Донник - лечебни свойства и приложение в медицината

Donnik - общо описание

Донник - растение, което се използва активно както в официалната, така и в традиционната медицина, е много непретенциозно и расте почти навсякъде, с изключение на северните територии.

Донник има много други имена - датски, див хмел, варгун, дива елда, храсти, студ, буркун, конюшни, вар, трефъл. Растението има разклонени стъбла, на които се намират малки шишарки от жълти цветя.

Blossom процъфтява от юни до септември, зрели плодове (боб) могат да бъдат събрани в периода от юли до октомври.

Донник - видове и места на растеж

Има две сортове сладка детелина, които се използват в официалната и народната медицина - медицински и бели. Външно два типа растения могат лесно да бъдат разграничени един от друг. Лечебната детелина има големи жълти цветя, бели - малки бели, и двата сорта имат подчертан приятен мирис. Растението предпочита сухите ливади и дерета, често се среща като плевели в култивирани полета или по пътища и железопътни линии.

Донник - лечебни свойства

Народните лекари от много векове използват детелината при лечението на различни заболявания. Растението има широк спектър от ефекти върху човешкото тяло. Отвара, мехлеми и други готови лекарства, създадени у дома на базата на сладка детелина, се използват като аналгетик, заздравяване на рани, отхрачващи и антиконвулсанти.

С помощта на детелината можете да се отървете от главоболие, прояви на настинка, растението помага с астма, проблеми със сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, с бъбречна дисфункция и заболявания на пикочната система.

Има мнение, че поради препаратите, създадени на базата на сладката детелина, количеството мляко се увеличава при кърмачките, докато употребата на лекарството не повлиява качеството на продукта, детето има положително отношение към кърменето.

Съставът на детелината съдържа компонент, способен да повиши нивото на левкоцитите в кръвта, приемането се препоръчва при пациенти с радиационна болест.

Често растението се използва като външно средство, прилага се върху абсцеси и кипене, като по този начин кожата омекотява, абсцесите и язвите се "пробиват" и проблемите се лекуват бързо.

Донник - лекарствени форми

За медицински цели, използвайте листа, тънки стъбла и цветя (върховете) на сладката детелина. Подгответе детелина в периода на цъфтеж, изсушете в тъмни, но добре вентилирани помещения. След приключване на процеса на сушене листата и стъблата се разделят и съхраняват отделно (приемлив срок на съхранение 2 години).

Донник - рецепти

Donnik често се използва в народната медицина, той се използва като инфузии, мехлеми, чайове и дори подправки. Често медът се използва за медицински цели.

Инфузия на детелина1 чаена лъжичка малка трева сладка детелина, изсипете 1 чаша вряла вода, настоявайте за 30 минути, напрежение, яжте в топла форма, след като ядете 1/4 чаша 3 пъти на ден.

Сладка детелина маз1 супена лъжица сладка трева трева, налейте 1/2 чаша разтопена патешка мазнина, доведе до възпаление и нека варя.

Мед донникаМного често е възможно да се срещнат цели насаждения от сладка детелина, те са засадени от пчеларите, за да получат ценен лекарствен мед, способен да излекува настинките и да увеличи имунитета.

Donnik - противопоказания и странични ефекти

Използването на детелина е строго противопоказано на бременни жени и хора с намалена коагулация на кръвта. Не е желателно да се използва при хора с бъбречни заболявания.

Предозирането води до главоболие, гадене, повръщане, сънливост и замаяност, в редки случаи може да има кръвоизлив, парализа на централната нервна система и увреждане на черния дроб.

Коментари

сергей 11.11.2016 има много рецепти за правене на сладък пъпеш, като - Направете инфузия: 6 грама натрошени листа и цветя на сладка детелина, изсипете 180 мл вряща вода, настоявайте за вана в продължение на 15 минути, охладете в продължение на 45 минути, филтрирайте, довеждайте до необходимия обем с вода, като натискате останалото, вземете 2 супени лъжици 2-3 пъти на ден след хранене. http://kakvyrastit.ru/dikorosy-lekarstvennye/donnik/ Снежана 21.04.2016 Трябва да консултираме подобно растение или по-скоро лекарство от него на моя съсед. Той постоянно страда от furuncles, и като цяло, с кожа в него или него проблем. И всички тези подутини не траят дълго. Може би това растение ще му помогне. лилия 04.14.2016 Не се страхувайте от предозиране! 1 Просто трябва да го вземете както трябва. И пуснете гаф! Всичко е нормално и тогава не само ще бъдете излекувани, но като цяло ще коригирате здравето си. В края на краищата всички лекарства трябва да се вземат стриктно. Кристина 04/21/2016 О! Четох възможните последици от предозиране с тази детелина! Нито едно от тях - гадене, кръвоизлив, парализа, увреждане на черния дроб ... Няма какво да се добавя и не е необходимо. Това е страшно, за да се подложите на лечение и напълно да загубите здраве. дни 04.21.2016 Е, за това растение, дълго време това е известно. Неговите лечебни свойства са проверени и уникални. Аз лично му помогнах в своето време да се справя с болестта. И аз също чух за мляко от кърмачки. Всичко това е вярно.
Share:
Comments