Серна запушалка в ухото при възрастен и дете: причини,

Earwax е смес от секрети на мастните и серните жлези в комбинация с изчерпания епител.

Без наличието на ушна кал, не е възможно да си представим, че слуховият орган функционира.

Съставът на сярата включва: антибактериални компоненти, мазнини, протеини, мастни киселини, минерални соли, холестерол и др.

Видове спринцовка в ухото

Earwax почиства, овлажнява и предпазва от негативните фактори органа на слуха. При липса на патология сярата лесно се отстранява от само себе си. Това се случва при говорене, дъвчене в резултат на естествения процес - челюстно движение.

Но в присъствието на определени условия, за които точно под тайната се натрупва, образувайки втвърдени маси. Те и обичайно е да се обаждате на серния щекер, Тя може да бъде мека и суха.

Меката, от своя страна, е разделена на пластилин и пастообразна. Първият има разнообразни нюанси на кафяво и висока плътност.

Пастообразният като външен вид изглежда като мед. Характеризира се с жълт оттенък (от светло до тъмно).

Сухият щепсел за сяра в ухото има тъмен (кафяв или черен) цвят и плътна конституция.

Корк в ухото - причини

Неправилната грижа за ушите, които се използват толкова обичани от много вата пръчки, може да се нарече, макар и не единствената, но съвсем обща причина за патологията. Освен това, проблемът провокира:

• Прекомерна чистота, когато човек е толкова пристрастен да почиства ушите си, че, опитвайки се да ги изчисти изцяло от сярата, само допринася за още повече развитие.

• Необичайна структура на ушния канал, която може да се смята за анатомична характеристика.

• Натискане на ушна кал в дълбините на ухото с памучни пъпки, щифтове, мачове и др.

• Гмуркане, вливане на вода в ухото.

• Работете в помещение, където температурата на въздуха или влажността са твърде високи, където атмосферното налягане е по-високо или по-ниско от нормалното.

• Работа, свързана с голямото наличие на прах.

• Старост.

• Коса в слуховия канал.

• Дразнещ ефект върху външния ушен канал на слуховия апарат, слушалките.

Задръстването на сяра в ушите може да съществува дълго време, без да казвате нищо за себе си. Това се случва, докато напълно затвори лумена на слуховия канал. По правило ситуацията се влошава от навлизането на вода в ухото, което предизвиква подуване на сярата.

Сярата в ухото ясно се показва: намаляване на слуха, появяване на шум, звънене в ушите, усещане за замайване и понякога - болка. В тежки случаи се добавят симптоми, които, между другото, могат ясно да говорят за наличието на възпалителен процес. Това и е известно на много главоболия, замаяност, периодично гадене, кашлица, нарушение на сърдечната честота.

След това няма нужда да говорим за това, как да се отървете от сяровия корк у дома.

Спринцовка в ухото - диагностични методи

За опитен специалист-отоларинголог, който да определи спринцовката в ухото, няма да е трудно. Лекарят е в състояние да диагностицира заболяването с помощта на отоскопия.

За начало лекарят изследва ухото с помощта на специална фуния за ухо и определя формата на щепсела според цвета на секрецията. Патологията в напреднал стадий може лесно да бъде открита по време на рутинно изследване.

Освен това лекарят взема предвид оплакванията на пациента, информация за прехвърлените заболявания и проучва хигиената на ухото.

Сулфура в ухото - начини за лечение

Обработката на сярния корк включва нейното отстраняване, което в медицинската институция се извършва физически или механично, както и чрез разтваряне. Често методите се комбинират.

Механично отстраняване - е измиване на серния щепсел мека konstitentsii с помощта на топла вода (физиологичен разтвор) и спринцовка Janet. Под силата на водата сярата се отстранява без проблеми от ушния канал заедно с течността.

В някои случаи отстраняването на корк произвежда с помощта на електрическа помпа, Обикновено този метод се използва и за лека корозия на серния щепсел.

Между другото, натрупването на сяра може сух метод за отстраняване на, За да направите това, използвайте сонда за ухо и разтварянето включва въвеждането на специални разтвори в ухото.

Този метод обаче не помага при твърде строга конституция или при прекалено много секреция.

Sulfur plug в ухото на възрастен - как да се премахне у дома

1. Започнете процеса на освобождаване от болестта се препоръчва с банално омекване на серния щепсел. Водороден пероксид - инструмент, който без съмнение е във всеки дом. Оказва се, че е дезодорант, бактерицидно действие. Пероксидът е изключително полезен. Пяната, която се появява, когато се използва, почиства кожата, премахва микроорганизмите, частиците от мъртва тъкан, гной. В този случай трябва да се използва 3% разтвор.

Или използвайте обикновен растително масло в топло състояние. Процедурата се извършва с помощта на пипета.

Вземете ухото на лобчето и го издърпайте малко. Не капвайте повече от 5-6 капки разтвор.

