Глаукома - причини, симптоми, диагноза, лечение

Глаукома - обща група от очни заболявания, която се характеризира с периодично или постоянно повишаване на вътреочното налягане с по-нататъшно развитие на типични зрителни дефекти, както и постепенно намаляване на зрението и възможна атрофия на оптичния нерв.

В медицината има две основни форми на глаукома: затворен ъгъл и отворен ъгъл. В допълнение се идентифицира вродена, ювенилна, вторична глаукома, която може да бъде свързана с различни аномалии в развитието на окото.

Глаукома - причините за заболяването

Глаукома се отнася до многофакторни заболявания с праг ефект, т.е. за развитието на болестта изисква редица причини, които заедно водят до появата на болестта.

Сред най-важните фактори са следните: наследственост, индивидуални черти на тялото, аномалии в структурата на окото, патология на нервната, сърдечно-съдовата и ендокринната система. Съвременната медицина вярва, че развитието и прогресията на глаукома е цял последователен набор от различни фактори, които са обобщени в действието им и активират механизма, водещ до появата на глаукома. За съжаление досега нарушенията на визуалните функции при тази болест не са били адекватно проучени.

Глаукома - симптоми на заболяването

Глаукома рядко предизвиква оплаквания. Тревожността обикновено причинява остра форма на заболяването.

Формата на затворения ъгъл се характеризира със следните симптоми: - силна болка в окото - бързо влошаване на зрението - чести главоболия (особено от очите на пациента) - гадене и повръщане - страх от светлина.

Вродената глаукома допълнително характеризира увеличения размер на роговицата и цялото око.

Глаукома - диагностика заболевания

При диагностицирането на глаукома основното значение е определянето на нивото и регулирането на вътреочното налягане. Разграничават се следните диагностични методи: - измерване на вътреочното налягане с тонометрия и еластотонометрия, - изследване на изтичането на вътреочната течност с помощта на тонография, - изследване на зрителното поле с помощта на различни периметрични техники.

Глаукома - методи на лечение и профилактика

Всеки метод за лечение на глаукома е насочен към нормализиране на вътреочното налягане. Съвременната медицина предлага 3 възможни опции: - консервативно лечение, - лазер, - хирургически.

Консервативният (медикаментен) начин на лечение на глаукома има значителни недостатъци, тъй като дългосрочната употреба на лекарства намалява тяхната ефективност. Очните капки се нуждаят от усвояване на стриктно определени интервали, което не винаги е така. Капките имат странични ефекти: прогресиране на съществуващи катаракта, влошаване на метаболизма на очите поради намалена продукция на вътреочна течност, стесняване на зеницата. В допълнение, много лекарства са противопоказани за хора, страдащи от сърдечно-съдови и респираторни заболявания. И най-важното - борбата идва със симптоми, а не с болестта като цяло.

Най-ефективните методи за лечение на глаукома са лазерната терапия и хирургическата интервенция. Те се предписват с намаляване на ефективността на лекарственото лечение, за да се образува допълнителен отлив на вътреочна течност.

За предотвратяването на глаукома се обръща голямо внимание, тъй като колкото по-рано е открита болестта, толкова по-малко лечение ще има последици за зрението. Профилактичните мерки включват преглед най-малко веднъж годишно при офталмолог, който включва измерване на вътреочното налягане и определяне на зрителното поле. Превантивните мерки обикновено започват от 40 години (ако няма наследствено предразположение).

Коментари

Андрей 03.12.2016 Всички симптоми са ясни и благодарение на тази статия се прави диагноза. Сега той иска да опита нетрадиционно лекарство, например тук са тези рецепти http://fetisher.ru/glaucoma, искам да знам мнението на специалистите.
Share:
Comments