Аденоиди - причини, симптоми, диагноза, лечение

Децата и възрастните получават много нездравословни проблеми аденоиди, Как да се отървем от болестта, но преди - да потвърдим диагнозата? Има много въпроси, които изискват квалифицирани отговори.

Аденоиди - причините за болестта

Существует мнение, будто бы аденоиди являются врожденной патологией. Это не так. Научно доказан неоспоримый факт: причины заболевания кроются в инфекционных процессах, например, это может быть грипп или корь. Неправильное питание, также как и внешнее охлаждение, приводят к гипертрофии. Одно из проявлений процесса — гиперплазия, то есть разрастание носоглоточной миндалины. Она представляет собой лимфоидный орган, расположенный в своде носоглотки.

Причината за аденоидите може да се скрие при всяко хронично възпаление на горните дихателни пътища. В резултат на това кръвта застава в лимфата, също в назофаринкса. Ако говорим за деца, имунната система на детето е отслабена. Трябва да се има предвид, че тя не е напълно оформена.

Хипертрофия на лимфоидна тъкан, с други думи - увеличаването на назофарингеалния сливици може да се дължи не само на инфекциозни заболявания в детска възраст, но и на ендокринни разстройства. В някои случаи трябва да се справим с аномалиите на конституцията, хиповитаминоза и други ефекти, които намаляват защитните свойства на тялото.

Тази болест не преминава от едно лице на друго. Всеки от нас има лимфоидна тъкан, но само няколко развиват хипертрофия. Например, при децата, хипертрофия на аденоиди обикновено настъпва на възраст от 2 до 10 години, което е характерно главно за малки деца. При юношеството лимфоидната тъкан е склонна да намалява поради пубертета.

Аденоиди - симптоми

Основните симптоми на аденоидите - нарушение на носното дишане, след сън сте уморени, счупени. Лицето има главоболие, намалява слуха, появява се хронична апатия. Има външни признаци на заболяване. Така че, долната част на устата започва да се огъва поради постоянно отворената уста. Дори формата на лицето може да се промени. Това е така нареченото "аденоидно лице".

Известно е, че при малки деца с аденоиди възникват трудности с настъпването на речта. В по-късна възраст гласът се променя, ставайки по-малко звучащ. Не изключвайте аномалии в работата на стомашно-чревния тракт. Развитието на анемията е друг възможен симптом. В някои случаи заболяването се свързва с уринарна инконтиненция през нощта, има атаки на кашлица едновременно, до астматични пристъпи. При острата аденоидна температура се повишава до 39, има усещане за парене, лимфните възли стават болезнени. При хронично заболяване, човек започва да разкъсва това, което е било изядено.

Аденоиды - лечение и профилактика

Възпалението на лигавичните дихателни пътища се превръща в проблем, който трябва да бъде разрешен незабавно. Липсата на своевременно лечение може да доведе до усложнения, като хроничен аденоидит и бронхит. Може би появата на пневмония, отит (възпаление на средното ухо), конюнктивит, кератит, блефарит. Нарушението на носното дишане е изпълнено с кислородно гладуване на вътрешните органи. Последствията са намаляване на паметта, отслабване на способността за концентрация.

Лекувайте хронично аденотронизилита консервативно, т.е. с помощта на лекарства и хирургически. За да възстановите нарушеното назално дишане, копайте в носните канали на минералната вода. Можете да използвате препарати, приготвени на базата на морска вода, като Aquamaris, Salin и др. Правете това три пъти на ден. След процедурата внимателно почистете носните канали.

Когато възникне ARI, се препоръчва да се впръскват вазоконстриктивни капки 3 пъти на ден. Консервативно лечение е възможно с умерено увеличение на сливиците, при условие че няма усложнения под наблюдението на лекар. Стационарното лечение продължава 10-15 дни. Миенето се използва с фито- и биопрепарации, лазерно лъчение, имуномодулаторна терапия и др.

Има редица превантивни мерки. Това - своевременно лечение на зъбите и парасановите синуси, омекотяване на тялото. Полезно е всеки ден да се измива носната кухина с обичайното решение на лайка, жълт кантарион.

Share:
Comments