Признаци на пневмония при възрастни - как да ги разпознаете?

Пневмонията е заболяване, което засяга почти всеки десети човек днес, което по своята същност е инфекциозно.

Познайте основните симптоми на болестта, трябва всички, така че лечението в медицинската институция е sovememennym.

Лечението зависи от естеството на инфекцията, възрастта и състоянието на пациента.

Признаци на пневмония при възрастни

Признаците на пневмония при възрастни зависят от вида на инфекцията, която се развива. Основният провокиращ фактор е хипотермията на тялото, по време на която се засяга горните дихателни пътища. При хората в напреднала възраст болестта обикновено попада в патологична форма. Признаците за възпаление при възрастни са много.

Признаки атипичной пневмонии

Болестта протича без особени симптоми, характерни за пневмония. Възпалението от тази природа е предимно погрешно, защото е твърде късно да се лекува, в момент, когато вече се развиват усложнения. Всички белодробни прояви в този случай отиват на заден план, пациентът е загрижен за общото опиянение на тялото. При изследване на рентгеновите лъчи няма промени в дихателните пътища. Признаците за такова възпаление са както следва:

1. Кашлицата е суха.

2. Тежко главоболие и мускулни болки.

3. Обща слабост на целия организъм.

След инфекцията, първите признаци започват да се появяват след 5-10 дни, докато в белите дробове промените ще настъпят много по-късно.

Признаци на вирусна пневмония

Болестта винаги причинява много вируси, на първо място може да се дължи на грипа. Първоначално се наблюдава общо неразположение на тялото в продължение на три до пет дни. След това състоянието на пациента се влошава, има задух, гръдна болка. Признаци на вирусна пневмония следующие:

1. Температурата на тялото се повишава до 39 градуса.

2. Умора.

3. Болка в мускулите и главата.

За диагностика в този случай е възможно само след внимателна проверка.

Симптоми на бактериална пневмония

Основната причина за възпалението е стафилокока ауреус, стрептокок. Заболяването започва с рязко покачване на температурата до 41 градуса, продължава няколко дни подред и е трудно да се загубим. Основният признак на такава пневмония е отделянето на храчки, тахикардия, дишането става трудно.

Симптоми на гъбична пневмония

Най-опасният тип възпаление е гъбичен. Въпросът е, че пневмонията не се усеща и пациентите дори не знаят, че са болни. Диагнозата се прави на по-късна дата. Патогенна гъбичка - кандида. Първоначално пациентът може да има треска, кашлица и задух. След известно време гнойът се екскретира заедно с кашлицата, което прави възможно правилната диагноза.

Признаци на пневмония при възрастни, к сожалению, не всегда проявляются рано, поэтому специалистам трудно поставить диагноз своевременно.

Симптоми на пневмония при възрастни

Студената болест и грипът не трябва да пречат на някого повече от една седмица. Ако след една седмица състоянието на пациента се влоши - това е първият сигнал, че дихателните пътища са много възпалени. Основният симптом на пневмония при възрастни е тежко задушаване и бледа кожа. Ако се намират в студ, докато общото състояние е отслабено, прекомерно изпотяване, загуба на апетит, това показва опиянение на тялото с пневмония.

Повишена температура с възпаление

При атипична пневмония телесната температура може да се повиши до около 38 градуса, но понякога до 40. Няма да действа антипиретичен агент. Ето защо, ако не можете да намалите тази температура, тогава можете безопасно да приемете, че имате пневмония.

Много по-опасно е, когато патологията протича без повишаване на температурата, пациентът не подозира за заболяването, а състоянието му се влошава.

Кашлица с пневмония

В ранните дни на заболяването се отбелязва суха кашлица. Той непрекъснато се тревожи за пациента и може да се нарече непримирим. Но възпалението ще напредне и симптомът ще се промени леко. Храчките постепенно ще започнат да текат, цветът им ще зависи от инфекцията, например с гнойни, ръждясали. Кашлицата, която не преминава 10 дни, трябва да сигнализира и да стане повод за посещение при лекаря.

В гласа му трепереше

За да разпознае пневмония, лекарят може да трепери в гласа си. Пациентът трябва да произнесе думи с буквата p, а лекарят по това време слага ръката си на гърдите си, като по този начин определя треперенето. При пневмония всички бели дробове или малка част от тях ще станат по-плътни. Опитният лекар ще забележи това, защото трепетът в гласа му ще се увеличи.

Опасност от заболяване

Пневмония при възрастни е често срещана причина за смърт. Според статистиката около 5% от смъртните случаи се дължат на това заболяване. Ето защо лекарите все още се притесняват от симптомите на пневмония по време на лечението на техните пациенти.

