Хернизиран гръбнак - какво е това? какви симптоми ме

Ритъмът на живота на нашия съвременник е станал прекалено размерен: през по-голямата част от времето човек от 21-ви век се занимава с психически труд, което означава, че той седи повече, отколкото се движи.

Уседналият начин на живот, подобно на другата крайност, също оказва влияние върху гръбначния стълб. Всичко това може да доведе до развитие на такова сериозно заболяване като междуведомствената херния (също е херния на гръбначния стълб).

Много хора имат малка херния, но често самите те не подозират проблем.

Междувременно тази патология е опасна за усложненията й: парезата и парализата на крайниците са напълно възможни в напредналите етапи. За да предотвратите непоправими последици, трябва да знаете добре какво е гръбначната херния.

Хернична херния: причини

Механизмът на развитие на междуведомствената херния е добре известен. Между прешлените са разположени специални еластични структури от меки тъкани - междупрешлени дискове. Те действат като амортисьори при ходене. С увеличаване на налягането вътре в диска, външната му обвивка не се изправя и се пръска, оставяйки съдържанието навън, зад гръбнака. Това е възможно като изход от гръбнака навън и вътре (в този случай има компресия на гръбначния мозък) и дори се простира в лумена на гръбначния канал. Какви са непосредствените причини за спинална херния?

• Прекомерна физическа активност. Еднократната, но прекалено интензивна физическа активност може да доведе до увеличаване на налягането в диска и на разкъсване.

• Продължителна инвалидизираща физическа активност. В този случай носителят на прешлените и мускулатурата става виновникът.

• Дефекти в съединителната тъкан. Вродени и придобити дефекти на съединителната тъкан могат да причинят спинална херния.

• Приемане на лекарства. Приемането на хормонални лекарства (особено кортикостероиди) причинява омекотяване на тъканите и води до дегенеративни процеси.

• Заседнал начин на живот. Хиподинамията, постоянна находка в същата позиция, отслабва мускулите и води до дистрофични процеси в гръбначния стълб.

• Преди ранени.

• Съпътстващи заболявания, които разрушават гръбначния стълб (като остеохондроза и др.).

По този начин има много причини и всички те могат да бъдат елиминирани от самия човек в рамките на превенцията.

Хернизиран гръбначен стълб: първите симптоми

Признаците на херния на гръбначния стълб до голяма степен зависят от локализацията му. Има няколко възможни локализации в отделенията на гръбначния стълб: в цервикалната област, в гръдния край или в лумбосакралния гръбначен стълб.

Първите симптоми на херния в гръбначния стълб са следните:

• Болка в областта на шията при ниво на локализация на херния. Болките рисуват, дават в ръцете. Интензивността на усещането за болка зависи от много фактори, включително размера на хернията. Като правило, в развитите стадии на болка, тежки, силни и пациентът не може да направи без аналгетици.

• Болка в ръцете. В зависимост от конкретното място, където се намира хернията, рамото, предмишницата и пръстите могат да навредят. Причината се крие в заглушаването на корените на нервите.

• Чувство на изтръпване на крайниците. Чувството от изтръпване, изтръпване и "ухапвания от гъска" е лош знак, което също така показва притискане на нервните корени или дори нараняване на гръбначния мозък. Чувствителността намалява, риска от усложнения се увеличава.

• Нарушаване на двигателната активност на горните крайници. Човекът не може напълно да контролира крайниците си.

Най-ужасното усложнение на херния на тази локализация остава квадриплегията - парализа на четирите крайника. За щастие, това се случва не толкова често и почти винаги след тежка травма.

За херния, разположена в гръдния район, се характеризират с:

• Болка в гърдите. Болка, както в случая на херния, шията се дърпа, болката. Симптомът обаче не е специфичен. Същата болка може да бъде и с проблеми със стомаха, сърцето, белите дробове и т.н. Следователно, лекарят трябва да извърши диференциална диагноза.

• Има изтръпване на ръцете, дискомфорт в раменете.

• В случай на сериозни увреждания, могат да се развият проблеми с органите, включително внезапно спиране на сърцето, тахикардия (палпитация), брадикардия, инконтиненция на изпражненията и урината и т.н. Това са сериозни и заплашителни прояви, показателни за сложния процес и нуждата от спешно лечение.

