Активните хора със затлъстяване могат да бъдат по-здрави,

Обикновено лекарите на хора с прекомерно телесно тегло се считат за изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Това твърдение обаче беше напълно отхвърлено от учени от Испанския университет в Гранада, чиито проучвания показаха, че пълнотата не засяга по никакъв начин здравето.

По време на експеримента беше установено, че много хора с наднормено тегло обикновено имат кръвно налягане, холестерол и няма никакви предпоставки за развитие на диабет, т.е. рискът от преждевременна смърт е същият като при останалите.

Франциско Ортега, авторът на проучването, споделя впечатленията си: "Затлъстяването беше смятано за причина за много хронични заболявания, водещи до преждевременно износване на тялото и ранна смърт. Експериментално разбрахме, че при затлъстели хора тялото се предпазва от всякакви метаболитни усложнения. "

В експеримента, който продължи през годините 1979-2003, взеха участие 43265 пълни хора. Тези, чието наднормено тегло е 46%, са напълно "метаболитно" здрави. 38% от тази група са имали риск от преждевременна смърт много по-ниска от тази на други "мазни хора" и хора с нормално тегло.

"Нашият експеримент е първото доказателство, че здравето на затлъстелите хора по никакъв начин не е застрашено от излишните килограми. Те са напълно здрави и не подлежат на предварително установени рискове ", казва д-р Ортега.

Няма да е излишно да се отбележи, че изследваните хора редовно са правили физически упражнения. Сега учените са помолени да коригират физическото натоварване до процента мастна маса в пациента, за да стимулират тялото му, дори и за загуба на тегло, но повече - за метаболитно здраве.

Авторът на изследването направи следните изводи: "Лекарите трябва преди всичко да се грижат за здравето на човека, защото неговата слабост не означава, че той е здрав".

Share:
Comments