В нашата страна се наблюдава висока смъртност сред мъжете в трудоспособна възраст. При хора над 60 години тази цифра достига около 30%, особено ако заболяването е натоварено с лоши навици и антисоциален начин на живот. Често явление, завършващо със смъртта - пациентът дойде в болницата в момент, когато болестта имаше много усложнения.

По-долу има някои признаци на пневмония, които увеличават отрицателния резултат от заболяването:

1. Пациентите са мъже.

2. Преди началото на заболяването тялото е било суперхладено.

3. Пациентите са загрижени за силна и честа недостиг на въздух.

4. Има някои промени в психиката.

5. Хронични заболявания - диабет, онкология и др.

6. Кръвното налягане е значително намалено.

7. Въпреки възпалителния процес в тялото, температурата на тялото се понижава.

Важно, така че пациентите, особено в зряла възраст, да знаят как се проявява пневмония и какви признаци са най-опасни. Смята се, че ако хората са по-добре информирани, смъртоносната опасност няма да бъде заплашена толкова често. Но това е само ако пациентът своевременно се обърна към лечебно заведение.

Диагностика на заболяванията

Предполага се, че диагнозата може да се основава на оплакванията на пациента. Важен момент е да слушате дихателните пътища с фонеендоскоп. Но в случай, че огнището е разположено достатъчно дълбоко или неговият размер е малък, лекарят няма да чуе нищо. Има два вида диагностика: инструментална и лабораторна.

Инструментални методи

Основното изследване, в което можете точно да диагностирате, е радиографията. Направете го в болницата на специална машина.

В случай че пациентът е в сериозно състояние, рентгеновата му снимка се прави на мобилно устройство.

Ако има съмнения за пневмония, може да се извърши магнитно резонансно изображение, информацията е точно същата, но тази услуга е много по-скъпа.

Лабораторна диагностика

Такава диагностика се извършва, както следва:

1. Вземете кръвен тест, той ви позволява да видите колко силно изразен възпалителен процес.

2. Анализ на храчките, специалист ще определи какво ще изчезне: гной, слуз или кръв.

3. Бактериологично изследване на храчките, резултатите от които ще бъдат известни едва на 5-ия ден. В резултат на това ще бъде известно кои бактерии причиняват възпаление, а също и какви лекарства са чувствителни.

4. Серологический анализ мочи или крови.

5. Ако пациентът има заболяване през есента или зимата, тогава е необходимо да се измие от назофаринкса.

Това са основните дейности, насочени към идентифициране на болестта и потвърждаване на диагнозата.

Лечение на пневмония при възрастни

След извършване на рентгеново изследване и потвърждаване на диагнозата, терапията трябва да започне в първите часове. Първите лекарства, предписани от лекарите, са антибиотици с широк спектър на действие.

Антибиотичната терапия се предписва най-малко за 7 дни, ако е необходимо, лекарствата могат да бъдат заменени с други, ако са изминали 72 часа след като са били взети, а състоянието на пациента не се е подобрило.

Ако е настъпила пневмония по време на епидемията от грип, за потвърждаване на диагнозата е необходимо да се пие Oseltamivir. Ако е необходимо, лекарството може да бъде заменено с Viferon или Laferon.

Кислородна терапия - индикации за употреба: силна недостиг на въздух. Изпълнява се с носната канюла или маската. При тежка хипоксия пациентът се прехвърля на изкуствена вентилация на белите дробове, тъй като в случая това е единственият шанс да му спаси живота.

Когато бронхоспазмите назначават лекарства за лечение на бронхоспазъм, например, Вентолин, Теофедрин. Има задължителна инхалация с Euphyllin, храчките ще станат втечнени.

В изключителни случаи бронхоскопичната канализация се повтаря. Когато пациентът е на вентилатора, бронхоскопът се вкарва през ендотрахеалната тръба.

В случай, че след всички взети мерки, животът на пациента все още е застрашен, тогава е необходима друга процедура - кислород на кръвта, кислородът влиза в кръвта чрез специална апаратура, като по този начин процесът на обмен на газ е напълно изключен.

Не е тайна за никого, че най-доброто лечение е преди всичко превенция. Пневмония при възрастен не е изключение.

През целия му живот е необходимо да се засили неговият имунитет, да се пият различни отвари и билкови чайове.

Опитайте се да избягвате контакта с болните хора, защото дори и ако вие кихате вредни бактерии и микроорганизми ще ви паднат, което означава, че възпалението е малко вероятно да бъде избегнато.

Share:
Comments