове включва: клиничен (общ) и биохимичен кръвен тест, както и тестове за антитела срещу ХИВ, хепатит, сифилис, кръвна група, Rh фактор, коагулограма и наличие на инфекции на TORCH.

Двоен тест - изследване на hCG и глобулин RAPP-A

Ако аномалии в развитието на бременността не е била разкрита, и жената се чувства добре (с изключение на токсичност) през първия триместър, следващата серия от тестове, тя ще се проведе на 10-14 седмици. На този етап, ние разгледа индикатори на ЧХГ и плацентарна протеин PAPP-A (двойно изпитване), които ви позволяват да се определи общия ход на бременността, състоянието на ембриона, подозират заплаха от спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност и извънматочна бременност не се развива, за да се установи вероятността от умствени или физически увреждания в плода.

Трипъл разширен тест

В период с 16 по 18 (максимум — 20) недели женщине предстоит пройти тройной развернутый тест (анализируются показатели ХГЧ, эстриола, АПФ), общий, биохимический анализы, тест на ВИЧ, гепатиты и RW, коагулограмму. Трипъл разширен тест предполагает исследование маркеров генетической патологии (синдром Дауна) и аномалии развития внутренних органов, в том числе головного мозга (высокий уровень АПФ), у ребенка. Свободный эстриол — это основной показатель состояния иммунитета и плаценты эмбриона. Подобный анализ проводится однократно с использованием материнской венозной крови.

През третото тримесечие жената трябва да вземе отново всички тестове (общи, биохимични, за антитела срещу ХИВ, хепатит, коагулограма).

Общ (клиничен) кръвен тест за бременност

Кръв - това е същата "жива" тъкан на човешкото тяло, като всяка друга, само течност. Всички знаем от училище (и много пъти сме се сблъсквали с общ кръвен тест), от какви основни компоненти се състои: течна тъкан - плазма, кръвни телца - еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Това са тези органи, всеки от които изпълнява своята функция и става обект на изследване.

Общият кръвен тест ви позволява да определите:

- наличието на началния стадий на възпалителния процес в тялото на бременна жена. Ранната диагноза ще помогне бързо да унищожи огнището, преди да се "получи" към плода.

- естеството на коагулацията на кръвта, което е важно при оценката на последиците от загубата на кръв в процеса на генеричното действие.

- Достъпно ниво на хемоглобина.

Известно е, че през периода на носене на детето се наблюдава незначително понижение на нивото на червените кръвни клетки в кръвта. Във връзка с тежестта върху тялото, животът на кръвните клетки, съдържащи хемоглобин, е малко по-кратък, така че дефицитът на "желязо" е доста често явление, наблюдавано при бременност. Леко понижаване на хемоглобина (до 110) не създава сериозна опасност за бебето, но го струва да се сведе до критично ниво, развива се ужасно състояние - анемия. Обикновено хемоглобинът не трябва да пада под 110, в противен случай рискът от усложнения, включително недостиг на кислород в плода, ще се увеличи драстично. Важно е да запомните: навременната диагноза и компетентният подход към лечението на анемията ще избегнат много от проблемите, свързани с бременната жена и бъдещото й дете.

Биохимичен кръвен тест за бременност

Биохимичният анализ по правило дава по-подробна картина на състоянието и позволява да се направи оценка на работата на най-важните вътрешни органи на майката - черния дроб, бъбреците, панкреаса, пикочните пътища и жлъчния мехур, както и да се определи дефицитът на някои микроелементи. С помощта на информативен биохимичен анализ се оценяват въглехидратите, липидите, протеиновия метаболизъм, протеиновия състав на кръвта, неговите електролити (калций, магнезий, калий), захарта и холестерола, способността за свързване на желязото със серум (за диагностициране на анемията).

Лекото увеличение на холестерола, глобулина и намаляването на калция по време на бременността не е сериозна опасност, но значителното отклонение от нормата би трябвало сериозно да алармира и да подтикне приемането на спешни мерки. В противен случай бебето в утробата ще страда и най-вероятно ще "попита" за светлина преди изтичането на срока. Едновременно с биохимичния тест се провеждат тестове за наличие на HIV инфекция, хепатит В и С, сифилис (RW), както и определяне на Rh фактор и кръвна група.

Фактор на резус и кръвна група по време на бременност

Дори ако една жена знае нейния кръвен тип и Rh фактор, тя задължително повтаря анализа, когато се регистрира за бременност. Проучването за определяне на тези показатели обикновено се извършва веднъж, но най-малко съмнение за надеждността на резултата - това може да се случи отново.

Трудности могат да възникнат в случай, че Rh-негативната жена има бременност от Rh-позитивен мъж. В подобна ситуация има възможност за възникване на Rh-сенсибилизация, когато има несъвместимост на майката и ембриона с кръвта. Ето защо, за да се гарантира безопасността на бъдеща майка с отрицателен Rh фактор, редовно се извършва анализ за наличие на антитела или техния титър (количества).

Изследване на инфекцията по време на бременност

Инфекция с трънки (от латински TORCH - съкратено наименование на най-честите и опасни за плода на вътрематочни инфекции: Токсоплазма Рубела [рубеола], Цитомегаловирус и Херпес) се диагностицира чрез наличие на антитела към съответния причинител. В случай на остра инфекция, лекарят възлага проучването на динамика с оглед по-подробно изследване на дейността на "врага" и контрола на болестта.

В тази статия изброявахме първичните кръвни тестове, които всяка бременна жена трябва да премине. Нито за себе си, нито за лекар, но преди всичко за малък човек, който се развива вътре. В крайна сметка, залогът е здраве и може би животът на нероденото бебе! Не се отказвайте от планираните проучвания, помислете за това!

Коментари

Надя 11/07/2016 Все още не е убедителен. Човечеството съществува от няколко хиляди години без кръвни изследвания. Но трябваше да усложняваме всичко в наше време. Бременността се превръща в заболяване, въпреки че това е нормално състояние на жената. И фактът, че жените са нервни по време на тази процедура или губят съзнание, не се счита от никого. Разбира се, след такива прегледи бременността ще се превърне в кошмар и едва ли някой ще иска да има повече деца. Например, предпочитах да плащам пари на лекар, само за да не дам отново кръв. Това абсолютно не е необходимо и вредно. И един слаб организъм няма нищо общо с това. Не мога да издържам на предаването на кръвта изобщо, но това не ме пречи да стана майка на шест здрави деца. зайче 03/27/2016 И дадох кръв с удоволствие, не се страхувам от инжекции или медицински сестри. Има още една причина да ходите до поликлиника, да срещнете някого там, ще говоря. Lyubasha 03/27/2016 Благодаря на автора за изчерпателния списък на кръвните тестове. И тогава гинекологът не разпитва, не казва защо трябва да го вземете. И наистина искате да знаете! Veselova 03/27/2016 Не мога да понасям всички тези лаборатории, изследвания, постоянно тестване. Но по време на бременност без нея не можете да направите. Аз търпям. Zanoza 03/27/2016 Не мога да даря кръв: по-зелена, бледа и под един стол. Вече съм си спомнял, амонякът е подготвен, когато дойда. Свържете се с разбиране :))
Share:
Comments