Диабет - причини, симптоми, диагноза, лечение

Захарен диабет е заболяване, което се характеризира с повишаване нивото на глюкоза (захар) в кръвта поради недостатъчна секреция или нарушаване на действието на инсулина.

Днес диабетът е един от най-сериозните медицински и социални проблеми, засягащи милиони хора по света (според различни източници 120-180 милиона души или 2-3% от общото население на Земята).

Захарен диабет может быть І типа и II типа. Для сахарного диабета І типа (инсулинзависимого) характерно возникновение инсулиновой недостаточности в организме. То есть, бета-клетки поджелудочной железы не производят нужное количество инсулина или вообще не способны к его секреции. Диабет I типа бывает врожденным, проявляясь у молодых людей, начиная с младенчества и до 25—30 лет. Его удельная доля в общем количестве заболеваний диабетом составляет от 10% до 15% случаев.

За захарен диабет тип II (зависим от инсулин) се характеризира с постепенно развитие. Наблюдава се при хора, които са навършили 40 години и повече, обикновено с наднормено тегло. Инсулинът, който са образували, няма достатъчно ефект. Тази форма на диабет е между 85% и 90%.

Диабетът е причината за болестта

Уже установлена обусловленность диабета генетическими дефектами и наследственной предрасположенностью. Если диабетом болеют отец или мать, то вероятность заболевания ребенка составляет около 30%; при наличии заболевания у обоих родителей она достигает 60%. Главная причина сахарного диабета I типа заключается в снижении или прекращении выработки инсулина из-за гибели бета-клеток, причиной которой является целый ряд факторов. Захарен диабет II типа возникает из-за сниженной активности вырабатываемого инсулина и пониженной чувствительности к инсулину жировой ткани, которая у больных диабетом II типа, как правило, наблюдается в избытке. Однако, не каждый человек, страдающий ожирением, может заболеть диабетом.

Други причини за диабет са тежък стрес, някои панкреатични заболявания, вирусни инфекции като рубеола, варицела, епидемичен хепатит, грип и други заболявания. Тези фактори играят начална роля в развитието на болестта при лица с утежнена наследственост, поради което такива хора, знаейки за това, трябва да предприемат мерки, за да се предпазят колкото е възможно повече от тях.

Друг рисков фактор е възрастта. Най-голямата заплаха за развитие на диабет тип 2 съществува при възрастните хора с прекомерно телесно тегло.

Диабет - симптоми на заболяването

Понякога диабетът може да бъде спокоен до определен момент. Различните видове диабет се характеризират с различни признаци. Съществуват обаче симптоми, общи за двата типа. Тяхната тежест се определя от степента на намаляване на секрецията на инсулина, продължителността на заболяването и индивидуалните характеристики на пациента. Най-често се проявява диабет:

- Често уриниране и усещане за неподчиняема жажда; - бърза загуба на тегло, което може да бъде придружено от постоянно чувство на глад - постоянното чувство на слабост или умора и изтощение - замъглено виждане (появата на "бял воал" пред очите) - имате проблеми със сексуалната активност, - изтръпване и мравучкане в изтръпналите крайници; - чувство за тежест в краката; - замаяност - бавно възстановяване на инфекциозни заболявания и бавно зарастване на рани; - ниска телесна температура - гастрокнемиус мускулни спазми; - сърбеж, и сърбеж в перинеума - болка в областта на сърцето.

Диабет - диагноза на заболяването

Диагнозата на захарен диабет се основава на наличието на класически симптоми на диабет: повишено потребление и екскреция на течности в урината, освобождаване на кетони с урина, загуба на тегло, както и повишаване на кръвната глюкоза, което се проявява на празен стомах след многократно определяне. Нормалното ниво на глюкозата е между 3.3 и 5.5 mmol / l.

Диабет - лечение и профилактика

Лечението на диабет тип I изисква спазване на режим на диета и упражнения и интензивна инсулинова терапия, за да се осигури необходимото ниво на захар в кръвта на пациента. Има различни видове инсулин. Относно животински произход на инсулин и човешки произход. Последният се характеризира с по-ниска алергенност и по-висок терапевтичен ефект при по-ниски дози.

Лечението на захарен диабет тип II се състои от диета, упражнения и приемане на лекарства, които намаляват концентрацията на глюкоза в кръвта. Особено важно в този случай трябва да се даде на диетата. Трябва да се каже, че в някои случаи с помощта на диета проблемът с диабет тип II може да бъде напълно решен без да се приемат лекарства. Тъй като пациентите с диабет тип 2 са с наднормено тегло, основната цел на такава диета е да се намали теглото на пациента.

Share:
Comments