Белена - лечебни свойства и приложение в медицината

Belem - общо описание

Белем (изнасилване, скорбут, твърда трева) е отровно растение, принадлежащо към семейство Solanaceae. През първата година се образува стрелба, която е розетка от удължени овални листа, най-често тъмнозелени. През втората година стъблото започва да расте, което достига височина от 20-115 см., Има меки стволови листа с глутен жлезисти косми и изключително неприятна миризма.

Цветът е доста голям, има фуниеобразна мръсна жълтеникава корола и камбанка. Плодът под формата на кана с форма на кутия с дължина 21-32 мм се отваря на върха със сферичен капак, наподобяващ чаша с разпръснати зъби. Цъфти през лятото, плодовете се появяват в края на август.

Белена - видове и места на растеж

Има 20 вида избелени, някои от тях: бяло избелели, чешки, копеддаг, камера, окото, черни малки и т.н. В Европа и Азия - най-често срещаното избелено черно.

Това растение е широко разпространено почти навсякъде. Тя може да бъде намерена в Кавказ, в европейската част, Сибир, в Крим, както и в някои умерен климатичен пояс на Азия и Северна Америка. Най-често, черен блян може да се намери по пътищата, по ръбовете на канавки и бряга на реката, в плитчините, пасища, добитъка от презимуване, в покрайнините на лозята, поне в овощни градини и градини. Разпръснатите малки групи от рудерал плевели не образуват големи гъсталаци. Подобряване земеделие е довело до факта, че разпространението на плевелите е намален, а някои области (Воронеж и Новосибирск) да го направят в списъка на технически култури.

Белен - дозировъчни форми

В медицината се използват атропинови алкалоиди, които се съдържат във всички органи на растението, както и избеленото масло (Oleum hyoscyami), извлечено от семената и листата с олеинова, линоленова и други киселини. Листата на растението са богати на рутинни.

Белена - лечебни свойства

Въпреки че препаратите от избелване не са предписани в голям мащаб, но списъкът на заболяванията, при които има нужда от употребата на тези лекарства, е доста голям.

Това е бронхиална астма (астматин, астматол, ефтатин), пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, холелитиаза, холецистит, пилопоспазъм, спазми на червата и пикочните пътища, чернодробна и бъбречна колика. Хиосциаминът е алкалоид за избелване. Той се използва в таблетки "Aeron" като антиеметик за пътуване с въздух. Това растение се използва като част от мехлемите за външно лечение на плеврит и кашлица, за туберкулоза на костите.

Белме - рецепти

Лечебният ефект от избелването е бил известен в древни времена. С възпаление на устата, нашите предци усукаха сухите листа от избелване в пури и пушеха, държейки дима в устата си.

Широко използвано кървене при външно лечение на невралгия, ревматизъм, подагра. За да направите това, пресни листа се овлажняват в амоняк и (1: 1), и настояват за слънчогледово масло, след което го търкайте с възпалени петна.

Рецепта за стомашно-чревни заболявания: 1 чаена лъжичка листа се изсипва с вряща вода (0,5 литра) и се запазва за един час. Използвайте за болка на 1 супена лъжица. лъжица преди хранене 3 пъти на ден.

Трябва да се помни, че всички части на избеленото имат отровно начало. Лекото отравяне се проявява чрез сухота в устата и разстройство на говора, има фотофобия и зачервяване на кожата. Делюзиите и халюцинациите са придружени от тахикардия и пълна загуба на ориентация.

При тежко отравяне може да се появят крампи и кома. Смърт може да възникне в резултат на парализа на дихателната система и съдова недостатъчност.

Коментари

Марина 04/17/2016 Това растение, дори опасна гледка по мое мнение. Такъв загадъчен, или какво добро не е обещаващ цветя))) Но, както почти всички отровни растения, избелели има чудесно лечебно свойство. Ето защо не е необходимо да се страхувате от това. Лина 04/17/2016 Да, имахме подобен случай и в нашето детство. Децата са изяли всички видове билки, включително - избелени. Така че мисля, защо ядохме всичко това?)))) В нашия случай също нямаше сериозни последствия, но едно момиче, болен стомах и нещо друго. Жана 04/17/2016 Спомням си как момчетата ядоха в двора, в далечното ми детство, в кошчето. Слава Богу, всички бяха живи, но отначало беше страшно да ги погледнем. Имаха жълт тен, те не бяха детски, а очевидно имаха халюцинации. Надежда 04/17/2016 Уау, ти! Нито една от тях, дори мазило с избелена от туберкулоза на костите, се използва! Обикновено забелязах, че растението е по-опасно, отровно, така че има повече лечебни свойства. Но по принцип това е разбираемо. Змийските змии също се използват за медицински цели. Зина 04/17/2016 Е, аз не знам, от детството ми ми казаха, че белина е толкова отровно. Сега дори не мога да си представя, че ще бъде използвано по някакъв начин. Затова няма да опитам, ще търся други начини. Освен това имаме достатъчно различни билки.
Share:
Comments