Хората с редки гени не се нуждаят от дезодоранти

Ново проучване показва, че при хора с определена версия на гена под мишниците не миришат. Истината е, че те все още използват дезодорант.

След като са изследвали 6495 жени, учените установили, че около два процента (117 от 6495) жени са носители на рядка версия на гена ABCC11, което означава, че те не трябва да се чувстват неудобно поради неприятния мирис от подмишниците.

Повече от една пета (26 от 117) от тези щастливи, съзнателно или подсъзнателно осъзнавайки, че под мишниците им не миришат, не използвайте дезодорант. Все пак, 78% все още го използват всеки ден или почти всеки ден. Учените смятат, че тези хора просто спазват социалните и културни норми. Положението в Североизточна Азия, например, е съвсем различно. Там, повечето хора не трябва да използват дезодорант, а те не.

Първият автор на статията, д-р Сантяго Родригес, казва: "Тези резултати предоставят определена възможност за използване на генетиката при избора на продукти за лична хигиена. Прост тест за наличието на ген ще спомогне за повишаване на доверието в себе си и ще избегне ненужните покупки, както и въздействието на химикалите. "

Авторите твърдят, че при хората носители на този рядък генетичен вариант ушна кал не е лепкава, но по-суха и че проверката на ушната кал може да бъде показател за това дали човек е щастлив собственик на активния ген на ABCC11.

Учените са изследвали желанието за използване на дезодорант в зависимост от генотипа AVSS11 и в зависимост от други фактори като възраст, околна среда и обща хигиена на домакинството. На индивидуално ниво ефектът на генотипа на ABCC11 е много по-силен от този на други фактори.

Share:
Comments