Салмонелоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

салмонелоза е полиетично инфекциозно заболяване, причинено от различни серотипове на бактериите от рода Salmonella, характеризиращо се с разнообразни клинични прояви от асимптоматичен пренос до тежки септични форми. В повечето случаи това се случва с първична лезия на храносмилателния тракт (гастроентерит, колит).

Това заболяване най-често засяга деца под една година, тъй като те са по-податливи. Но спектърът от пациенти обхваща всички възрастови категории.

салмонелоза - причины

Основният източник на тази инфекция е храната, по-рядко болното животно, а в някои случаи тя може да се превърне в самия човек, често това е медицински персонал и пациенти, които са хоспитализирани в болници. Самата инфекция преминава през заразени продукти, обикновено от животински произход, нарушава правилата за съхранение и употребата на хранителни продукти като мляко, месо, яйца, особено пилета и гъски. В допълнение към хранителния метод има и водна инфекция, т.е. вода, която е в открита вода, например в езеро или река. Развитието на салмонела е в случаите, когато живеят салмонела в тялото.

салмонелоза - симптомы

Инкубационният период може да продължи от няколко часа до два или три Dnei.pri остра салмонелоза заболяване започва втрисане, повишаване на температурата до 38-39 градуса по Целзий, болка в главата, слабост на тялото, може да бъде тежко гадене и повръщане. Някои пациенти могат да развият треска и общи признаци на интоксикация. Тежестта на самото заболяване зависи от формата, по-остър признаците yarche.Bolezn потоци от 2 до 10 дни. В този стол е счупен, това е течност, смрад и чест, до 10 пъти на ден. След няколко дни заболяване в изпражненията може да се появи слуз или дори кръв.

салмонелоза - диагностика

Диагнозата на салмонелозата обикновено се прави на базата на клинични прояви, както и чрез епидемиологични изследвания, често разкриват груповата природа на болестта, използването на нискокачествена храна.

Важна роля при диагностицирането на салмонелозата се предприемат чрез лабораторни тестове, които идентифицират причинителя на болестта. За да направите това, проучването отнема остатъците от храна, която предизвиква подозрение, повръща, вода при измиване на стомаха, както и съдържанието на дванадесетопръстника и изпражненията (изпражнения, урина). Ако формите на салмонела се обобщят, но експертите вземат кръв и гной.

салмонелоза - лечение и профилактика.

Лечението на салмонелозата е сложно и включва различни мерки в зависимост от тежестта и формата на заболяването:

измиването на стомаха и червата е необходимо.

- да изчезне загубения обем течност, дължащ се на обилно пиене на вода и в специални тежки случаи на интравенозна инфузия.

- използване на антибактериални лекарства и лекарства.

- за отстраняване на отровите на микробите от червата трябва да се приемат ентеросорбенти.

- следвайте диетата, която изключва от диетата млечни продукти, пикантни, солени храни, както и консервирани храни. Желателен отказ от употребата на никотин и алкохолни продукти.

Профилактика сальмонеллеза:

- контрол на качеството при наемане на служители за предприятия от хранително-вкусовата промишленост, както и за детски институции.

- проверете за клане.

- закупуване на продукти само на специализирани места за тази цел.

- Обичайна топлинна обработка на храната.

- проследяване на срока на годност на храната, както и нейното правилно съхранение в съответствие с посочените стандарти.

Share:
Comments