Алое - лечебни свойства и приложение в медицината

Алое - общо описание

Алое е рода от многогодишни сочни растения от семейство Асфодел. Тя е представена както от тревисти форми, така и от храстовидни дървета. При нас най-разпространеното е алое дърво, второто име, което е епоха. Използва се за медицински цели. При естествени условия някои видове алое може да нарасне до 3 метра, в гърне - до 1 метър, докато се разширява и дава много странични издънки. Алое вера може да бъде само in vivo, цъфтенето в дома е изключително рядко.

Алое - видове и места на растеж

Родът Алое съчетава повече от 300 растителни вида, включително алое дърво, алое веримис, алое вера, алое вера, алое вера, алоева спирала. Места за естествен растеж на алое са тропическите райони на Африка, остров Мадагаскар и Арабския полуостров.

Алое - лечебни свойства

Бактерицидните и бактериостатичните свойства на алоето отдавна са известни и неговата активност срещу такива групи микроби като стафилококи, стрептококи, чревни, дифтериални, дизентерия и тифоидни бацили.

Ето защо, алое е в състояние да има мощен противовъзпалителен и ранен лечебен ефект, за да отстрани радиационните продукти. Алоевите препарати са необходими за повишаване на защитата на организма в борбата с инфекциите, те се използват като отлични биостимулатори, които допринасят за цялостното укрепване на тялото.

Алое - лекарствени форми

Като лекарствена суровина се използват пресни листа и сок, които се получават от тях. Препаратите на основата на алое са направени под формата на сух кондензиран сок, наречен sabur; пресен сок; препарати за тъканна терапия от Филатов.

В народната медицина обикновено се използва пресен сок от алое, който се приготвя от най-сочните си долни листа. Най-доброто време да го получите е от края на октомври до средата на ноември. Вкъщи соковете ръчно в сокоизстисквачката се обработват с внимателно измити листа от растението, което е на три години или повече.

Когато се съхранява, сокът губи свойствата си, така че трябва да се прилага в деня на подготовката. Въпреки това, за да я съхранявате по-дълго, можете да направите алкохолен екстракт от алое.

За да се увеличи ефектът от алоето, той е биостимулиран, за който изрязаните листа на растението след измиването са изсушени, увити в салфетка и държани в хладилника за около 20 дни.

Алое - рецепти

Както вече казахме, най-често в народната медицина, алое се използва за медицински цели под формата на пресен сок или алкохолна тинктура, за чието приготвяне 4 части пресен сок от алое са смесени с 1 част медицински алкохол.

При лечението на катар и пептична язва на стомаха, дуоденална язва, гастрит, хронични чернодробни заболявания, пресен сок от алое се приема преди хранене за 1 ч.л.

При хроничен запек, сокът от алое се приема преди хранене за 1 ч.л.

С настинка сокът на трепетите е погребан в носа, с катаракта - в очите (като се разбърква една част от сока с 10 части вода).

С туберкулоза, сокът от алое се приема с мед по 10 капки на доза.

За външна употреба с изгаряния, направени от него, лосиони, като за приготвяне на разтвора 10 части вода и 1 част от алое.

По-сложно, но много ефективно предписание за лечение на настинки и белодробни заболявания: 350 гр. алоето се смесва с 250 g. мед, 100 гр. алкохол, 750 гр. "Cahors" и съхранявани в емайлирани изделия на тъмно място. Възрастните приемат тази смес преди хранене за 1 супена лъжица. л., Деца след 5 години - 1 ч. л.

Алое - противопоказания

Въпреки факта, че алое е ценно лечебно растение, има противопоказания за употребата на неговите лекарства. На първо място, тя засяга заболявания на сърдечно-съдовата система, бременност след 7 месеца, хемороидно и маточно кървене, остри стомашно-чревни нарушения, цистит, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Ето защо, употребата на наркотици червена трябва да бъде само след консултация с лекар.

Коментари

Гулнара 04/17/2016 Благодарим ви за тази информация. Сигурна съм, че основната част от читателите дори не е наясно, че червеният аромат, както и всяко друго растение и лекарство, има противопоказания. Това растение е влязло в живота ни толкова много, че не мислим за възможна вреда. Евгения 04/17/2016 О! Научих много за себе си, например, че трябва да изстискате сок от възрастно растение, което вече е на три години. И за мен, по някаква причина, изглежда, че напротив младото растение ще донесе повече ползи. Сега, разбира се, ще знам. Благодаря за статията. Анна 04/17/2016 И настинка, туберкулоза и стомаха и много повече - всичко е третирано от това невероятно растение. За мен, за съжаление, сега не е налице, е необходимо да се купи. В края на краищата това е средство за защита при всички случаи. Поставях го на венците, когато имах пипало - това помогна много. Iriada 04/17/2016 И ме интересуваше да прочетете за това растение. Благодаря ви. Толкова е известно за него, а по-скоро - хората просто знаят, че можете да се обърнете, за да помогнете на алоето. И често не знаят какво точно прави това, което лекува. Основното нещо е да не се мами, но не съм чувал подобни случаи. Мила 04/17/2016 Е, за червената, вероятно не си струва да говорим. Тя е толкова вкоренена в нашето ежедневие, че много хора без това растение на перваза на прозореца се чувстват необитаеми и незащитени. Всеки знае своята позорна собственост.
Share:
Comments