Раната е надраскана - какво казва тя? той лекува лекуващата

Като дете всяко от нас трябваше да се изправи пред наранявания и рани: счупени лакти, колене, носове. В същото време, голямо неудобство и страдание предизвикаха, че след известно време след инцидента раната започна да се надраска.

Дори и възрастните трябва да лекуват наранявания, които често причиняват много безпокойство и поради това, че раната се сърди и не позволява да живеете комфортно!

Причината за раната на Cheshtsya

Има няколко причини, поради които това се случва. Ако разберете причините за сърбежа, можете да се примирите и да оцелеете в този неприятен период.

- Той загрява раната, означава, че лекува. Бабите ни, които се успокоиха, разказаха истината: непоносимото сърбеж, който се случва на определен етап от лечението, е само сигнал за изцеление.

Лекува рани сърбежи по няколко причини.

Всяка рана е възпаление. Самият човек се бори с последиците от произтичащото от това нараняване: в раната има процеси на отхвърляне на увредена тъкан, почистване на раната, образуване на нови клетки. Продължителността на тези процеси и нашето здравословно състояние зависи от вида на раните. Последствията от лечебните рани зависят от същото.

В основата на увреждането е възпалението, което се характеризира със следните основни етапи:

1) фазата на кървене: кожата се разкъсва,

2) фазата на възпаление: се образува кръвен съсирек,

3) фазата на пролиферация: се образува нова тъкан,

4) фазата на пълно изцеление (регенериране): в резултат резултатът от изтъркване изчезва.

Когато се заздравява раната (в последния етап на възпаление - по време на фазата на регенерация) се освобождава възпалителен медиатор. Хистаминът е един от тях. Преди всичко, хистамин - това е основната причина за появата на сърбеж.

Затова се провива лекуващата рана, т.е. в четвъртата фаза на възпалението производството на хистамин е максимално. Реакцията на тялото и раната, по-специално, за производството на хистамин е алергия. Излишъкът от това води до чувство на силен сърбеж. Но с прякото участие на хистамин, се образуват нови клетки, благодарение на които краищата на раната се свиват и тъканите се възстановяват. След излекуване на раната, нивото на хистамин се връща в нормално състояние.

Следващият източник на сърбеж е нарастването на нервните окончания. В процеса на зарастване започват да се появяват нови клетки в раната, които "покриват" дъното на дефекта, възстановяват се кръвоснабдяването и инервацията на увредената тъкан. Когато възстановяването на тъканите се извършва правилно, разпространението на нови нервни окончания се придружава от повишено сърбеж в раната, тъй като новообразуваните нерви са много чувствителни и изпращат сигнали до мозъка при най-малкото дразнене и много по-често, отколкото в интактната кожа. Субективно се чувства като сърбеж.

Той загрява лечебната рана и защото Новите клетки, които покриват повърхността на раната, се свиват, образувайки контрактилни нишки, което отново е причина за сърбежа.

Не забравяйте алергични реакции, които се появяват при прилагане на мазила, В този случай е необходимо да обърнете внимание на зачервяване, обриви и везикули около лекуващата рана и да спрете да използвате лекарството. След като бъде отменен, сърбежът ще намалее.

Усеща лекуваща рана: възможни усложнения

Лечебните рани, в зависимост от различните фактори (възраст, хранене, телесно тегло, съпътстващи заболявания, приемане на определени медикаменти, дехидратация, лъчева терапия), могат да бъдат усложнени. Усложненията понякога са толкова сериозни, че отнема много време и усилия да се лекуват.

Това кървене, некрозата, отклонението на ръбовете на раните, съединяване с инфекцията. Следователно винаги трябва да обръщате внимание на получените наранявания и дори ако сърбежът стане нетърпим, основното нещо, което трябва да бъде наблюдавано по време на силен сърбеж, не е да докосвате или да надраскате лечебната рана, тъй като това ще спре лечебния процес.

Необходимо е да се покаже търпение, а неприятните чувства непременно ще преминат.

Сърбежът е рана - какво мога да направя?

Идеална опция, ако сърбежът рани - не правете нищо. Не драскайте! Изчакайте, докато раната най-накрая лекува!

След това възпалителният процес ще бъде завършен и, разбира се, сърбежът ще мине. През този период можете да използвате само някои мехлеми, които ще ускорят лечебния процес или да използвате специален превръзка. Той се импрегнира с вещества, които значително ускоряват регенерацията.

Тъй като зарастването на рани става в два етапа (хидратация и дехидратация), действията, предприети за ускоряване на възстановяването и улесняване на благосъстоянието, зависят от състоянието на раната в момента.

Първият етап е хидратацията на лечебната рана. По това време лечебната рана остава още мокра. Съответно, етапът на дехидратация е периодът, в който лечебната рана е вече суха.

Ето защо, на етапа на хидратация е необходимо редовно почистване и овлажняване. Следващият етап от зарастващата рана изисква хранене и защита на новообразуваните тъкани. Необходимо е да се използват средствата, които ускоряват лечението на раната, още в периода на "омокряне".

Ако тези условия са изпълнени, лечебната рана бързо ще се затвори и възможността за зараза на раната от бактериите ще бъде значително намалена.

Той лекува лекуваща рана: лекарства за облекчаване на сърбеж, физиотерапия

Сега има много различни мехлеми, които могат да бъдат закупени без рецепта и успешно използвани за тази цел (Actovegin, Solcoseryl, Oksizon, Levomecol, D-пантенол, левосин, балсамова меланта според A.V. Вишневски, синтимицин, гентамицин, метилурацил маз и други).

