Полипи на хранопровода - причините и първите симптоми, какво

Полип (от гръцки "полипус": поли - много, гнило - стъпало) - пролиферацията на тънък педикъл или на широка основа се състои от епителни клетки и виси или изпъква в лумена на органа.

Ако образованието е множествено число, това е полипоза. Покълването е доброкачествено, но не и безобидно, тъй като може да доведе до сериозни усложнения.

Обща информация за полипите на хранопровода

Според литературата размерът на полипите на хранопровода варира от няколко милиметра до 30 см.

Това е рядка патология, определена е при мъже на средна възраст. Предпочитаното място е горната трета от хранопровода или е по-близо до кардиото, въпреки че може да се развие на други места. Ако полипът на дългия крак е в горната част на хранопровода, той може да попадне в фаринкса. При локализиране до сърдечната дейност може да се наруши.

Полипите на хранопровода се разделят според тяхната структура на:

• Хиперпластични - се състоят от епителни клетки от мукозата на хранопровода;

• аденоматозни - се състоят от жлезинен епител.

1 Хиперпластични полипи рядко са злокачествени, те са доброкачествени. Въпреки ниския риск от злокачествено заболяване, те са обект на задължително отстраняване веднага след откриването.

2 Аденоматозни полипи по-опасни, рискът от развитие на ракова дегенерация е висок.

Езофагеалните полипи са причините

Защо има полип на хранопровода - причините за това все още са неизвестни. Предразполагащите фактори са наличието на определени заболявания. Те включват:

• хроничен езофагит;

• GERD - гастроезофагеална рефлуксна болест.

Изиграйте роля:

• състояние на стената на хранопровода - микротрамус на лигавицата след приемане на груба храна, определени медикаменти;

• генетично предразположение;

• прекомерно пиене;

• хроничен стрес;

• лоша екология.

Полип на хранопровода - признаци и диагностика

Ако има полип в хранопровода, отсъстват признаци, които са специфични за тази патология. Ето защо е невъзможно самостоятелно да се определи съществуващото натрупване. Тя се диагностицира като находка по време на изследването на стомаха:

EFGDS - езофаггактодуденоценопия;

• Контрастна флуороскопия.

1 При осмотре пищевода эзофагоскопом обнаруживается округлое или овальное ярко - красного цвета образование. При прикосновении инструментом возникает кровоточивость.

2 При проведении контрастной рентгеноскопии полип размером менее 1 см выглядит в виде уплотнённой складки слизистой оболочки.

Ако размерът е по-голям от 1 см, се определя дефектът на пълнене със закръглена форма с ясни контури.

Липсата на признаци в полигона на хранопровода, които биха могли да бъдат познати за съществуването му, се обяснява с неговия малък размер. Функциите на хранопровода не са нарушени, общото състояние остава задоволително. В допълнение към малкия си размер, той се характеризира с бавен растеж. Следователно, за дълго време тя може да съществува асимптоматично. Той трябва да предупреждава периодично появяващата се дисфагия - нарушение на преглъщането. Но с намаляването на спазма, процесът на преглъщане се възстановява, защото полипът не може напълно да покрие лумена на хранопровода - неговите размери не позволяват.

Полипът непрекъснато се дразни с преглъщане на храна, движейки се под неговото влияние. В резултат краят на полипа е опънат и постепенно расте. Има още трудности при преглъщане на храната, забавяне на преминаването й през хранопровода и дори забавяне.

Когато образуването достигне огромни размери, със съществуващите полипи на хранопровода, признаците на тумор се проявяват в жива клинична картина. Много големи размери могат да паднат, да затварят входа на храната в стомаха или да се изкачват нагоре и да влизат в устната кухина, причинявайки:

• затруднено поглъщане на храна;

• болка при преглъщане;

• гадене и повръщане след хранене;

• дискомфорт зад гръдната кост;

• затруднено дишане, свързано с компресиране на трахеята;

• тежко изтласкване.

С дългите полипи има постоянно раздразнение с грубата му храна. С течение на времето тя е покрита с ерозия и може да се разболее. Това води до кървене. Ако има лека загуба на кръв всеки ден, което човек не може да гадае, анемията постепенно се развива. Има слабост, недостиг на въздух, сърцебиене.

Локализиране на полигона на хранопровода

Клиничната картина зависи и от локализацията на образованието.

Когато полиполът се намира в долната трета на хранопровода, той може да виси в стомаха. Това е опасно състояние, защото може да се развие нарушение в случай на полип на дългия крак, попадащ в пилора на стомаха. В епигастралния регион има остра болка, придружена от гадене и повръщане.

