Продукти за увеличаване на хемоглобина

Така че, научихте от лекаря си, че имате нисък хемоглобин. Какво трябва да направя? Какви продукти са необходими за увеличаване на хемоглобина? Или може би трябва да започнете да приемате хапчета или дори да инжектирате лекарства интравенозно?

Червеното месо увеличава хемоглобина

Първо, изключително важно е да се уверите, че анемичното ви състояние е възникнало поради небалансирана диета. Да, статистическите данни ни казват, че 90% от случаите на понижен хемоглобин са свързани с дефицит на желязо. Винаги обаче трябва да посетите лекар, за да изключите останалите 10% (например, анемия, свързана със загуба на кръв или повишено разрушаване на червените кръвни клетки). В противен случай е възможно всички наши опити да се повиши хемоглобина с продукти може да се провали.

Хеми желязо в червено месо

Преди да отидете в списъка на продуктите, които повишават нивото на желязото и хемоглобина, трябва да се каже, че абсорбцията на желязо зависи силно от вида му.

Има само две - хема (от продукти от животински произход) и не-хема (от растителни храни или като част от повечето таблетки).

Ако хемо желязото се абсорбира от храната с 15-30%, то желязото, което не е хема, е само 10-20%. Тъй като желязото от растителни храни се абсорбира половин пъти по-лошо, за вегетарианците и вегетарианците се нуждае повече.

Желязното месо се съдържа в черния дроб и вътрешностите, яйчените жълтъци, червеното месо (за предпочитане говеждо месо), стридите, черупките, в такива сортове риби като пикша, сьомга и риба тон.

Когато се нагрява, желязото в продуктите частично или напълно преминава в не-хема. Ето защо, за максимален ефект, един и същ черен дроб трябва да се нарязва на кубчета, да се замразява във фризера най-малко 24 часа (за дезинфекция), да се отстрани и след това да се изяде, докато се затопли до стайна температура. Червеното месо се консумира най-добре под формата на карпачо, подправено с лимонов сок. Яйчните жълтъци и рибата също могат да се консумират сурово.

Трябва да се отбележи, че при бременни жени черният дроб трябва да бъде ограничен поради високото съдържание на витамин А, което може да причини дефекти в плода. И, разбира се, кръвта черен дроб от съображения за безопасност.

Продукти, богати на желязо, което не е хмел: леща, бял боб, грах, соя, тофу, теме, лимонов боб, кафяв ориз, овесена каша, канела, тиквени семки, шам-фъстъци, слънчогледови семки, кайсии, сусам, сушени кайсии, , бяло зеле, броколи, сок от слива, спирулина.

Поможет ли питание?

Ако хемоглобинът е по-нисък от нормалния, но все пак над 90 г / л (лека анемия), тогава има смисъл да се съсредоточи върху диетотерапията.

Ако хемоглобинът е в диапазона 70-90 g / l (анемия с умерена тежест) или дори под 70 g / l (тежка анемия), тогава в такива случаи една корекция на храненето, уви, няма да направи. Не губете време, следвайте рецептата.

Трябва да се помни, че всяко трето лице на земята страда от дефицит на желязо. При бременните жени ниският хемоглобин е практически във всяка секунда.

Ето защо, ако забележите слабост, умора, замайване, задух, суха кожа, крехки нокти и косми, синини под очите, стоматит, загуба на тегло, студени крайници, тогава е много вероятно в организма да има недостиг на желязо. Препоръчвам ви да направите прост кръвен тест и ако резултатът е под нормалното, незабавно изпържете си добре пържола.

Норми на консумация на желязо с храна

За мъжете, както и за жените след менопаузата - приемането на желязо е 8 мг / ден.

За жени в детеродна възраст, с редовен менструален цикъл, 18 mg / ден.

Бременните жени се нуждаят от 27 mg / ден.

Вегетарианците и вегетарианците може да се нуждаят от 1,8 пъти повече желязо от този стандарт.

Колко има?

Да предположим, че сте жена в детеродна възраст с повече или по-малко редовна менструация, а не вегетарианец с лека анемия.

В случай на дефицит, абсорбцията се увеличава до 30%, което означава, че ако приемете предписаната ни норма (18 mg), тя ще поеме до 6 mg, което напълно покрива дневната загуба на желязо (2 mg), а останалите (4 mg ) ще отидат до синтеза на хемоглобина, който рано или късно ще се върне към нормалното.

Не е необходимо да се вмъквате дълбоко в цифрите. Ако искате да увеличите нивото на хемоглобина, достатъчно е да използвате продуктите от списъка няколко пъти на ден и тялото ще вземе своето. Освен това имам твърдото убеждение, че колкото по-дълбоко е дефицитът на желязо, толкова по-пълно се абсорбира от храната. Може би дори по-висока от посочената по-рано (35%). Ето защо не губете броенето на време. Покрийте масата и се доверявайте на мъдростта на тялото си.

Как да се увеличи усвояването на желязото от храната?

За да се засили усвояването на желязото от храната, следните правила ще помогнат:

- Яжте богати на желязо храни с храни с високо съдържание на витамин С. Последният укрепва усвояването на желязо от пет до шест пъти. Исторически, много кухни на света вече са стигнали до такива комбинации. Достатъчно е да припомним ястие от боб, ориз и салса, фалафел с домати, хумус с лимонов сок. Добра новина някои от богатите на желязо храни съдържат и витамин С - зеленчуци, броколи и доматен сос.

- Напитки, наситени с танини (кафе, чай), фитати (продукти от пшеница), оксалати (спанак) освен храни с високо съдържание на желязо, Веществата, съдържащи се в тези напитки, свързват желязото и не позволяват да се абсорбира.

- Яжте богати на калций храни на половин час преди или след приемане на "желязна" храна, а не по това време. Тъй като калцийът блокира усвояването на желязо.

- приготвяне на храна, особено с добавяне на продукти от киселинна природа (доматен сос, оцет, червено вино, лимонов сок или лимонов сок), върху чугунен тиган - атомите от желязо се улавят от повърхността на тигана и тяхната храна се обогатява. Съгласно някои данни, съдържанието на желязо в варената се увеличава с 10 пъти.

Ние следваме резултатите

На какъв брой повишаваме хемоглобина? Опитваме се да достигнем долната граница на нормата, която при мъжете е 140 г / л, за жените - 120 г / л, за бременни жени в 1 и 3-то тримесечие - до 110 г / л, а при втория тримесечен - 105 грама / л.

Колко дълго да чакате първите резултати? Добра тенденция е повишаването на хемоглобина с 10 g / l на месец. Ако вашият хемоглобин е бил в началото около 90 g / l, тогава средно ще отнеме три до четири месеца, за да достигне приемливи стойности за жените (120 g / l).

Ами таблетки за увеличаване на хемоглобина? По принцип можете да ги използвате, за предпочитане да счупите дневната доза на две хранения. От лекарствата могат да се очакват най-малко странични ефекти от тези, произведени чрез съвременна технология със забавено освобождаване на желязо.

Тези лекарства включват ferrogradument, sorbifer-durules, фенил. Във всеки случай, по-добре е да се консултирате с лекар относно вземането на железни таблетки.

Share:
Comments