По-късно, в следващия (трети) период на изцеление, важна задача е да се ускори епителизирането на раната, както и да се предпази от повторно травматизиране. Това изисква стимулиране на мехлеми и различни физиотерапевтични процедури: магнитно поле, лазерна терапия, UV лъчение. Ако се развие келоиден белег, се използват ултразвук с хидрокортизон мехлем, електрофореза с лидаза или 2% разтвор на калиев йодид, масаж и тренировъчна терапия.

Той лекува лекуваща рана: линейка вкъщи

В онези случаи, когато лечебната рана се сърди, така че да е лесна за издръжливост, може да се опитате да облекчите състоянието си:

- Внимателно изплакнете лекуващата рана със сапун, отстранявайки мъртвите клетки, което може да предизвика дразнене,

- При силна суха кожа около лечебната рана, използвайте овлажнител,

- направете студена компресия (не повече от 20 минути) върху раната, която е непоносима сърбеж, прикрепена към нея съд с лед, обвит с чиста кърпа или пакет с охладен гел или друго вещество.

В повечето случаи върху повърхността на лечебната рана се образува кора, което води до механично дразнене. На този етап, за да се намали сърбежа, можете да смажете ръбовете с бебешки крем или друго хранително вещество. Кората бързо ще омекне и бързо ще падне.

Усеща лекуваща рана: народни средства

За облекчаване на съдбата и намаляване на дискомфорта в случай на сърбеж в раната, често се използват традиционните медицински средства:

1) Отвара от млякото значително ще намали сърбежа и ще допринесе за ранната епителизация на раната. В рамките на 10 минути, листата и цветята на растението трябва да се варят на слаб огън, а след това се прилагат като лосион за лечебната рана;

2) За да спасите сока от каланхое от сърбежа в лекуващата рана. Трябва да се капка 5-6 капки на рана и след седем дни да получим необходимия резултат;

3) Използвайте за ранното заздравяване на раната и сока от други растения, например сок от моркови.

4) Понякога при полеви условия, при липса на превръзки, вода и сапун, можете да използвате гъба - дъждобран. Ако е почистена, нанесена върху раната и прибинтова, тя напълно замества бактерицидната мазилка. Самата гъба насърчава бързото изцеление на раната, защото има антибактериални свойства.

Той загрява нелекуваща рана - ще помогне ли водородният пероксид?

Но има някои погрешни схващания относно лечението на лекуващи рани, които също трябва да се запомнят.

Например, добре познат антисептик е водороден прекис, който, когато удари раната, не причинява болка.

Както показват някои експерименти, тя е тя - и не трябва да се използва при лечението на лекуващи рани.

Водородният пероксид може да се използва за лечение на "свежи" не много дълбоки рани, за да се изчисти от чужди частици и замърсяване и в случаите, когато не е възможно да се измие раната с вода и сапун.

И често това не може да бъде направено поради факта, че при обработката на лекуващи рани, които я засягат, водородният пероксид може да забави процеса на възстановяване.

Дори когато се разрежда с вода, водородният пероксид се повлиява по такъв начин, че промените в клетките на кожата, насочени към възстановяване, се драматизират. Пероксидът причинява такова увреждане на тъканите, което води до тежка сухота на кожата, раната се сърбя още повече, цветът на кожата наоколо и тъканите вътре в лечебната рана се променят.

Ето защо, ако лекуваните рани често се лекуват с водороден прекис, те ще се разпаднат за дълго време, за разлика от раните, които са били измити със сапунена вода. Рискът от инфекция на раната се увеличава пропорционално на времето, през което раната е отворена. Това означава, че е необходимо да предприемете всичко, за да се успокои лекуващата рана.

Не можете също да премахнете "кората", образувана върху раната. Той предпазва от замърсявания и инфекции и по този начин ускорява процеса на възстановяване на тъканите. Ако кората бъде прекъсната преждевременно от лечебната рана, младите тъкани ще бъдат повредени и процесът на изцеление ще отнеме много време.

Пушенето и зарастването на рани

И, разбира се, не трябва да забравяме, че лошите навици също играят важна роля на различните етапи на лечебните рани. Многобройни проучвания показват, че дори при пасивни пушачи всички лезии на кожата се лекуват много по-дълго и по-често има груби белези. Това е така, защото при пушачи или пасивни пушачи клетките, които участват в образуването на нова тъкан - фибробласти (така наречените "лечебни клетки") забавят своето движение в посоката на раната. В резултат на това процесите на регенерация са рязко инхибирани, раната се удължава по-дълго, образува се груб белег.

Неотдавнашно проучване на американски учени е посветено на изследването на ефекта от тютюнопушенето върху заздравяването на рани. Фибробластите са клетки, които играят основна роля в лечението на зарастващи рани - под въздействието на никотина те започват да се движат много по-бавно, те се натрупват на ръба на раната, без да позволяват тя да продължи до края. При хората, които не са пушачи, според списание BMC Cell Biology скоростта на движение на фибробластите към увредената тъкан е висока, което допринася за по-бързо излекуване.

При хората, които не пушат, след появата на раната фибробластите започват да се преместват в увредената тъкан, като по този начин допринасят за най-бързо изцеление.

И последното. Последните експерименти, проведени от американски учени, показват, че в изгорялите, емоционално лабилни, небалансирани хора, лечебните рани са много по-дълги и по-интензивни, те се сърбят и стягат, отколкото хората, които са спокойни и балансирани. При най-раздразнителните участници в проучването вероятността за забавяне на лечебното време е увеличена с 4,2 пъти.

Успешно лекувайте лекуващите ви рани и се грижете за себе си! Повече късмет и спокойствие и по-малко проблеми!

Share:
Comments