Adonis - лекарствени свойства и приложение в медицината

Пролетта на Адонис - общо описание

Адонис е отровно растение от семейството на маслодайна купа, която може да достигне височина 60 см. Тя има къса вертикална коренище с тъмно кафяв цвят и заоблени стръкове с тесни линейни листа. Цветовете на Адонис са единични, големи, имат светло жълт цвят. Растението цъфти от април до май.

Пролетта на Адонис - видове и места на растеж

На територията на нашата страна можете да намерите такива видове adonis като adonis spring, adonis summer, adonis Turkestan, adonis Amur и adonis golden. Някои видове Adonis отдавна са били използвани в медицината на много народи. Най-популярни от тях са пролетните адони, чиито лечебни свойства са познати в Русия от XIV век.

Местата за разпространение на пролетта на Адонис са Европа, Крим, Кавказ, Западен Сибир и някои райони на Централна Азия. Най-лесно е да го намерите на тихи ресни, хълмове; в природата тя може да расте на едно място в продължение на много години, обаче, когато адонис е потъпкан от едър рогат добитък, растението невъзстановимо изчезва. В културата на пролетта adonis е трудно да се въведе, така че днес неговите резерви в природата са изчерпани.

Пролетта на Адонис - лечебни свойства

За първи път проучването на терапевтичния ефект на "Адонис пролет" е проведено в клиниката SP Botkin, след което той е признат за ефективен инструмент за лечение на сърдечни заболявания. Днес пролетта на Адонис и неговите лекарства се използват в традиционната и в народната медицина като диуретици, успокояващи и анестезиращи.

Показания за употребата на лекарства adonis spring са хронична сърдечна недостатъчност с нарушения на кръвообращението, исхемична болест на сърцето, вегетаваскуларна дистония, сърдечни неврози, сърдечна декомпенсация на фона на бъбречна патология, истерия, епилепсия, паркинсонизъм, изтощение на нервната система, белодробни заболявания (бронхит, туберкулоза и т и т.н.), остър цистит и оток от бъбречен произход.

Пролетта на Адонис - дозировъчни форми

За медицински цели се използват стъбла и цъфтящи издънки на Адонис. Време за събиране - пролет, от началото на цъфтежа до падането на семена. Нежно отрязване на необходимите части от растението, те се изсушават в топла, затъмнена стая.

Събраните суровини могат да се използват не повече от 3 години, след което губят лечебните си свойства. Трябва да знаете, че при събирането на Adonis пролетта на различни места на растеж или по различно време можете да получите суровини, които ще съдържат съвсем различно количество активни вещества.

Адонис пролет - рецепти

За лечение на сърдечни заболявания и белодробни заболявания използвайте инфузия Adonis, за приготвянето на която 1 супена лъжица. л. предварително нарязани растителни стъбла се изсипват 200 гр. вряща вода, а след това настояват около половин час. Получената инфузия след охлаждане се филтрира. Вземете го три пъти дневно за 1 ч. Л.

За лечение на цистит, уретрит, простатит, адонис пролетта се използва в събирания, които включват също обикновена ерекция, тимус тимус и билка от риган, листа и цветя на althea officinalis.

За лечение на заболявания като астеничен синдром, невроза, исхемична болест на сърцето, неврастения, вегетаваскуларна дистония, те приготвят adonis колекции, които също включват корена на валериана, кореница от цианоза, цикория, трева, лимонов балсам, листа от мента.

Пролетта на Адонис - противопоказания

Противопоказания за употребата на пролетта на Адонис са сърцебиене, значително повишаване на кръвното налягане, невроза на сърцето, бременност, гастрит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника. Също така лекарствата Adonis не могат да се дават на деца до една година.

Предозирането на наркотиците може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт (диария, гадене, повръщане), бързо сърцебиене или забавяне на пулса, разширяване на зениците, сънливост и гърчове, до колапса. Лечението в този случай се извършва с помощта на повръщане и лаксативи, които се приемат от пациентите за отстраняване на отровата от тялото. Той също трябва да пие черно силно кафе или силно вино.

Всеки колектор на пролетта Адонис трябва да си спомни, че това растение е отровно, така че неконтролираното използване на лекарства от него може да бъде много опасно.

Коментари

Марина 04/17/2016 Аз лично Адонис помогна да се отървем от цистит. Кой ме е посъветвал, дори не помня, не знам на кого да изразя моята благодарност. Много добро цвете. Помага срещу много заболявания. И нервната система, в същото време, третира!)) Таня 04/17/2016 Много полезно от Адонис. Баба ми, така че по принцип за всички случаи на неговите спасени. Тя я използвала сама и давала на лекари съседи и познати. Баба събира самата Адонис, знаеше кога и как да го приготви правилно. И всъщност той помогна! лилия 04/17/2016 За пореден път се доказах, че е невъзможно просто да разкъса и да използва различни видове трева. Трябва да знаете кога да ги съберете. А в продажба, чудя се, тези условия ли са изпълнени? В крайна сметка, този инструмент може не само да не помогне, но и да донесе вреда. Вера 04/17/2016 Взех адонис, във връзка с вегестоваскуларна дистония. Добро, народно средство за защита. Не ми трябва таблетки за пиене. защото моят черен дроб боли от тях. А тинктура adonis - най-добрият вариант, и това помага. Жана 04/17/2016 Чувал съм много за лечебните свойства на Адонис. Да, и тя го взе, беше колекция. За нерви. Много, дори не лошо помага. Но как изглежда, виждам за първи път, сладки такива са цветята))
Share:
Comments