В тежки случаи е възможно да се развие парализа на единия или и на двата крака.

Признаците на спинална херния в лумбосакралния отдел са следните:

• Болка в областта на лумбалната област (по същия начин, дърпане, болка, подаване в крака от страна на лезията, болка може да достигне до крака).

• Изтръпване в краката.

• Проблеми с уриниране и дефекация.

Във всички случаи симптомите ще бъдат свои. Защото всяка ситуация е уникална.

Диагноза на херния на гръбначния стълб

Диагнозата започва в кабинета на лекаря. Но първо трябва да решите кой специалист да се свържете. Проблемите с гръбнака се обработват незабавно от трима лекари: ортопед, неврохирург и невролог. Първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с невролог, той ще ви помогне да решите какво да направите по-нататък.

Първото нещо, което лекарят ще направи, е да интервюира пациента, да изясни естеството на оплакванията, предписанията и възможните причини за проблема. Това се нарича анамнеза.

Следващата стъпка е физическите изследвания. Трябва да се прави с повишено внимание, тъй като е невъзможно да се коригира херния. Същността на това се състои в палпацията на засегнатата област на гръбначния стълб, за да се оценят реакциите на болката.

Функционалните тестове предоставят възможност да се оцени степента на разпространение на процеса.

Следващият етап е промяната на инструменталното изследване. Те ще помогнат да се сложи край на проблема с диагнозата. Сред тях:

• Радиография. Позволява да се оцени първоначалната причина за възникване на херния, както и състояние на костните структури на прешлена.

• Магнитно / томографско сканиране. Най-информативното проучване, тъй като дава възможност подробно да се оценят както меките тъкани, така и костните структури на гръбначния стълб.

Лабораторните методи практически не се използват поради тяхната малка информация.

Лечение на херния на гръбнака

Лечение на херния на гръбнака должно начинаться сразу, как только появились первые симптомы. В деле терапии врачи используют два метода: хирургический и консервативный. Хирургический метод (он же оперативный) предполагает проведение операции по удалению поврежденного диска. Пациент должен иметь в виду. Это радикальный метод и, если врач на первом же приеме советует операцию человеку, который добрался до него своим ходом — это повод задуматься о смене лечащего специалиста. В последние годы развитие получают малоинвазивные операции: лазерные и др. Они позволяют добиться высокого процента излечения без повреждений и лишних осложнений. В любом случае, начинаться все должно с консервативной терапии (речь не идет о тяжелых случаях).

При консервативното лечение от първостепенно значение е използването на лекарства от следните групи:

• Аналгетици. За облекчаване на болковия синдром.

• Спазмолитици

• Противовъзпалителни лекарства.

• Хондропротектори. За значително подтискане на разрушителните процеси.

По-късно, след края на острия период се предписват упражнения за физически упражнения и физиотерапия. Всички лекарства и методи за лечение на херния на гръбначния стълб се предписват само от лекар. Самолечението е неприемливо.

Профилактика на херния на гръбнака

Има доста прости методи за предотвратяване на херния на гръбначния стълб. Всичко, от което се нуждаете, е да се придържате към прости препоръки:

• Спазвайте режима на физическата активност. В никакъв случай не може да "работи върху износване". За гръбнака умерените товари са полезни, нищо повече. Също така, не прекарвайте целия ден в една позиция. Веднъж на всеки 1,5 часа се препоръчва да ставате и да се подготвяте лесно.

• Време за лечение на всички съпътстващи заболявания, особено такива "обещаващи" като остеохондроза.

• Не правете внезапни движения. Това е изпълнено с бързо образуване на херния.

Придържайки се към тези правила, лесно е да се предотврати развитието на вертебрална херния.

Интервертебралната херния може да се появи във всяко лице на всяка възраст. Голяма роля играе тук от начина на живот. Каквото и да е било, хернията на гръбначния стълб винаги е изпълнена с развитието на усложнения, така че не се препоръчва забавяне на посещението при лекаря и началото на лечението.

Share:
Comments