Разпределения след раждане: дълъг и изобилен лохий - това е

Раждането е естественият край на бременността.

Независимо от начина, по който те преминават - естествено или чрез секцио цезарово сечение - от влагалището на жена, практична непосредствено след края на раждането, се забелязват петна.

Според тяхната консистенция, мирис, цвят, интензивност, лекарите определят дали процесът на възстановяване на млада майка след раждането е нормален.

Разпределения след раждане: нормално ли е? Причината и физиологията на процеса

Изолирането на кървава течност от влагалището след раждане е напълно нормален процес, обусловен от физиологията. Причината за това е отхвърлянето на вътрешния слой на матката (ендометриума) след отделянето на мембраните и освобождаването на плода от плацентата. С други думи, матката отвътре през този период е почти напълно представена от повърхността на раната, която кърви. Естествено, тази кръв трябва да излезе, това се случва чрез половите органи на дадена жена. Трябва да се отбележи, че лохията е само 80% от кръвта, а останалите 20% са тайната на маточните жлези. Последните активират работата си във връзка с необходимостта от възстановяване на лигавиците на влагалището и самата матка.

Процесът на екскреция на локви е най-интензивен в първите часове след прекратяване на раждането, защото през този период стените на матката са особено активни, като по този начин "изтласкват" кръвта навън. Физиологията на този етап на възстановяване на тялото на жената се контролира от хормони, а именно окситоцин и пролактин. Тези вещества се произвеждат от хипоталамуса, стимулират свиването на гладките мускули на стените на матката, както и производството на мляко от гърдите на една жена. Силното освобождаване на тези съединения в кръвта възниква по време на кърменето на гърдата на бебето, поради което експертите силно препоръчват бебето да се прилага незабавно след раждането му.

Нормално разреждане след доставка: основни критерии

В първите дни след прекратяване на бременността, изобилието на освобождаване от отговорност може да бъде доста високо (както в първия или втория ден на менструацията). Обемът им на ден може да бъде до 400 ml (или 500 g). По това време жената ще трябва да промени за деня около 5 специални постнатални подложки или обикновени тампони с висока способност да абсорбират течност.

Що се отнася до лакомството, то може да е различно. Нормалните са както воднисти, така и с примеси на съсиреци или слуз. Друг критерий за оценка на нормалните емисии е техният цвят. Обикновено тя трябва да е яркочервена, червена в ранните дни и постепенно да "потъмнява" след една или две седмици (това е задължителен знак, че всичко е добро с тялото на жената). След известно време лочията става по-лека и става лигавична. И най-накрая, за миризмата: изхвърлянето след раждането обикновено има сладко или подпухнало миризма, без гнилостни или други неприятни примеси.

Разпределения след раждане: нормална продължителност на "почистване на матката"

Обикновено разпределението на лочията на една жена след раждането на бебе трае до два месеца или по-скоро - около 8 седмици. До края на този период те трябва да станат лигавици и матката е напълно изчистена от ендометриума, който функционира по време на бременност. Разпределянето на бонбони за повече от 8 седмици служи като извинение за контакт с гинеколог, подложен на ултразвуков преглед на матката и други необходими диагностични методи.

В края на този период може да започне нов менструален цикъл за жени, които по една или друга причина не са кърмили бебе. В случай на продължителна лактация, месечното (или по-скоро узряването на яйцето) се потиска от хормона пролактин, въпреки че това не е необходимо. Дори при активна лактация менструацията може да започне след месец или няколко месеца. Ако менструацията отсъства от дълго време във връзка с кърменето, това е въпрос на лактационна (физиологична) аменорея.

Патологично освобождаване след раждане: как да ги разпознаете

Поради редица причини възстановяването след раждането не винаги върви гладко и гладко. През този период могат да се развият усложнения, което може да се докаже от промяна в характера (цвят, мирис и т.н.) лоша. Ако изхвърлянето по някакъв начин е "не това", жената определено трябва да се свърже с гинеколог, за да разпознае възможно патологията възможно най-рано. Да се ​​внимава за младата майка трябва да е лохията на червен или жълто-зелен цвят, с изразен неприятна миризма или рязко спиране на изхвърлянето, особено след няколко дни или седмица след като тя стана майка. Повече подробности за причините за патологичното отделяне.

