Ново проучване отрича съществуването на връзка между мигрена

Миналата година няколко проучвания разкриха връзка между излишните килограми и мигрена. Установено е, че жените, страдащи от мигрена, имат тенденция към затлъстяване.

Но едно по-фундаментално изследване напълно опровергава предишните резултати.

"Нашето проучване направи възможно окуражаващите факти - наличието на мигрена не е свързано с бъдещо увеличаване на относителната телесна маса или затлъстяването", каза д-р Тобиас Кърт, изследовател във Френския национален изследователски институт INSERM и университета в Бордо.

В едно ново изследване изследователите също анализираха резултатите от изследването за здравето на жените, което започна в САЩ в средата на 90-те години и проучи ролята на аспирина за профилактика на сърдечни заболявания и рак.

Беше достоверно установено, че жените, които по време на проучването вече са страдали от мигрена, през следващите 13 години са изложени на риск от затлъстяване не повече от други жени. А средното увеличение на теглото и в двете групи е почти същото, около 10 паунда (4536 g).

"Не виждаме убедителни доказателства, че мигрена трябва да се разглежда като рисков фактор за развитието на затлъстяването", каза д-р Кърт.

Констатациите се основават на наблюдения от 19 162 жени, здравни специалисти, на 45-годишна възраст, с нормално тегло към момента на започване на проучването. Почти 3500 от тях съобщават за мигрена.

След 13 години 41% от тези жени са с наднормено тегло, а около 4% са с наднормено тегло. Но в друга група от теми индикаторите бяха приблизително еднакви.

Предложението на някои изследователи, че затлъстяването е причина за мигрена, също не изглежда "разумно" за изследователи от Франция, тъй като разпространението на мигрена остава стабилно през последните десетилетия, докато броят на затлъстелите хора се е увеличил драстично.

С оглед на факта, че изследователите са наблюдавали жени на 45 и повече години, не е известно дали резултатите ще бъдат еднакви за младите жени.

Share:
Comments