Левкемия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Това, което често наричаме "рак на кръвта", специалисти или по-скоро онколози, се наричат ​​"хемобластоза". Всъщност - такова заболяване не е нито едно заболяване, то включва цяла група от различни тумори, които засягат заболявания на кръвообразуващата тъкан. Това важи и за случаите, когато раковите клетки заемат човешкия костен мозък, самата хемообластоза се нарича левкемия.

левкемия се характеризира с факта, че по време на заболяването има трансформация на определен вид клетки в злокачествени клетки. В същото време, раковите клетки започват да се разпространяват много бързо и заменят напълно нормалните клетки на кръв и костен мозък. Тук всичко ще зависи и от това кои кръвни клетки са превърнати в ракови клетки. Така че можем да различим няколко типа левкемия: нарушение на нормалното зреене на левкоцитите и дефект на лимфоцитите.

В допълнение, всички левкемии са разделени на хронични и остри. Острата левкемия може да причини почти неконтролируем растеж на незрели кръвни клетки. Но с хронична левкемия в почти всички органи, нивото на зрелите клетки се увеличава значително. Трябва да се отбележи, че острата левкемия се развива в по-тежка форма, така че тази болест изисква незабавно лечение. За щастие, левкемията не е много често срещано онкологично заболяване. Според данните на специалистите в годината на заболяването, двадесет и пет души на сто хиляди души. Учените можеха да отбележат, че най-често левкемията се среща при малки деца от три до четири години, както и при възрастни хора от 60 до 66 години.

левкемия - причины

За да се разболее човек с левкемия, той се нуждае само от една хематопоетична клетка, която е била мутирала в ракова клетка. Тогава тя започва да споделя достатъчно бързо, разпространява и по този начин води до туморни клетки. Постепенно такива инфектирани клетки заемат място съвсем нормално.

Възможни са следните причини за мутацията на напълно нормални клетки в хромозомите: - основната причина е ефектът от йонизиращото лъчение, - канцерогените, различни лекарства, включително определен брой химикали, включително наследственост и вируси.

левкемия - симптомы

Естествено, не е реалистично да си направите такава ужасна диагноза като левкемия, въпреки че трябва да отделите колкото е възможно повече време за вашето здраве. В този случай, не забравяйте, че с остра левкемия, слабост, температура, тежко кървене, болка в крайниците. Към тази левкемия могат да се включат следните усложнения: стоматит, тонзилит. Може да има и увеличение на далака, лимфните възли и дори черния дроб.

Но хроничната левкемия се характеризира със своята слабост, умора и много бързо, загуба на тегло, апетит, черен дроб и далака се увеличава. На последния етап ще има инфекциозни усложнения, както и тенденция към съсирване.

левкемия - диагностика

Диагнозата се прави от онколог на основата на общ кръвен тест, както и биохимичен кръвен тест. Също така провеждайте всички необходими изследвания на костния мозък. И ако не лекувате левкемия, това е възможно, смъртоносен изход.

левкемия - лечение и профилактика

За да се лекува остра левкемия, комбинацията от няколко лекарства, които засягат тумора, се прилага едновременно и пациентът получава дози глюкокортикоидни хормони. Поддържащите манипулации са много важни, например, бързото лечение на инфекциите, които ще бъдат приложени, трансфузията на кръвните съставки и т.н.

При хронична левкемия се използват антиметаболити, лекарства, които могат да потиснат растежа на злокачествени клетки. В допълнение, въвеждането на радиоактивни вещества и лъчелечение.

Коментари

Андрей 03.03.2016 Защо тази глупава статия е написана от мирянин?
Share:
Comments