Характеристики на национални кнедли

Ябълките в Русия произвеждат повече от седемстотин компании. За съжаление, с толкова високо насищане на пазара, за наистина висококачествени продукти, досега не е достатъчно.

pelmeni_diety

Уви, но практиката да се правят равиоли от нискокачествени суровини се утвърди в нашата страна много преди появата на свободен пазар. Местата за преработка на месо в СССР през 70-те години се сблъскаха с проблема за рационалното използване на производствените отпадъци. Шишките, нестандартните остатъци от месо и черният дроб бяха просто хвърлени в дъмпера. Решението беше установено доста бързо - такива суровини започнаха да се използват като пломби за кнедли. В своята ефективност това беше чудесно движение: населението получи евтин продукт и властите се отърваха от необходимостта да се освободят повечето от отпадъците. Оттогава много пъти са минали, но все още не е ясно защо СССР престана да съществува и такива пелмени не са?

Изглежда, че конкуренцията трябва да има положителен ефект върху качеството на руските пелмени. Но днес много производители са оставили далеч дори зад своите съветски предшественици. За постигане на максимална печалба те преминали към общо спестявания: вместо качествено месо се използва смес от мазнини, костно брашно и соя. Много участници на пазара и производството на фалшиви продукти не се избягват. Като правило тя имитира опаковките на добре познати марки - същата цветова гама, лозунг, стилистичен стил. Според някои източници такива фалшификати съставляват до една четвърт от общия обем пелмени, произведени в Русия. Така че е по-неприятно да се мисли за пълнежа им - в най-добрия случай, това е просрочено или нестандартно месо.

Но какво да кажем за стандартите, които регулират качеството на продукта, обичан от руснаците? Те са и дори са публикувани сравнително наскоро. GOST R 51187 от 1998 г. регламентира производството на пелмени и други замразени полуфабрикати. Трябва да се отбележи, че адреса му предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. В допълнение към висококачествените суровини стандартът позволява използването на "замразени блокове от месо от есетра и карантии OST 49-66-74" и "мускулна тъкан с тегловно съдържание на мазнини не повече от 85%". В допълнение, производителите имат официално разрешение да добавят "соев протеин TU 10-04-02-31-88". Какво е по-евтино за производителя да закупи естествено качество свинско, или мазнини и карантия? По този начин няма какво да се оплаквате. Оказва се, че производителите pelmeni абсолютно законно ги запълни с нискокачествени суровини. Това се отнася и за генетично модифицираната соя - всъщност тя е най-евтината на пазара. На опаковката присъствието му е скрито от изразите "растителен протеин" или "соев протеин". Но не е ли опасно да го използваме за нашето здраве?

Потвърждава опасенията и директор на Института по физиология на растенията. К. Тимирязева, професор Владимир Кузнецов. "Най-опасният продукт е модифицирана соя", отбелязва експертът. "Той съдържа специален фитохормон, който засяга хормоналния фон на човек."

Какви суровини да използвате - евтини или скъпи? За повечето производители отговорът е очевиден. Изключение са онези, които наистина се интересуват от развитието на бизнеса и запазването на репутацията им в бизнеса. Но как да разпознават качествените си продукти в хладилниците на руските супермаркети?

1. Филтриране на подозрително ниска цена. Качествените пелмени не могат да струват по-малко от 100-150 рубли на 0,5 кг. Старата истина работи - евтина не е добра. 2. Внимателно проучете състава на полуготовия продукт. Съставки като "растително" или "соев протеин", "аромат", "грис" трябва да ви накарат да се откаже от покупката. 3. Моля отбележете - е пропорцията на всяка съставка в кнедлите, посочени? Ако не, по-добре е да върнете опаковката. Най-вероятно месото в този продукт не надвишава 10%. 4. Погледнете срока на годност - кнедли, без консерванти, се съхраняват във фризера е не повече от един месец. 5. Обърнете внимание чрез прозрачния полиетилен на външния вид на самите кнедли. Ако тестото е сиво или крекирано - производителят използва брашно с лошо качество. Ако тестото е жълтеникаво, то се използва багрилото.

Продуктът за кнедли не е диетичен. Свинското месо в теста е малко вероятно да ви посъветва с диетолог. Средно 100 грама пелмени съдържат около 270 калории. Това е без значение за заквасена сметана или масло, което обикновено се добавя след готвене. Това е доста.

Share:
Comments