Пароонтоза: лечение вкъщи е трудно, но можете! правила и

Лечението на пародонталната болест у дома е възможно, ако става дума за предотвратяването й.

Gingwit, пародонтит, както и редица други сериозни проблеми със зъбите се лекуват у дома.

За да направите това, трябва само да знаете диагнозата и да получите "добро" за лечение от квалифициран зъболекар.

Пародонтоза: Причини и симптоми

Терапията на възпаления пародонт започва с правилната диагноза, тъй като болестта, наречена в народа (и някои "изоставени" лекари), пародонтозата, в действителност - пародонтит. Пародонталното заболяване, в истинския смисъл на думата, е дегенеративни промени в остеоартикуларните тъкани. Подобни промени, за съжаление, не се третират, те могат да бъдат преустановени.

Модерната стоматология нарича възпаление на пародонтиса на зъбните тъкани, тъй като това е краят на "-итиса", който отразява възпалителния процес. Навременното диагностициране на пародонтита и правилното лечение ще спомогнат за предотвратяване на загуба на зъби и нелекуван периодонтит.

Симптомите на пародонталната болест

Заболяването започва неусетно. Понякога пациентът изпитва кървене и болезненост на венците, понякога страда от остри състояния като джобни абсцеси. По-късно има неприятна миризма от устата, венците набъбват и получават червено-виолетов цвят.

Лечението на пародонталната болест у дома обикновено помага в такива случаи бързо да се справи с проблема. Ако не придавате значение на симптомите, като се има предвид, че чувствителността на венците "ще премине сама", костната тъкан се унищожава от пародонтоза и зъбите изпадат.

Причини за пародонтит

Плаката не е само причината за кариес - бактериите в нея причиняват пародонтална болест. За съжаление, хората не придават голямо значение на зъбната плака и всъщност това води до загуба на зъби в дългосрочен план.

Отворените лигавици на тялото ни са "благосклонни домакини" за микробите, поради което при всеки такъв "вход" има специални "защитни терминали" на имунната система (в устата, ректума, гениталиите, ушите и носните кухини). Например, в устната кухина такъв защитник е амигдала.

Но бактериите се установяват не само в лигавиците, но дори върху костната тъкан, например, зъбите. Здравата пародонтална тъкан не позволява на бактериите да попаднат вътре, но ситуацията се променя, когато венците станат възпалени. Чрез подути и кървещи венци бактериите влизат в кръвоносната система и се развиват в плаки, където те са недостъпни за имунните клетки. Непрекъснато се размножава, бактериите се заселват в възпалени зони, а имунната система вече не може да се справи с такъв голям брой.

На този етап от пациента пародонталното заболяване вече е затруднено от постоянното кървене и болезненост на венците, отменените цервикални зъби. Пренебрегването на тези симптоми по-късно води до проблеми със сърцето, както и при бременни жени - дори и при преждевременно раждане.

Повечето хора са запознати с възпалението на венците, което леко боли и кърви.

Най-честите причини за възпаление на венците са:

• естествена зъбна плака, която не се отстранява редовно;

• плака, причинена от изпъкнали ръбове на пълнежа или слабо залепени ръбове на зъбните коронки;

• зъбна плака, свързана с хормонални нарушения;

• възпаление на венците по време на менструация;

• възпаление на венците при пациенти със захарен диабет

• заболяване на венците по време на бременност;

• заболяване на венците, свързано с абнормен кръвен състав.

След като причината, т.е. плаката, се отстрани, възпалението на венците обикновено изчезва само по себе си. Повтарящите се възпаления на венците обаче могат да доведат до абсцеси, загуба на костна маса и впоследствие зъб. За щастие, всички тези фактори могат да бъдат неутрализирани, тъй като пародонталното заболяване реагира на лечение дори у дома.

Пародонтоза - лечение вкъщи: наркотици

В миналото антибиотиците са предписани за пародонтит незабавно, като неразделна част от денталното лечение. Но надеждни научни изследвания по тази тема все още не са проведени, така че превантивната употреба на антибиотици в момента е ограничена и се предписва само на пациенти с доказано сърдечно заболяване или опасно медицинско състояние.

Основните методи за лечение на пародонтална болест у дома.

Основната задача е да се предотврати образуването на плака:

• На първо място, да подобри техниката на почистване на зъбите, като обръща внимание на труднодостъпни места;

• използвайте зъбни конци след всяко хранене;

• изплакнете зъбите си с медицински антисептик, поне за нощта;

• правилно (ако е необходимо) ухапване на зъбите;

• Намерете добросъвестен зъболекар, който прави красиви, плътни ръбове на короните и грижливо смила печатите.

Изплакнете като основен начин за лечение на пародонтит у дома

Досега изплакването с вода не е общоприета като основна част от лечението на заболяванията на венците. Някои стоматолози казват, че бактериите "измиват" още по-дълбоко в венците. Това е глупост, защото бактериите могат да се движат около кръвоносните съдове, и второ, самите бактерии са безвредни - само когато се натрупват в големи количества, причиняват пародонтална болест и / или кариес.

Четката за зъби премахва само плаката в горната част на венците и с помощта на редовни изплаквания на вода се измива свежа плака от цялата устна кухина.

В първите дни на gargling венците може да кърви и да нарани още повече, но не е нужно да спирате процедурата - пародонтитът за домашно лечение отговаря достатъчно бързо. Само няколко дни, и възпалението ще започне да намалява.

Антисептични препарати за пародонтоза

Лекарите често препоръчват антисептични лекарства като хлорхексидин или разтвор на фурацилин за лечение на засегнатата област. Те са ефективни в острата фаза на заболяването, тъй като те не позволяват на бактериите да се размножават.

