Акнето (акне) - причини, симптоми, диагноза, лечение

Акне (угри)е заболяване, което се свързва с появата на червени възли на кожата, наречени "акне". Възпалените възли са много болезнени и могат да причинят неудобства за юношите, тъй като появата на кожата се влошава.

Проявата на пубертет и акне се проявява почти едновременно. Акнето за дълго време се лекува и дори може да е предразположено към релапс. Акнето може да се появи на лицето, но в някои случаи може да се появи на врата, ръцете, гърба и гърдите. Тя може да бъде от различни форми и може да се прояви по различни начини.

1. Черни точки. Те включват рогови скали, които затрудняват достъпа до себум. Горната част на корк започва да се пълни с прах и получава кафяв или тъмен цвят. Най-често зоната на акне е носа, челото и брадичката, както и гърба и гръдния кош.

2. Parsons са бели акне. Те са точковидни нодули, които са подобни на зърното. Причината за възникването им е протягане на жлезата и забавяне на мазнините. Те са на скулите и в клепачите. Те могат да се появят и в една група или в групи.

3. Обикновено акне (вулгарен) се появява в резултат на постоянно възпалени мастните жлези. Обикновено се проявява при юноши по време на пубертета. Причината за влошаване на кожата е лошата хигиена, злоупотребата с вредна храна.

4. Пурпурно акне - това са черни точки с гнойна капачка, често червена. Може да се появи в резултат на увреждането на епидермиса и да се появят вредни вещества. Екструзия на акне е основната причина за появата на абцеси.

5. Флегмонно акне. Те са тумор. Създадена в резултат на поражението на голям брой мастните жлези. Флегмонното акне може да се превърне в абсцеси или абсцеси. На тяхно място, когато се отворят, могат да се образуват белези.

6. Конглубна акне. Имат кръгла форма. Това е най-опасното акне, което се отразява на страната на бузата, врата и гърба. С това заболяване се образуват възли, след изцеление остава белег.

7. Медицинска акне. Причината за появата им е алергия към използваните медикаменти. Те се появяват като червени петна или абсцеси.

Акне - лечение

Лечението на акне е много дълго и стареенето е необходимо. Тя е насочена към елиминиране на себорея, ограничаване на мастната, пикантна и сладка храна. При тежко акне се предписват антибиотици. Освен това, можете да избършете засегнатата област с два или три процента разтвор на борна или салицилова киселина, криотерапия и UV лъчение.

Комедоните се отстраняват и се отваря абсцесивното акне. Може да се използва разкомплектоване, което се състои в отстраняване на мастния пръстен на змиорката с помощта на вакуум или поцинковане.

Акне - профилактика

Предотвратяване на акне (акне) е:

- спазвайте здравословен начин на живот (изоставяйте лошите навици, носете на чист въздух, изцяло ядете);

- да се поддържа диета (за да се ограничи използването на пържени, сладки, пикантни, мастни ястия, също така е необходимо да се откаже шоколад и кафе;

- регулиране на работата на червата (за предотвратяване на запек).

- В диетата повече да се използват сурови зеленчуци, плодове, кисели млечни продукти.

- консумират достатъчно количество течност (най-малко два литра чиста питейна вода на ден);

- носете чисто бельо, изработено от естествени тъкани;

- редовно почиствайте и избягвайте изсушаването на кожата с продукти за хигиена на миене;

Не забравяйте, че изтласкването на акне насърчава разпространението на опасни микроорганизми и болестта ще започне да напредва. Акнето трябва да се лекува под ръководството на лекар, като се използват модерни и високо ефективни техники.

Share:
Comments