Вместо пипета можете да използвате обикновена спринцовка без игла, но не е нужно да я инжектирате в ухото си твърде дълбоко. Водородният пероксид леко се надува и след това ще тече с малки парчета сяра.

Когато провеждате процедурата, изчакайте, докато разтворът изчезне напълно, след това навлажнете ухото с памучен тампон.

Бъдете внимателни! Ако процесът на пречистване ви причинява неприятни усещания, сърбеж, болка, а след това спрете процедурата и потърсете помощ от лекар.

2. Използване на готови или произведени от вас сами свещи от пчелен восък, прополис, етерични масла и лечебни билки ефективно помага да се отървете от сяровия корк.

Първо, подгответе всичко необходимо за процедурата за почистване: 2 свещи, памучни пъпки, чифт салфетки, мачове, памучна вата, бебешки крем.

Внимателно масажирайте възпаленото ухо с помощта на крем. След това легнете на своя страна (отстрани на здраво или на ухо, което не се обработва), покрийте главата с тъкан, в която първо направите отваряне на ухото.

Внимателно поставете долния край на лечебната свещ директно в ухото и го поставете в горната част. Изчакайте свещта да изгори малко, след това извадете тортата и я изсипете във водата.

Внимание! Процедурата не трябва да се извършва самостоятелно. Помолете да помогнете на някой, на когото имате доверие. След манипулациите, включете ухото си с памучна вата и легнете, като държите топлината около 10 минути.

Какви са добри свещи? Те имат противовъзпалителен, аналгетичен, успокояващ ефект. Мекото загряване на ухото само подобрява ефекта от лечебните свещи.

Под влиянието на тези фактори протича процес на затопляне с лек масажен ефект, натиск върху тимпаничната мембрана намалява, запушалката се омекотява и се издърпва под въздействието на обратната тежест. Процедурата трябва да се извърши и за двете уши, дори ако щепселът е само от едната страна.

Има правила за това:

• Първо, загрявайте ухото, където няма проблем или е по-слабо изразено.

• Най-добре е почистването преди лягане.

• Не излизайте навън след 10-12 часа.

• Забранено е да намокрите главата си директно в деня на лечението.

• При пожар внимавайте. Не допускайте огънят да падне под определена граница. Извадете тортата не с ръце, а с пинсети.

• Както вече споменахме, не извършвайте процедурата сами.

Използвайте свещи дневно, докато получите положителен резултат. Ако обаче няколко опита са неуспешни, потърсете помощ от специалист.

Кой не може да използва свещи? Преди всичко, хората, страдащи от алергии към продуктите на пчеларството, както и травми на слуховия канал, гноен отит, тумори в главния регион.

3. Извадете щепсела за сяра в ухото. с помощта на сода разтвор, Под влиянието на сода и вода твърдите маси омекват и се разпадат.

Разбъркайте в 50 мл топла вода една чаена лъжичка сода и погребвайте разтвора през деня, няколко капки във всяко ухо. Извършете процедурата 3-4 пъти на ден.

4. Друга проста версия на освобождаването от серния щепсел в ухото у дома: първо омекоте сярата маса, падайки преди да си легнете в болезнено ухо топло слънчогледово масло, Затворете ухото си с памучна вата.

На сутринта извадете памучната вата, погребвайте ухото с водороден пероксид, лежащ от другата страна. Изчакайте 10 минути.

След това в банята, използвайки душ маркуч с усукана струя на струята, леко, постепенно увеличаване на налягането, Измийте ухото си с топла вода, Процедурата е безболезнена и много ефективна.

4. Или използвайте този метод: потапяйте в уморената ухо водороден пероксид, легнете за няколко минути, ухо до върха. Не се страхувайте, ако усетите съскане и гъделичкане. Това е нормално. Така пероксидът работи.

След това поставете предварително приготвен разтвор в спринцовката: 2 супени лъжици сода в чаша топла вода и изсипете сместа в ухото под високо налягане.

Под натиска на водата, омекотеният корк просто се измива, освобождава ухото и носи забележимо облекчение. Вместо спринцовка можете да използвате гумена спринцовка.

6. Опитайте да свалите серния щекер по следния начин: вдигнете пръста си с влажна кърпа и работете върху повърхността на външното ухо. За да смекчите сярата, използвайте суха топлина. Подходящ за торба с гореща сол, бутилка с гореща вода с умерено топла вода, За известно време сярата се омекотява и по-лесно се отстранява.

Този метод има противопоказания. Използвайте го, ако сте сигурни, че имате спринцовка със сяра, а не маскиран възпалителен процес.

Слухова тръба ухо в детето - характеристики на отстраняване у дома

Причините за появата и симптомите на сярния корк са сходни при възрастни и деца. Какво да правим с болестта в ухото на детето в случай, че няма възможност да дойдеш на лекар?

1. Не се опитвайте да освободите ухото на бебето от спестяване на сяра с помощта на остри предмети, за да не създавате дори по-големи проблеми. не използвайте памучни пъпки, С тяхна помощ вие ще изтласкате сярата допълнително.