В случай на полип на дълъг крак в гърлото и дори в ларинкса може да настъпи внезапна смърт от асфиксия.

При наличие на полипоза, не се изключва възможността за злокачествено развитие на растежа. Обикновено се смята, че всеки нов растеж в организма може потенциално да бъде злокачествен. Най-голямата вероятност от такава трансформация в големи полипи на гъста стъбло.

Полип пищевода — лечение

Когато се открие полип на хранопровода лечение само хирургически, Тя трябва да бъде заличена, няма други методи.

Индикации за незабавна работа:

• Прогресивен растеж;

• кървене;

• висок риск от злокачествено заболяване.

Отстраняването на полипа се извършва в зависимост от местоположението му, размера и вида.

1 Полипът на дългия крак се отстранява с помощта на езофагоскоп, След това се извършва електрокоагулацията на краката и съдовете за предотвратяване на по-нататъшно кървене. Всички манипулации продължават за няколко минути. Повърхността на раната и функциите на органа се възстановяват след няколко дни.

2 Если выявлено образование на толстой ножке, удалить его при помощи фиброскопа технически не удастся. Кроме того, существует высокая вероятность озлокачествления у таких выростов (особенно, если это гиперпластический полип) при проведении подобных манипуляций. Если имеется широкое основание у полипа пищевода, лечение должно быть оперативным.

Операцията се осъществява чрез отворен метод в зависимост от отдела на хранопровода, където се открива полипа. Най-често се прави разрез на шията, т.е. типичната локализация е горната трета на хранопровода. Неоплазмата е отрязана, мястото на разреза е зашита. Отстранените тъкани се изпращат за хистологично изследване. Ако злокачествеността не се появи, препаратът определя картина на обикновен полип с възпаление в съединителната тъкан и оток.

3. По статистике мащабните формации рядко са злокачествени, Ако това се случи, хранопроводът се отстранява.

4. При откриване на полипоза в долната част на хранопровода и в стомаха и ако е невъзможно да се отстрани чрез фиброскопски метод, се извършва куха операция с абдоминален разрез. Такива хирургични интервенции винаги се извършват с голямо внимание и внимание, тъй като всеки открит тумор се счита за потенциален рак. За тази цел, по време на терапевтичните манипулации, се правят опити да се избегне засяването на околните тъкани от тъканта, която да бъде отстранена.

Премахването на заградения ръб колкото е възможно по-скоро след откриването му позволява в бъдеще да се предотврати нуждата от екстензивни операции. Рецидивите след лечение са редки.

Полип пищевода — профилактика

По отношение на лечението диетата е неефективна. При полипи на хранопровода превенцията включва преди всичко спазването на диетата. Диетичното хранене се предписва, за да се предотврати образуването на нови и да се намали травмата на вече съществуващи полипи на хранопровода, както и след операцията.

Цели, които се преследват при назначаването на диета:

• намаляване на нараняването на хранопровода при вземане на суха суха храна;

• ранна епителизация на епителните лезии на мускула на хранопровода;

• нормализиране на евакуационната функция на хранопровода;

• профилактика ГЭРБ.

За да изпълнявате тези задачи, трябва:

• готвене за задушаване и смилане до плътна пюре;

• Често фракционно приемане на малки порции (поне 5 пъти на ден);

• спазване на времето на приемане на храната;

• При липса на противопоказания, използвайте до 1,5 литра течност на ден.

Продукти, които не се препоръчват за употреба

В случай на хранопровода, профилактиката е също така да се изключат всички травматични лигавични продукти. Не се препоръчва:

• Алкохол;

• газирани напитки;

• подправки и подправки (за предотвратяване на ГЕРБ);

• Силно кафе;

• всяка консервирана храна;

• зеленчуци, които съдържат едри влакна (боб, репички, аспержи);

• остарял хляб и бисквити;

• Необработено необработено или непреработено месо;

• костни риби.

За да се избегне злокачествено заболяване, трябва да се има предвид, че дори малката микроскопична неоплазма трябва да бъде незабавно отстранена. В противен случай в бъдеще не се изключва обширна травматична операция. Хирургичната интервенция изключва по-нататъшното прогресиране на предложения тумор в трахеята и белите дробове. Дори след лечението, рискът от злокачествено заболяване не се изключва. Поради това е необходимо да се наблюдава редовно при гастроентеролозите.

Прогнозата е по-благоприятна от предишната операция.

При първите признаци на неразположение, трябва да видите лекар и да следвате неговите препоръки. Само по този начин ще бъде възможно да се избегнат опасни последици, да се запази здравето и да се осигури високо качество на живот.

Share:
Comments