Безвреден вирус ще помогне да се преодолее акне?

Безвредният вирус, който живее нашата кожа, може да се използва за лечение на акне, смятат учените.

Вирусът, наречен фаг, се създава от самата природа, за да унищожи бактериите, причиняващи акне - Propionibacterium acnes.

Експерти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и Университета в Питсбърг откриха 11 различни версии на вируса в тази фамилия фаги, които имат тази възможност.

Понастоящем се планира лабораторна работа за проучване на възможностите за нейното използване като средство за терапия.

"Използването на вирус, който лови бактерии, причиняващи акне, може да помогне за създаването на ново обещаващо средство срещу физическите и емоционални белези, които се появяват при тежко акне", казва ръководителят на професор Робърт Модлин.

Акнето се случва, когато космените фоликули са запушени с мазна субстанция, наречена себум, която се произвежда от тялото, за да предпази косата и кожата от изсъхване.

Обикновено безобидни, бактериите на Propionibacterium acnes, които живеят на кожата, могат да инфектират затворени фоликули.

Фагите изглежда, че противодействат на това. Те носят ген, който произвежда протеин леукин, който според учените унищожава бактериите и унищожава стените на клетките им.

За разлика от антибиотиците, които убиват много видове бактерии, включително "добрите", които живеят в нашите черва, фагите са програмирани само за отделни бактерии.

Акнето е често срещано заболяване, което засяга 8 от 10 млади хора на възраст между 11 и 30 години. "Разбираме колко дразнещи са симптомите на акнето за тези, които страдат от това, и приветствайте всяко развитие, което може да доведе до лечение или, според поне за да разберем по-добре тази болест ", казват експертите.

Share:
Comments