Как да измиете възглавниците у дома? каква е разликата в

Всяка домакиня знае, че поддържането на чистота и комфорт в къщата е не само дневна задача, но и трудна работа.

Особено когато става въпрос за неща, които на пръв поглед са много трудни за измиване.

Например, когато възглавниците накрая натрупват прах или се замърсяват, много предпочитат да купуват нови.

Но допълнителните разходи могат да бъдат избегнати: за това е необходимо да знаете само типа възглавница и няколко прости начина за измиване.

Как да измиете възглавничките: Инструменти и инструкции стъпка по стъпка

Преди да изтриете възглавницата, трябва да разберете какъв материал е направен и какъв пълнител е вътре в него. Към днешна дата най-често срещаните са трите основни вида възглавници:

• С естествен пълнител (пера, пух или вълна)

• С синтетичен пълнител (синтепон, холофайвър, полиестер и т.н.)

• С органични пълнители (напр. Люспи от елда или сушени билки)

Последният вид измиване е противопоказан. Такива възглавници с времето могат да натрупват не само прах и мръсотия, но и различни вредни микроорганизми, така че след края на техния живот те трябва да бъдат изхвърлени.

Всички други видове възглавници могат и трябва да се мият най-малко няколко пъти в годината. Това не само ще им даде чист и чист външен вид, но и ще ги поддържа в добро състояние в продължение на години. Почистването на възглавниците може да се извърши ръчно или с пералня. За всеки от тези методи има инструкция стъпка по стъпка.

Измиване на възглавницата ръчно:

1. Извадете възглавницата от възглавницата. Ако възглавницата е снабдена със специален капак, тя също трябва да се отстрани. Възглавниците и кориците за възглавници се изтриват отделно.

2. Напълнете контейнер за миене (мивка или мивка с подходящ размер) с вода. Водата трябва да е толкова, че напълно покрива възглавницата.

3. Добавете вода към водния препарат (за всяка възглавница една супена лъжица) и разбъркайте с ръка, докато се образува малко количество пяна.

4. Поставете възглавницата във водата и внимателно я запомняйте с ръцете си, така че препаратът да е напоен толкова дълбоко, колкото е възможно.

5. Изплакнете възглавницата с много течаща вода, за да измиете колкото е възможно повече препарат.

6. Изсушете възглавницата, оставяйки я на чиста суха кърпа на открито. Под слънцето възглавницата ще изсъхне много по-бързо.

7. Уверете се, че възглавницата е напълно суха. Остатъците от влага след измиване могат да доведат до образуването на плесен в възглавницата.

Измиване на възглавниците в пералната машина:

1. Извадете калъфа на възглавницата или капака от възглавницата.

2. Поставете възглавницата в пералната машина. За да не го повредите, опитайте да поставите най-малко две възглавници, като балансирате барабана.

3. Добавете в машината толкова препарат, колкото за нормално измиване. За бели възглавници можете да добавите избелващо средство в съотношение един към друг.

4. Стартирайте програмата за пране. Измийте в топла вода с най-малко два цикъла на промиване.

5. Поставете възглавниците в сушилнята и включете програмата "въздух" за естествен пълнеж или "леко нагряване" за синтетичен пълнител. За по-добро напълване на сушилнята можете да поставите чифт тенис топки в нея в отделни чисти чорапи.

6. Извадете възглавниците от сушилнята и се уверете, че са сухи. Ако все още има влага, можете да започнете рециклиране.

Как да измиете възглавници отдолу и перо

Възглавници с перо и надолу отдавна се използват заради тяхната мекота, простота и естественост. Често те се предават от поколение на поколение, а техният служебен живот може да бъде неограничен. Ето защо, отнемането на натрупания прах и мръсотия в дома у дома може да бъде доста трудно. Силно замърсена възглавница, пълна с натурални пълнители, е най-добре поставена в специализирано пране, където ще се почиства със специално оборудване и ще се облъчва с ултравиолетови лъчи, унищожавайки всички вредни микроорганизми.

Измийте възглавниците от пух и перо у дома е много по-трудно, защото за това те трябва да бъдат разглобени. Първо, един от шевовете спретнато разкъса гръбнака, така че пълнителят да не се пръска. След това пълнежът, изваден от възглавницата, е разделен на няколко еднакви части и е опакован във всякакви капаци (например при стари калъфки за възглавници). Измийте опакования и пера могат да бъдат и двете ръце и в пералнята. Оптималната температура за измиване на водата е 30 ° C. Течните детергенти за вълнени платове са най-подходящи за почистване на възглавници.

След измиване е необходимо да изсъхне правилно пълнежа, да се разнесе на лист или голяма кърпа и да се рови в ролка. След това трябва да бъде опакован в капаци и да се разстила на открито, разклащане и смесване от време на време. Само след пълното изсушаване пълнежът може да се придвижи обратно в пепелника и да се зашие по шева.

Как да се измие възглавници от sintepona и holofaybera

Възглавниците, изработени от синтетичен материал, могат да се почистват у дома, без да се налага излишна катастрофа. Обикновено инструкциите за измиване на такива възглавници са посочени на техните етикети.

Най-често производителите препоръчват използването на течни препарати и температура не по-висока от 40 ° С.

Тъй като синтетичните материали абсорбират добре водата, по-добре е да настроите такава програма за перална машина, която включва допълнително изплакване и предене при максимален брой обороти.

Изсушете тези възглавници трябва да бъдат на открито или в добре проветриви помещения.

Как да измиете възглавниците и да не ги разваляте

За да удължите живота на всяка възглавница, трябва не само да знаете как да избършете възглавниците, но и да се грижите за тях правилно. Ето някои прости съвети, които ще ви помогнат да поддържате възглавници за години напред:

• Измийте възглавниците най-малко два до три пъти годишно.

• Ако възглавницата със синтетичен пълнител е сгъната наполовина и не се връща в противоположната позиция, тогава материалът, от който е изработен, е загубил своята еластичност. Тази възглавница вече не може да се използва.

• Измиването на възглавнички е сложен и отнемащ време процес, който изисква внимание и време. По-добре е да се разпределят за целия този ден, за да се контролира миенето на всеки от етапите.

• Декоративните възглавнички се почистват по същия начин както обикновено. За да ги измиете, трябва само да махнете капака.

Share:
Comments