Как да планирате ваканция: препоръките на специалистите

Канадски учени стигнаха до извода, че неправилно планираната и организирана почивка не позволява на човек да се възстанови напълно от стреса, който изпитва на работното място. Неуспешната почивка води до факта, че човек, който се завръща отново на работа, отново попада в стресова ситуация. Освен това не е необичайно ваканцията наистина да отнеме властта.

Когато планирате ваканция, експертите препоръчват да се вземат предвид собствените им вътрешни нужди. Някой, например, се отпуска, почиства се в къщата. Освен това, преди да сте на почивка, трябва да направите списък с случаи, които са задължителни за изпълнение. В края на краищата няма нищо по-лошо от връщането на работа, да се потопите в потока от стари проблеми. Обикновено този метод е добър за тези, които са съсредоточени върху резултата. Експертите препоръчват да се решат основните проблеми, без да се навлизат в детайли.

На ваканция правете само онези неща, които могат да задоволят енергийните нужди на тялото (масаж, плуване, хоби). Дори ако трябва да работите по почивка, по-добре е да насочите вниманието си към положителните аспекти. За да се избегнат неприятни изненади, психолозите препоръчват почивка възможно най-проста.

Най-важното - не очаквайте, че дългоочакваната ваканция ще бъде в състояние напълно да възстанови силата и незабавно "изчисти" главата на проблемите. Експертите препоръчват често да организирате кратка почивка за себе си. Например, дневна половинчасова разходка по време на обедната почивка може перфектно да възстанови и подобри ефективността. В края на краищата, е известно, че прекъсванията в работата значително увеличават производителността на дейността.

Share:
Comments