Хроника на сладкия живот: историята на шоколада

Ацтеките наричаха шоколад "xocol tl", което означава горчива вода. И европейците го нарекоха питие на боговете. Защо да пием? Почти три века шоколадът в Европа се възприема изключително като напитка. Той си заслужаваше лудите пари, така че през XVI в. Само аристократите можеха да си позволят да си поръчат чаша шоколадов шоколад за закуска. За съвременните хора шоколадът отдавна е неразделна част от съществуването. И все пак той продължава да ни очарова с невероятния си аромат и уникален вкус. Как се появи шоколадът в живота ни?

1000 години пр. Хр. В момент, когато бреговете на Мексиканския залив бяха мълчаливи свидетели на разцвета на цивилизацията на олмеците, за пръв път се чу думата "какао" ("какава").

500 години от нашата ера. Олмеков изгони цивилизацията на маите. Индианците започват да разчупват впечатляващите насаждения и да използват какао като пари.

1502 година. Една жителка на Европа първо се опита шоколад. Това значимо събитие се случи благодарение на Колумб, който опита впечатляващо питие на остров Гвиана.

1503 година. Христофор Колумб представи зърна от какао на Испания крал Фердинанд. Интересно е, че сред друг странен Нов свят, донесен от голям навигатор, какао просто не забелязва.

1519 година. Завоевателят на Мексико, Хернан Кортес, също вкуси шоколад. Ацтеките го разпознали като бог и се отнасяли към завоевателя с горчива напитка от какао с мед и черен пипер.

1520s. Рецептата за шоколад е подобрена. Европейците, които не са знаели целта на мистериозната напитка, добавят към него невен, захар и ванилия. В резултат на експериментите се получи напитка, която най-добре отговаря на вкуса на европейците.

1526 година. Хернан Кортес донесе на Испания какаови зърна. Вторият опит да се запознаеш с шоколада се оказа по-успешен - съдът благоприятно прие питието.

В средата на XVI в. Шоколадът постепенно замества чая и става задължителна и позната сутрешна напитка за испанската аристокрация. В началото на XVII век шоколадът бързо завладява Европа.

1615 година. Френската френска кралица Ан подаде първата паста какао в Париж.

1653 година. Първият официален експеримент, проведен от учения Боавентура ди Арагон, доказа полезните свойства на шоколада. Оказа се, че значително подобрява храносмилането и намалява раздразнителността.

1657 година. В Англия бе открита първата "шоколадова къща".

1674 година. Сладкарците започнаха да прибавят шоколад към сладките. Имаше шоколад, който не само може да пие, но е така.

1728 година. Първата шоколадова фабрика, принадлежаща на семейство Брит Фрай, бе открита. Фабриката е оборудвана с инструменти, предназначени за смилане и обработка на какаови зърна и хидравлични станове. Оттогава цената на шоколада започва да намалява.

1765 година. В Масачузетс се появява първата американска шоколадова фабрика.

1828 година. Благодарение на холандеца Конраад ван Хутен, който дойде с шоколадова преса, в Европа се появи твърд шоколад.

1839 година. Немски хлебар Stolwerk, използвайки специални дървени калъпи за бонбони и шоколадови бонбони.

1875 година. Беше измислен млечен шоколад. Авторът на изобретението е швейцарят Даниел Петър, който излезе с добрата идея да добави мляко на прах към шоколада.

1912 година. Белгийците научиха как да направят шоколад с пълнеж (пралин).

2002 година. В Европа, отпразнува 500 години от датата на запознаване с шоколада. Средният французин сега яде около 8-10 килограма шоколад всяка година!

И ние със сигурност разбираме всичко - фигура, диета и всичко това ... Но понякога се поглезете с плочки от естествен шоколад е толкова хубаво! :)

Share:
Comments