20 май: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 20 май

Световен ден на метрологията

Метрологията е науката за измерване. Международен професионален празник - Ден на метрологията - бе създаден на 88-ото заседание на организацията CIPM през 1999 г. Историята на този ден в Русия започва през 2004 година. Дата ден на метрологията празник е посветен на подписването през 1875 г. във Франция Конвенция за научно и техническо сътрудничество на 17 страни, включително и Руската федерация начело с представителя на Санкт Петербург академия на науките. Засега организацията обединява повече от петдесет държави, които позволяват създаването на идеална основа за формирането на едно метрологично пространство. Установените граници на световното сътрудничество в областта на измервателните науки позволяват максимално използване на придобитите знания за промишлени, търговски и обществени цели. Традиционно този празник се празнува ежегодно от метролози, специализирани в областта на физичните феномени.

Ден на река Волга

Всяка година на 20 май редица региони на Руската федерация празнуват Деня на Волга, "роден" по инициатива на ЮНЕСКО през 2008 г. За първи път на празника, създаден в чест на Волга, бе съобщено в Нижни Новгород, паралелно с международната научна и стачни действия "големите реки - 2008". Постепенно се присъединиха и други региони на Руската федерация. Сред тях са районите Астрахан, Волгоград, Самара, Ярославл, както и Република Татарстан. 20 май всички региони на Волга тематични събития на река Волга, които с дължина под 3530 км, е един от най-големите реки в света и най-големият в цяла Европа. Много древни руски автори в своите хроники наричат ​​Волга Ра. Малко по-късно тази река получава името Итил. И след няколко века, не е днешното име на Волга, произлиза от славянската дума "vologa" и буквално тълкува като "мокра" или "вода".

20 май в националния календар

кълбо-цвете

20 май в Русия е имало нечуплив традиция на този ден бе решено да се къпят в реката всичкия добитък, съществуващи в икономиката, особено на конете. Смятало се, че такъв ритуал ще им даде здравина и допълнителна сила за работа в терен в разгара си. Освен това, цели семейства днес са изцедени с вода от най-близкия естествен източник. За това водата се събираше сутрин, слагаше се на слънце и когато се затопли, всеки член на семейството се изливаше от главата до петите. В къщата падна в средата на сеитбата и този ден не можеше да се пропусне. Собствениците имаха специален знак, че жените отиват в къщата на другия и споделят семена. Смята се, че посадъците и семената на други хора се корениха по-добре от своето. И понеже почти всички направиха това, хората не останаха на загуба.

Исторически събития 20 май

20 мая 1570 год - Създаване на географски atlasaPrototip модерни атлас на света е разработена и компилиран ръцете на изключително картографа от времето - Абрахам Ортелий. През същата година е публикувана за първи път. Първият географски атлас се състоеше от петдесет и три големи формати. Към всеки от тях бе приложен обяснителен текст. Атласът съвпада напълно с тези идеи за географското разположение на обектите на Земята. И въпреки че по-късно се откриват някои грешки, за много навигатори това е един вид "географска библия". Тъй като пропуските в областта на географията бяха запълнени, атласът беше допълнен с нова информация и подобрен. Днешното познаване на Земята ви позволява да направите най-точния дисплей на хартия. Съвременните атлас на Земята включва не само физическа карта на света, но също така и други видове информация, отразяващи раждаемостта, гъстотата на населението в почти всички страни, смъртност, както и редица други социални показатели. През последните години населението е дало предимство на така наречените електронни атласи, които съдържат най-подробна информация за околния свят.20 мая 1873 год - Рожден ден на дънките Първите дънкови панталони, които американецът освободиха Леви Щраус, бяха патентовани през 1850 г., а малко по-късно бяха продадени на цена от 1,46 долара. Няколко години по-късно, Щраус открива собствената си компания за облекло. 20 май 1873 г. тази фирма получи лиценз за производство на дънки. Тази дата стана официалният рожден ден на дънките на дънките. Хората много бързо оцениха силата си, първите партиди летяха със светкавична скорост. Скоро компанията за производство на дънки започва да използва материала от синьо, вместо от сиво, което допълнително увеличава популярността на денимните продукти сред населението. През 1926 г. са били продадени дънки с муха с цип и през 1981 г. на рафтовете за пръв път има джинси за най-справедливия пол. 20 мая 1942 год - Създаване на Ордена на Патриотичната война I и II степен на Ордена на Отечествената война е учредена с постановление на Президиума на Върховния съвет на СССР от 1942 година, считано от нас. Това беше първата награда, установена в тежките години на Великата отечествена война. Поръчката бе присъдена на онези лица от командващия и ранг-файл на Червената армия (както и от НКВД, флота и партизанските отряди), които показаха твърдост във войната, смелост и смелост. Тази поръчка беше връчена и на работниците от задната страна. Така че той получава: дизайнер на малки оръжия Судаев, дизайнер на самолети Туполев и много други личности. Общо девет милиона граждани бяха наградени с Орден на отечествената война (около 2,5 милиона души получиха първа степен, а останалата - втората). След разпадането на СССР, правителството премахна тази награда, но завинаги остана символ на толерантността на руския народ за победата над фашистките войски.

20 май бяха родени

Алексей Маресев (1942 - 2001) - легендарният пилот на СССР, награден със званието "Герой на Съветския съюз". През 1942 г. врагът успял да свали самолета на Марешеев, а самият пилот бил сериозно ранен и, като се промъква през територията на противника, той останал жив. След 18 дни той бил взет от партизани. Марезиев трябваше да ампутира и двата крака, но това обстоятелство не го спря да се върне и да продължи битката като пилот на изтребителя.Роман Карцев (роден през 1939 г.) е комик, народен художник на Русия. Неговите уникални способности наслаждават на руския зрител, вдъхновяват вярата в него в по-добро бъдеще, накарат го да се отдалечи от ежедневието и напълно да проникне в изгледа. Представките на Карцев винаги събират пълни зали на народа. "Цар на смях с тъжни гласове" - толкова много го описват. Но през цялата история на творческата си кариера той доказва, че може да е различен (достатъчно е да си спомним Shvonder от "Heart's Dog").Алексей Гусков (роден през 1958 г.) - актьор на съветско и руско кино, продуцент, народен художник на Русия. Известно е за роли в такива известни филми като "The Garbage Man", "Plot", "Лов за Izyubri", "Wolfhound" и др. През 2002 г. Guskov получава Държавната награда за ролята на Goloshchekin в поредицата "Border. Романът на тайгата. "

Име на деня 20 май

Собствениците на следните имена са споменати: Антон, Акаки, ​​Иван, Дейвид, Зенон, Йосиф, Фадеи, Исидор, Степан, Михаил, Людмила, Лилия.
Share:
Comments