Липса на освобождаване от отговорност след раждане (лохиометра)

Както стана ясно, разпределението след раждането е норма и те трябва да присъстват във всеки случай. Следователно, сигнал за безпокойство може да бъде рязкото прекъсване на следродилната менструация (лохиометър) преди края на периода на възстановяване (ендометриума не може да се върне към нормалното повече от 40 дни!). Най-често тази диагноза се диагностицира 7-9 дни след раждането. Причината за това състояние е най-често спазми на шийката на матката, което кара цервикалния канал да стане "непроходим", което води до задържане на секрециите в маточната кухина. Това може да предизвика появата на възпалителния процес и привързаността към инфекция. Друга причина за липсата на лохия може да бъде прекалено голямото натрупване на ендометриум "залепен" в цервикалния канал (механичното му запушване), както и липсата на нормална контрактилна активност на маточните мускули.

Във всеки случай, при преждевременно прекъсване на освобождаването след раждането, жената обикновено трябва да потърси медицинска помощ, за да избегне развитието на усложнения.

Следродилен кръвоизлив

Усложненията под формата на кървене от матката (да не се бърка с нормалното освобождаване след раждане) могат да се развият веднага след раждането на бебето и след няколко дни и дори седмици. Тази патология е показана чрез вагинално освобождаване под формата на ярка червена кръв, доста интензивна. Ако изхвърлянето вече е станало кафяво или жълто и отново промени цвета си на червено, тогава жената е изправена пред кървене. За да се избегнат такива усложнения, е необходимо да се спазват няколко правила:

• Необходимо е да изпразните пикочния мехур и червата навреме, тъй като тези органи в претъпкано състояние не позволяват на матката да се свива нормално;

• Препоръчва се кърменето на бебето, тъй като по време на този процес се отделя окситоцин, което допринася за контрактилната активност на маточните мускули;

• Първите 7-10 дни трябва да бъдат по-малко на краката, повече да лъжат и дори да се откажат от физическо натоварване;

• Нанесете бутилка с гореща вода до дъното на стомаха с лед.

Промяна в миризмата и цвета на следродилните секрети

Нормалната миризма и цвят на лохията са описани по-горе. И какво означава да промените тези "параметри"?

• Появата на отровен жълт или жълто-зелен секрет, вероятно показателни за бактериална инфекция в гениталния тракт на жените. Най-често се присъедини от стафилококи, стрептококи, че да предизвика такава патология като ендометрит (възпаление на матката), параметър (възпаление parauterine тъкан) на и т.н. Често променя естеството на утайки в този случай е придружено от болка в корема, както и повишаване на телесната температура до 41 градуса. Освен това, в този случай Lohi придобие неприятна миризма (изгнила риба, гниене или гной);

• Бял разряд, сирена консистенция. Такива лохии свидетелстват за гъбична инфекция, а именно - за млечните жлези. Патологията също е придружена от неприятна киселинна миризма от изпускане, сърбеж и зачервяване на външните гениталии. Множеството често улавя жените след раждането, тъй като през този период тялото е отслабено и имунитетът не работи на пълен капацитет;

• Промяната на миризмата на подчертаване на основите на промяна на цвета трябва също да предупреди жената.

Прекъсване на освобождаването след раждане: норма или патология?

Това се случва след раждането след раждането и жената издишва с облекчение и след няколко дни се появява отново лохията. Това нормално ли е? Отговорът на този въпрос е положителен и има две възможни причини:

1. Бързо възстановяване на менструалния цикъл. В този случай, менструалната кръв ще бъде червена или червена. И, разбира се, това може да стане не по-рано от шест седмици след раждането.

2. Ако лохията спря и отново се възобнови, това може да означава стагнация на съсиреци в матката. Ако освен тази жена не се притеснява (телесната температура не се увеличава, няма болки), тогава процесът на възстановяване на тялото е нормален.

Хигиена след раждането

1. Необходимо е да се извършват водни процедури, използващи детски сапун най-малко два пъти дневно или с редовна смяна на санитарната салфетка и след изпразване на червата. В този случай жената не се препоръчва да се къпе, хигиенични водни процедури се извършват в душ или с помощта на неприятности;

2. Средствата за хигиена се избират в съответствие с изобилието от лохии. В болницата можете да използвате специални постнатални подложки, а при връщане вкъщи - обичайните "менструални" подложки с най-голям абсорбиращ капацитет ("нощ"). Трябва да промените тези хигиенни продукти, докато пълните, но поне на всеки 6 часа;

3. Строго се забранява използването на тампони за хигиена след раждане;

4. Ако е необходимо (според инструкциите на лекаря), лекувайте външните стави с разтвори на антисептици (манган, фурацилин и др.).

Share:
Comments