Зелето е най-доброто разнообразие за района на москва -

Бяло зеле от нашите градинари се радва на заслужена популярност, това е второ след картофите.

Това е една от най-жизнеспособните зеленчукови култури, зелето е необичайно в грижите. Но въпреки простата култивация, преди засяването на семена, е изключително важно да се изберат сортове, които са подходящи за отглеждане в определен регион.

Особености на метеорологичните условия в района на Москва

Климатът във всяка част на страната има своите различия и това влияе върху избора на подходящ сорт и грижи за растенията. В района на Москва, често облачно време, няма планини или високи височини, поради което въздушните маси отдавна не задържат, няма големи водни тела, поради което температурата в общи линии е еднаква по цялата територия.

За отглеждането на зеле в този район сортът трябва да има следните качества:

- Лесно е да издържите значителни промени в влажността и температурата;

- Успешно се развива, когато има недостиг на слънчева светлина в студено време;

- Реколтата трябва да бъде готова за прибиране на реколтата преди края на септември.

Лятото в Москва средно продължава от средата на април до края на септември. Ако растителният период на сорта трае не повече от 90 дни, семената му могат да бъдат засети директно на градината. За да се предпазите от евентуални повтарящи се студове, трябва да подготвите филмови заслони, например, да поставите дъги и да подготвите филм, да направите топло легла.

Какъвто и да е вид зеле, което сте поселили, за него няма достатъчно естествена влага в предградията, поради което е необходимо водата да се напоява (поне 2 пъти седмично), ако през лятото има малко дъждове. По-добре е да растителни ранни и средни сортове, чрез разсад можете да получите добра реколта със средно късен сорт, но растенията трябва да бъдат засадени на открито място, където градината няма да бъде засенчена от тясно израстващи храсти, дървета или жилищни сгради.

В предградията са предимно кисели, които не са подходящи за отглеждане на зеле. Поради тази причина е необходимо да се намали почвата, да се добави вар през есента заедно с органични торове.

Класове за открита земя

На обикновени легла се засажда зеле, устойчива на резки температурни промени, много ранни, средни и средно късни сортове са подходящи за това. По-долу са описани най-често срещаните в района на Московския район зеле за отглеждане на обикновени лехи.

Ранно зреене:Dawn, Dumas (масата на главата е до 9 килограма). Пристанището на Дюма успешно се развива на сянка и се съпротивлява на запушени бактерии.

srednepozdnie: Криумон, подарък, агресор, Свети Валентин, Слава (теглото на главата е от 4 до 8 кг). Kochany разновидности Kryumon, подарък и слава не се пука, може да издържи гнилостни бактерии.

Достатъчно е да растат рано глави на топло легла, за тази цел ранно зреещи сортове са добри. Те позволяват в московския климат рано да сеят семената директно в градината в края на април или през първото десетилетие на май и не се занимават с разсад. Така че можете бързо да получите витамин реколта, особено ако засадите най-много разновидности на зеле. Например, те са подходящи - Dawn, Baroque или Dumas.

Полезни съвети! Добре познатите камиони засаждат няколко различни разновидности зеле на леглото, така че можете да отстраните постепенно големите глави, като използвате първите на масата и по-късно да ги сложите в мазето за съхранение.

Дълго съхранявани сортове зеле

Късните сортове, които се съхраняват за много дълго време, стават по-вкусни с течение на времето, след като лежат в мазето за известно време. Това са предимно холандски хибриди и разновидности на руското развъждане.

Класовете, предназначени за дългосрочно съхранение, се избират, като се вземат предвид условията, при които се помещава главата. Например, Москва късно - разнообразие, формиращи големи глави (един корен е в състояние да даде глава от 7-15 кг), това е най-добрият клас за съхранение през зимата. Друг - Kolobok, устойчив на повечето заболявания. Тя може да бъде съхранявана до самата пролет, която вероятно се дължи на плътната и равна повърхност на главите, теглото им достига 5 кг.

Сред най-добрите сортове зеле за региона на Москва, предназначени за съхранение през зимата:

Rusinovka (средно качество), При създаването на добри условия е много дълъг, давайки, устойчив на черен крак и бактериоза, не се напуква;

Blizzard (късно узряване). По време на съхранение, вкусът на главата постепенно става по-добър, устойчив на черен дроб и фимоза;

Най-малко F1 (късно). На хранителни почви, можете да получите голяма реколта, сортът е средно устойчив на бактериални заболявания.

Най-добрите устойчиви на студ сортове дават добра реколта

Ранните сортове са популярни сред градинарите, които продават своите култури, тъй като те имат основната цел да продават стоките си възможно най-рано през пролетта. Но ранните зреещи сортове са много по-лоши от средните и късни сортове.

Според периода на зрелост могат да се разграничат няколко успешни сортове зеле:

1 Подкрепа - Резистор (главата около 1,5-3 кг, не се съпротивлява на гъбични заболявания, се нуждае от много влага);

2 Ранно - Метина (зеле 2 кг, реколтата може да се отстрани, ако е необходимо, със закъснение в качеството няма да се отрази) Дитмаршер Фрюер (образува голяма култура, достигаща 40 тона на хектар), Parel (не се страхувайте от сушата);

3 Средно - Слава (образува големи глави, достигащи 5 кг, но най-вече 3,5 кг, реколтата може да бъде събрана до първото десетилетие на май), подарък (максималният брой глави сред средно узряло зеле - до 1,10 тона от сто части), Пегас (кочаны 4,5-5 кг).

4 Късно - Албатрос (зеле 3 кг, добре устойчива на вредители и зеле кил), вълна (масата на всяка глава е 4-6 кг), Лада (глави от 6.5 кг, те могат да бъдат премахнати едновременно, което ви позволява да съберете цялата култура наведнъж).

Сред твърдото зеле един от най-добрите сортове за района на Москва - Зимата 1474, тя може да бъде засадена в северните райони, сортът добре се съпротивлява на гъбички.

Зеле за оранжерията

Много рядко в защитени проекти се засажда бяло зеле, само за да се получи ранно зеле през пролетта. За тази цел сортовете, които ще ви позволят да отглеждате прясно зеле в кратък период от време, са добри.

Сред най-добрите сортове за оранжерия може да се нарече:

1 Дита - разнообразие от универсални цели, могат да бъдат засадени както в градината, така и в оранжерията, можете да отрежете главата 100-110 дни след засяването, масата на главите достига 1 кг;

2 К-206 - форми за 120 дни глава на 2 кг, с късна растителна, мога да започна пушка. Кочани често крекират, ако започнат да почистват късно;

3 Златен хектар 1432 - Можете да съберете реколтата 110-130 дни след засяването, главите практически не са напукани. Зелето е вкусно както прясно, така и под формата на колбаси;

4 Дитмарская ранняя - много ранно зреене зеле, възможно е да се отреже първата култура след 50-70 дни, теглото на главата е 1,5 кг. Този вид е най-добре засадени в оранжерии за ранна реколта.

Share:
Comments