2. Загрейте растителното масло (на водна баня) и го заравяйте в ухото на детето за няколко капки (5 дни). Ако няма положителен резултат в рамките на определения период от време, консултирайте се с специалист.

3. По същия начин, но без нагряване, използвайте разтвор на водороден прекис.

4. Смесете четвърт чаена лъжичка сода, супена лъжица вода и чаена лъжичка глицерин. Водата трябва да е топла. Окачете това решение с ушите на възрастни деца 4 пъти на ден за 8 капки.

5. Добре премахва спринцовката от ухото Ремо-Вакс - продукт за хигиена на ушите, който допринася за бързото разтваряне на сярата.

Лекарството е одобрено за употреба от деца от раждането. Въпреки това, тя не може да се използва за болка, за увреждане на тъпанчето, за екскретиране от ушния канал.

Агентът се използва изключително локално, като предварително се държи (за затопляне) бутилката в дланта на ръцете ви само за няколко минути.

Методът на прилагане е както следва: поставете детето на противоположната страна на обработеното ухо. Леко издърпайте отвора над лоста надолу и назад (внимателно!) И капе около 20 капки от лекарството над задната стена.

Изчакайте няколко минути (5-10), след което позволете на разтвора да тече естествено. Това се постига чрез завъртане на главата на детето от другата страна.

Освен това не е нужно да правите нищо: нито да почистите, нито да изплакнете, нито да включите ушите си с памук.

Лекарството е клинично тествано и потвърждава неговата безопасност и анти-алергия.

Съвет! Много от майките, които имат опит в лечението на спринцовка в ухото на детето, предполагат, че за бебета тази процедура се извършва най-добре по време на кърменето. Така че можете лесно да постигнете, че детето ще лежи тихо необходимо за процеса на почистване на времето.

В допълнение, тя е доста ефективна А-Церумен, Използва се за деца на възраст 2,5 години. За да се предотврати натрупването на ушна кал, достатъчно е да се използва 2 пъти седмично и да се измиват щепселите - 2 пъти дневно (сутрин и вечер) в продължение на 3-4 дни.

Бутилката с A-Cerumene е предварително загрята в дланта на ръката, след това определено количество вещество се излива в ухото на детето и се държи за около минута. След това главата се обръща, позволявайки на разтвора със серни люспи да изтече.

Капките правят процеса на почистване на ушите удобен, безопасен и ефективен. Използването на този инструмент не изисква допълнителни мерки. Капките ще спасят бебето от неприятни последици, ще премахнат и няма да допуснат появата на нови спринцовки.

Процедурата за премахване на серния щепсел в ухото трябва да се извърши в детето, ако сте сигурни, че коркът е бил оформен наскоро и не е твърде дълбок.

Също така се препоръчва да се извършва почистване на ушите с гореописаните методи на възрастни деца, които могат да седнат неподвижно.

Защо е необходимо да извадите серните щепсела на детето? Преди всичко, за да се избегне увреждане на слуха, възпалителни процеси, хроничен ринит и рани под налягане в ушния канал в бъдеще. Всички тези усложнения са много по-трудни за лечение, отколкото да се отървете от сяровия корк.

Ако не сте сигурни в диагнозата или се страхувате да се справите сами с проблема, не отлагайте посещението при специалист.

Сулфичен щепсел: важни съвети

След изваждането на серния щепсел в ухото в някои случаи има възможност за новия му вид. Ето защо трябва да знаете за прости превантивни мерки:

1. Ако сте пристрастени към патологията, посетете редовно лекаря (поне 2 пъти годишно).

2. За да почистите ушите, използвайте памучни пъпки, но не ги вкарвайте дълбоко. Особено важно е да почистите ушите след къпане.

3. Има ли непрекъснат проблем сулфичният корк? В този случай не използвайте вакуумни слушалки или слушайте силна музика.

4. Внимавайте за ушите си от студа.

5. Жените, които имат склонност към гравиране, не трябва да носят тежки обеци.

6. Ако се занимавате с плуване, използвайте специални тапи за уши.

И малко повече за памучни тампони. Не ги използвайте, за да почистите ушите на бебето. Можете да почистите ухото си с влажна кърпа. Тя избърсва ухото, след което подлага на влага суха кърпа.

Помните! В 70% от случаите, руптурата на тимпаничната мембрана при децата се проявява по вина на родителите, които безпричинно се отнасят до въпроса за хигиената на бебето.

Преди да използвате каквито и да е средства за вливане, е желателно да се изясни диагнозата. Симптомите на сярата в ухото са подобни на тези при тежки възпалителни процеси. Следователно, след като сте се осмелили да извършите процедурата за почистване на ушите у дома, консултирайте се с специалист предварително.

Придържането към описаните превантивни мерки и адекватният подход към лечението на съществуващата патология ще запазят здравето на слуховия орган за вас и вашите деца.

Share:
Comments