Калушница - лечебни свойства и приложение в медицината

Калушница - общо описание

Kalužnica (Cáltha, народните наименования крава цвят, жълтък цвят, масло масло, мазен цвят) - многогодишна трева, принадлежи към семейството на buttercups. Корените са оформени като шнурове. Постоянно изправен ствол, понякога леден, гол или листен, достига височина 40 см. Той има редовни цели сърцевидни листа и месести дръжки, по-големи в основния вариант. Обикновено съдържа 7 заседнала цветя, разположена върху дълги стъбла в синусите на горните листа. Ярко жълтата корола с 5 листа може да бъде в цветове от оранжево до златисто. Плодът е многослоен, отваряйки се по шева на листа, в него има 10 брилянтни зърна.

Kalužnica - виды и места произрастания

Kalužnica предпочитает сырые места - берега рек, водоемов, сырые луга и даже водные пространства. На территории страны ее можно встретить практически повсеместно, она распространяется на север вплоть до российской Арктики. Также она растет в Исландии, арктической Скандинавии, в умеренных и холодных зонах Северного и Южного полушария.

Kalužnica - лечебные свойства

Традиционната медицина използва калузинците изключително рядко, тъй като е умерено отровно растение. Въпреки това, неговите противовъзпалителни, аналгетични, антиконвулсантни и диуретични свойства могат да бъдат използвани за лечение на редица заболявания. Тази кашлица, бронхит, астма, магарешка кашлица, треска, капчица, заболявания на уринарния тракт, болезнена менструация, раждане, скрофула, ревматизъм. Може да се използва и за лечение на рани, възпалена и изгорена кожа. Най-често растението се използва външно, използва се вътрешно като част от дозите в малки дози, например при лечението на бронхит, заедно с майката и мащехата и плантатния копиевиден.

Kalužnica - лекарственные формы

Растението използва безцветни цветни пъпки, стъбла и листа. Арборетичната калузица се използва при приготвянето на ястия като допълнение към основните ястия, като за целта се събира кухината в дръжките. Сокът от стъблата и листата може да се използва като средство за разсейване и разхлабване. Корените се приготвят в солена вода и се използват и в малки дози за подправки.

Kalužnica - рецепты

- Катарните заболявания могат да се лекуват с вани с отвара от тази билка.

- Пресен чист лист, запечатан с вряща вода, използван за лечение на рани. За да направите това, приложете я върху язви, рани, възпалени и изгорени места.

- Отвара от корените за лечение на онкологични заболявания на стомаха и матката: сложете 1 ч. Л. В емайлирани ястия. нарязани пъпки от невен и затворете капака. Парната баня се държи 25-30 минути, охлажда се, филтрува се, разтворът на калужника се довежда до първоначалния обем. Приложете 1 лъжица 3-4 пъти дневно след хранене.

Kalužnica - противопоказания

Това е частично отровно растение, така че не експериментирайте с него като с храна. Лекарствата се произвеждат и по много точни предписания, което може да се направи само в лабораторията. Въпреки възможната употреба на билката за хранителни цели, може да настъпи индивидуална непоносимост към това лекарство. Отравянето може да възникне само ако консумирате голяма доза листа, но все пак трябва да бъдете много внимателни, когато го използвате. Строго е забранено да се използва вътрешно за бременни жени.

Kalužnica - интересные факты

- Името на растението идва от старо-руската дума "Kaluga" (локва или блато). Без вода, растението не оцелява, хората често го наричат ​​жаба или водна змия.

- В района на Сахалин, който създава много живописни поляни в долините, се разпространява специален вид растение, което има силно увеличен лист след цъфтежа. Размерът на отделните листа понякога достига размера на табела.

Коментари

най-малкото дете 05/14/2016 На Сахалин, Kaluzhnitsa се използва за храна под формата на салати, за това се понижава в кипяща вода за няколко секунди, за да се омекоти и след това напоена за 24 часа в течаща вода. Бианка 04/22/2016 Когато тези цветя ограждат стената на къщата, те растат там с шепа, тя изглежда много красива. Плевел, в обичайния смисъл на думата, тази трева не се нарича. Тя не пречи на растежа на каквито и да е култури. Затова не се боря с него. Но, и за медицински цели, е малко вероятно да го направя. Жана 04/22/2016 Разбира се, това растение няма да оцелее без вода. Тя изглежда толкова водна, пълна с течност. При нас също се разраства и калужиница, не съм се отнасял към нея, но знам, че съседът се опита или вкуси. Опитах се да излекувам раната си. Като, без смъртоносен изход)) Татяна 04.22.2016 Разбирам, че не се препоръчва да се използва независимо в каквато и да е форма. Въпреки че, вероятно, ако само под формата на лосиони ... И така, разбира се, не трябва да поемате рискове. Би било интересно да погледнем тези поляни върху Сахалин. Светлана 04/22/2016 Да, тази билка расте. И ми харесва, хубаво се оказва, такива цветни лехи близо до къщата. Това не ме притеснява, защото расте не в средата, а от ръба. За лечебните свойства не съм чувала и тя не знаела името.
Share:
Comments