Антибиотици при лечение на пародонтит

Локални антибиотици, обикновено представени под формата на гел или прах, които се поставят в дентингенгивалния джоб, са форма на комплементарна терапия. Антибиотичните зъболекари могат да предписват след дълбоко почистване, за да предотвратят релапс, или в случаите, когато дълбокото почистване и изплакванията са неефективни. Антибиотиците не са предназначени за употреба без предварително отстраняване на бактериални отлагания (смятане или смятане). Злоупотребата с антибиотици често води до абсцес - много болезнен тип инфекция, която се отваря само от операцията.

Пробиотики

Пробиотиците за устната кухина, съдържащи Lactobacillus Reuteri Prodentis, се представят под формата на близалки с полезни бактерии. Те се считат за ефективни при лечението на гингит и пародонтално заболяване, за да се възстанови естественото равновесие в устата след локално приложение на антисептици и антибиотици.

Пародонтоза - лечение вкъщи: народни средства

Билкова инфузия

Основното лечение в къщи е редовно редовно изплакване. Народните средства за изплакване могат да бъдат избрани различно, но само силният им антибактериален ефект е важен. Като най-често срещаното билково решение за изплакване използвайте инфузия от дъбова кора, бял равнец, градински чай, лайка, коприва и жълт кантарион. Изсипете в купа една супена лъжица от всяка съставка микс, изсипете 600 мл вряща вода и настояват за около половин час. Изплакнете устата си, преди да си легнете.

Морска сол

Разредете малко количество морска сол в чаша топла вода. Изплакнете кухината на устата за 30 секунди и я изплюйте. Повторете, докато разтворът не приключи. Солената вода ще премахне възпалението от венците и ще извади инфекцията от абсцесите. За профилактика изплакнете устата си със сол два пъти дневно, след като измиете зъбите.

Алое Вера

Този сочен е пълен с лечебни свойства, които лекуват и лекуват много заболявания и заболявания. Неговите противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни свойства унищожават бактериите много бързо, предотвратявайки разпространението на инфекцията.

Заявление. С пресни листа алое вера, отсечете краищата и нарязайте листата на две парчета. Настържете гел-подобната страна на дъвката и зъбите и масажирайте за пет минути. Изплакнете устата с топла вода. Повторете три пъти на ден. Венците лекуват в най-кратки срокове.

Куркума

Приемайте еднакви количества прах от куркума, сол и прах от изсушените индийски сушени листа. Смесете и съхранявайте в буркан. Леко масажирайте със смес от венци и зъби в продължение на няколко минути, три пъти на ден. Изплакнете устата с топла вода. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства на куркума не само унищожават инфекцията, но също така лекуват венците и ги подсилват. Кървенето ще спре скоро и болката ще изчезне.

стипца

стипца убивают бактериальную инфекцию, предотвращая образование налета и зубного камня и предотвращают болезни десен.

Заявление. Вземете една чаена лъжичка алуминиев прах и го разбъркайте с една четвърт чаена лъжичка сол. Добавете няколко капки от горчица към сместа и масажирайте венците и зъбите с тази смес в продължение на пет минути. Изплакнете устата с топла вода. Използвайте лекарството след всяко хранене до пълно излекуване.

Използването на зъбен конци

Ако се развие пародонтална болест, лечението вкъщи без използване на зъбен конец е невъзможно. Това е цялостното прочистване на интерденталното пространство, което предотвратява навлизането на бактерии в меките тъкани и тяхната инфекция.

Чай чанти

Задръжте чантата в кипяща вода за 2-3 минути, извадете я и я оставете да се охлади до температура, която може да бъде поносима от венците. Задръжте чантата върху засегнатите части на венците за пет минути. По това време танините от чая ефективно се борят с инфекцията на венците. Лосионът от чантата е по-ефективен от обикновеното пиене на чай - веществата работят по-добре, а зъбите не са силно оцветени.

Червени боровинки и лимонов сок

Сокът от червени боровинки предотвратява залепването на бактериите до зъбите, така че зъболекарите препоръчват всеки ден да пият неподсладен сок от червени боровинки за 100 ml.

От лимонов сок направете медицинска паста, като добавите към нея малко морска сол "екстра". Добре смесена паста се нанася върху всички венци и се оставя за няколко минути. Изплакнете устата си обилно след процедурата.

Лимоновият сок има противовъзпалително и антибактериално действие, необходимо за пародонтално заболяване за лечение в дома.

Сода за хляб

Почистете зъбите си с сода за хляб - неутрализира киселината в устата, намалявайки риска от кариес и заболяване на венците. Малка сода на четката за зъби и топлата вода - това е отлично средство за превенция. Той може да се използва и след процедурите с киселинните продукти, описани по-горе.

Масло от чаено дърво

Пастата за зъби с масло от чаено дърво бързо убива бактериите в зъбната плака и ги освобождава. Ако няма завършена паста, можете просто да добавите капка масло към четката, когато използвате обикновена паста. Маслото трябва да се третира внимателно, да не се поглъща, тъй като причинява дразнене на стомаха и диарията.

Пародонтоза - лечение вкъщи: какво не може да се направи

Категорично забранява всяко действие, което може да повреди венците - груба храна или твърда четка за зъби. Колкото по-малко механични щети има в венците, толкова по-бързо възпалението намалява.

В диетата трябва да се придържате към пестенето на храни - не злоупотребявайте с подправки и сладки, тъй като първите дразнят лигавиците и втората допринасят за размножаването на патогенната микрофлора в устната кухина.

Необходимо е да се ограничи консумацията на мазни храни и алкохол.

Когато пародонтално заболяване, лечение в дома, не можете да пренебрегнете съветите на зъболекарите, защото те ще ви помогнат да спасите зъбите си от падане!

Share:
Comments